Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan uusi presidentti kahmi nuorten äänet

Andrzej Duda on perussuomalaisten linjoilla. Puolan EU-suhde voi muuttua.

Ulkomaat
 
Alkis Konstantinidis Reuters
Oikeistopopulistisesta Andrzej Dudasta tulee Euroopan nuorin presidentti.
Oikeistopopulistisesta Andrzej Dudasta tulee Euroopan nuorin presidentti. Kuva: Alkis Konstantinidis Reuters

Puolan presidentinvaalien yllätysvoittaja Andrzej Duda, 43, oli jo maanantaiaamuna reippaasti jalkeilla jakamassa kahvia töihin kiiruhtaville varsovalaisille.

Osa metroasemalta purkautuvasta väestä onnitteli miestä sydämellisesti, kun taas joku rohkaistui kipakoihin kysymyksiin. Keltapuseroinen nuori nainen kertoi juuri ostaneensa liput Britanniaan.

Tästä on kyse

 Puolan presidentinvaaleissa Laki ja oikeus -puolueen oikeistopopulistinen ehdokas Andrzej Duda, 43, sai äänistä 51,5 prosenttia. Istuvaa presidenttiä Bronisław Komorowskia, 62, äänesti 48,4 prosenttia.

 38-miljoonainen Puola liittyi EU:hun 2004. Se on kuulunut jäsenyyden vankimpiin tukijoihin. Euroon se ei kuulu.

 Dudan mukaan unioniin otetaan etäisyyttä eikä euroon ole kiirettä.

"En lomalle, vaan töihin! Toivon voivani joskus palata takaisinkin. En äänestänyt teitä, mutta mitä aiotte tehdä nuorten hyväksi? Pidättekö lupauksenne?" hän tivasi Dudalta.

Dudaa piirittävät pääosin nuoret, joille hän oli myös vahvasti suunnannut vaalikampanjaansa. Poliitikko lupasi presidenttinä ponnistella sen eteen, ettei omaa elämää aloittelevien puolalaisten enää tarvitse lähteä vierastyöläisiksi vauraampiin EU-maihin.

Kaikkein nuorimmat äänestäjät keskittivätkin hänelle tukensa. Nuoret auttoivat Dudan ällistyttävään vaalivoittoon ohi viisi vuotta istuneen presidentin Bronisław Komorowskin, 62, sunnuntain toisella vaalikierroksella. Vielä puoli vuotta sitten Duda oli kansallisesti tuntematon krakovalainen europarlamentaarikko.

Nyt hänestä tulee Euroopan nuorin presidentti, jonka nousu maan keulakuvaksi voi enteillä isoja muutoksia Puolaan sekä sen EU-suhteisiin. Dudan puolue Laki ja oikeus (PiS) rummuttaa kansallismielistä oikeistopopulismia. Parlamenttivaalit pidetään ensi lokakuussa, ja uuden presidentin uskotaan raivaavan tietä jytkylle vanhoilliseen oikeaan.

Puolueen uskolliset kannattajat vieroksuvat EU:n tiivistä yhteistyötä ja liberaaleja moraaliarvoja. He edustavat usein kaikkein jyrkimmän siiven katolilaisia, joiden sydänseutua ovat Itä-Puolan maaseutu ja kuihtuvat pikkukaupungit. Euroopan parlamentissa Duda on äänestänyt samoilla linjoilla perussuomalaisten ja Britannian konservatiivien kanssa.

Viime vuodet Laki ja oikeus on joutunut tyytymään oppositioon, kun toinen mutta liberaalimpi konservatiivipuolue Kansalaisfoorumi (PO) on hallinnut isänmaata. Myös Komorowski nousi PO:n riveistä presidentiksi vuonna 2010. Suurkaupunkilaisten, vauraampien länsipuolalaisten ja tähän asti myös erityisesti nuorten mielipuolueella on ollut hallitusvastuu kahdeksan vuotta.

EU:n kuudenneksi isoimmalla kansantaloudella on mennyt PO:n luotsauksessa vuosia lujaa. Kun lama on rusikoinut euromaita, rahaliiton ulkopuolella pysytelleen maan talous on kasvanut ripeästi. PO on valanut yhteishenkeä EU:ssa, ja siitä palkkiona pitkäaikainen pääministeri Donald Tusk valittiin Brysseliin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi reilu vuosi sitten. Tusk ja Saksan liittokanslerin Angela Merkel pitävät toisiaan luottokumppaneina.

Mutta äänestäjille vauraus, vakaus ja sananvapaus eivät riittäneet, liberaalin valtalehden Gazeta Wyborczan päätoimittaja Adam Michnik kärjisti. Puolalaiset heräsivät maanantaina uuteen todellisuuteen, jonka mullisti kapinoiva nuori sukupolvi, mielipidevaikuttaja luonnehti.

"Tämä on sukupolvi, joka osoitti tyytymättömyytensä ja turhautumisensa. Nyt se astuu päänäyttämölle. Kiistämätöntä on, että he ehdottavat jotakin uutta. Äänestäjien enemmistö haluaa muutosta", Michnik analysoi lehtensä verkkohaastattelussa.

Monissa kommenteissa Puolan uskottiin suuntaavan kohti kovia ristiriitoja, epävakautta ja vähemmistöjen syrjintää.

Andrzej Dudan tiukka taustahahmo on PiS:n yksinvaltainen puoluejohtaja Jarosław Kaczynski. Hänen kaksoisveljensä Puolan presidentti Lech Kaczynski kuoli 95 muun ihmisen kanssa koko valtakuntaa vavisuttaneessa lentokatastrofissa Venäjän Smolenskissa toukokuussa 2010.

Turma on repinyt Puolaa kahtia, sillä useat PiS:n kannattajat uskovat sabotaasiin, jonka Kreml masinoi kiusallisen presidentin surmaamiseksi. Dudankin mielestä katastrofin syy on yhä avoin. Varmaa on hänestä vain se, että "kone räjähti". Uuden presidentin pelätään päästävän vanhat demonit irti. Presidentintekijät kertoivat, että jos PiS voittaa myös parlamenttivaalit, Kaczynski palaa kymmenen vuoden tauon jälkeen pääministeriksi.

Suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin voivat kiristyä, koska Duda ajaa voimallisesti sotilasliitto Naton tukikohtia Puolaan. Brittilehti Financial Times arvioi, että Varsovan Belwederin palatsin uusi isäntä alkaa vetää Lontooseen päin euroepäilevää linjaa pääministeri David Cameronin kanssa.

Presidentillä ei ole vahvoja valtaoikeuksia, mutta Dudan mukaan Puola ei liity yhteisvaluuttaan ennen kuin kansalaiset ovat tarpeeksi vaurastuneet.

Unkarilaiset lehdet arvelivat maanantaina, että itäisen Keski-Euroopan isoimmassa maassa hivuttaudutaan pääministeri Viktor Orbánin tielle. Duda arvostelee esimerkiksi ulkomaisomistuksessa olevian pankkien valta-asemaa ja haluaa "puolalaisia pankkeja", vaikkei hän kansallistamisesta puhukaan.

Krakovalaispoliitikko toimi edesmenneen presidentin Lech Kaczynskin alivaltiosihteerinä. Lechiä pidettiin Jarosławia maltillisempana, joka pystyi sovittelemaan kahden erilaisen Puolan välillä. Duda vakuutti maanantaina, että juuri tällainen presidentti myös hän aikoo olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat