Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan talous on umpisolmussa

Ulkomaat
 

Kreikan bruttokansantuote on supistunut Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan 26 prosenttia kuudessa vuodessa. Työttömyysaste on yli 25 prosenttia ja nuorisotyöttömyysaste peräti 50 prosenttia.

Merkittävä syy elintason romahtamiseen on eurovaltioiden Kreikalta vaatimat mittavat julkisen talouden menoleikkaukset, verotuksen kiristäminen ja palkkojen pienennykset.

Sisäministeri Nikos Voutsis kuvaili sunnuntaina tv-haastattelussa Kreikalta vaadittuja toimia talouden tukehduttamiseksi. Hänen mukaansa Kreikka haluaa tukehduttamisen asemesta taloudelle tilaa hengittää.

Kärjistäen voisi sanoa, että Kreikan ongelmat alkoivat kasautua pian sen jälkeen, kun se liittyi talous- ja rahaliittoon.

Valtion varainhankinta rahoitusmarkkinoilta halpeni, ja useat hallitukset rahoittivat kansalaisten hyvinvointia ottamalla runsaasti lainaa. Velkaantuminen ei ollut ongelma, koska eurovaltiona Kreikan varainhankinta oli halvempaa kuin koskaan aikaisemmin. Lisäksi kansantalouden tulevaisuuden kannalta tärkeitä uudistuksia teollisuuteen ja palvelualoille ei tehty, veronkanto kangerteli ja korruptio yleistyi.

Poliitikoille Kreikka on hyvin vaikea tapaus. Yhteisvaluutta on julistettu peruuttamattomaksi. Siksi Kreikan eroaminen eurosta olisi suuri poliittinen takaisku. Se myös näyttäisi konkreettisella tavalla toteen talous- ja rahaliiton suunnittelussa tehdyt virheet, joista ekonomistit ovat varoittaneet 1990-luvun lopusta saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat