Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Annammeko Kreikan mennä?

Ulkomaat
 

Ei ihme, jos Saksan valtiovarainministeriä Wolfgang Schäuble a ärsyttää. Näyttää nimittäin siltä, että Kreikka uhkaa jälleen pilata Schäublen jokakesäisen perheloman varakkaiden saksalaisten suosimalla Syltin saarella Pohjanmerellä.

Tällä kertaa Schäuble ei kuitenkaan vaikuta yhtä huolestuneelta kuin aiemmin. Saksassa flirttaillaan jo varsin avoimesti ajatuksella, että Kreikan annettaisiin mennä omia menojaan, vaikka sitten ulos eurosta.

Tunnelma Saksassa ja EU:n pääkallopaikalla Brysselissä on hyvin erilainen kuin vielä vuonna 2012. Silloin kaikki tekivät kaikkensa, jotta Kreikka ei ajautuisi maksukyvyttömyyteen ja lähtisi eurosta. Myös Schäuble joutui kesken lomaansa tarjoilemaan Syltillä lounasta ja taustoitusta Kreikan tilanteesta Yhdysvaltain silloiselle valtiovarainministerille Timothy Geithnerille.

Eurooppa pelkäsi tosissaan, että Kreikan ero eurosta lähettäisi väristyksiä koko euroalueelle ja tartuttaisi kriisin myös isoihin jäseniin, kuten Italiaan.

Enää Eurooppa ei pelkää – ainakaan niin paljon.

Eurooppa ei pelkää, koska se on paremmin varautunut Kreikan lähtöön eikä usko sillä olevan vakavia tartuntavaikutuksia. EU on suojautunut perustamalla kriisirahaston, kiristämällä pankkien valvontaa ja patistamalla euromaita talouskuriin. Myös Euroopan keskuspankki on varautunut tulemaan hätiin.

Joidenkin mielestä euroero voisi jopa olla hyväksi Kreikalle. Näin maa voisi leikata velkavuortaan, devalvoida ja pyrkiä palauttamaan kilpailukykyään sekä itsekunnioitustaan.

Sitten on tietenkin se toinen puoli. Jos Kreikka ei maksa velkojaan, se tarkoittaa tappioita eurooppalaisille veronmaksajille. Se tarkoittaisi pääomapakoa kreikkalaispankeista, tuontituotteiden kallistumista ja sitä, ettei kukaan enää uskaltaisi lainata Kreikalle.

EU:n näkökulmasta saattaisi käydä niinkin ikävästi, että Kreikka kääntyisi Venäjän puoleen.

Tuomiopäivän maalarit näkevät mielessään koko yhteisvaluutan pirstaloitumisen, jos Kreikan lähtö innostaisi muitakin maita jättämään euron.

Nyt kesän korvalla Schäublella – ja muilla europäättäjillä – onkin edessään tiukka pohdinta. Miten paljon Eurooppa on valmis maksamaan Kreikan erosta? Pitäisikö mennä turvalliseen tapaan Syltin saarelle vai valita tällä kertaa tutkimaton tie?

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat