Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juokseminen on Ruotsissa joukkue­laji – "Suomesta puuttuu todellinen juoksu­euforia"

Ruotsissa maratonjuoksukin on joukkuelaji. Ryhmätreeneistä tuli suosittua kansanhuvia.

Ulkomaat
 
Sipsutelkaa sillalla ja antakaa yläfemmat yleisölle - Ruotsin juoksuguru antaa vinkit Tukholman maratoniin valmistautuville
Sipsutelkaa sillalla ja antakaa yläfemmat yleisölle - Ruotsin juoksuguru antaa vinkit Tukholman maratoniin valmistautuville
Tukholman maraton kokoaa ensi viikonloppuna yhteen runsaat 20 000 juoksijaa. Moni matkaa juoksumatkalle myös Suomesta. HSTV kävi kysymässä maratonvoittaja Anders Szalkaita, miten koetukseen kannattaisi valmistautua. Szalkai valmentaa noin Ruotsin suurinta maratonvalmennusryhmää Tukholmassa. Toimittaja: Elina Kervinen HS, kuvaaja: Clément Morin, leikkaus: Kristiina Marttinen HS

Tukholman stadionilla näyttää neonkeltaiselta ja neonoranssilta. Hiukan myös neonvihreältä, kun juoksijat värikkäissä asusteissaan täyttävät kentän puoli kymmeneltä sunnuntaiaamuna.

Lauma juoksuvimmaisia tukholmalaisia hakee paikkaansa oikean kyltin kupeesta. Tuolla ovat ne, jotka juoksevat maratonin kolmen tunnin pintaan. Tuolla ne, joilta menee viisi tuntia.

Kaikille siltä väliltäkin löytyy oma paikka.

"Nu kör vi!" huikkaa valmentaja toisensa jälkeen, ja juoksuletka suuntaa kohti porttia. Nyt mennään!

Clément Morin
Ensi lauantain maratoniin valmistautuvat juoksijat kokoontuivat sunnuntaina viikoittaisiin ryhmätreeneihin Tukholman stadionille.
Ensi lauantain maratoniin valmistautuvat juoksijat kokoontuivat sunnuntaina viikoittaisiin ryhmätreeneihin Tukholman stadionille.

Tukholman maraton juostaan ensi lauantaina. Edeltävänä viikonloppuna stadionin viikoittaisiin ryhmätreeneihin on kokoontunut arviolta parisataa maratonjuoksijaa ja parikymmentä valmentajaa.

Se on vähän Tukholman mittakaavassa.

Ryhmässä juokseminen on kuuma trendi Ruotsissa, ja maan suurimmassa porukassa on mukana lähes tuhat juoksijaa ja liki 70 valmentajaa. Porukka treenaa yhdessä joka sunnuntai ja kerran jonain arkipäivänä.

"Tänään on vähän hiljaisempaa, koska moni haluaa levätä ennen kisoja", sanoo Anders Szalkai, joukon juoksuguruksikin kutsuttu päävalmentaja.

Tukholman maratonin kertaalleen voittanut Szalkai oli kymmenen vuotta sitten mukana perustamassa yhteistreenaukseen keskittyvää Team Stockholm Marathonia, nykyiseltä nimeltään TSM Runningia. Ensin mukaan tuli muutamia satoja juoksijoita. Sitten juoksuvillitys valtasi Ruotsin.

"Trendi on kasvanut koko ajan."

Kimppamaratonharjoitukset kertovat paitsi Ruotsin juoksubuumin mittakaavasta myös sen laadusta. Juokseminen on joukkuelaji, jossa alla spelar. Sosiaalisuus on puolet asiasta.

Fakta

Tukholman maratonille matkaa 2 700 suomalaista

 Tukholman maraton juostaan 37. kerran lauantaina 30. toukokuuta.

 Maratonille on ilmoittautunut runsaat 20 500 juoksijaa 101 eri maasta.

 Suurin ulkomaalainen ryhmä tulee Suomesta. Suomalaisia juoksijoita osallistuu runsaat 2 700.

 Maratonin mitta on 42,195 kilometriä. Tukholmassa kisa juostaan kaupungin keskustassa, monin paikoin rannoilla.

"On niin paljon helpompi lähteä liikkeelle yhdessä. Kaikki kannustavat toisiaan. Kaikki ovat iloisia", ylistää yksi maratonjuoksijoista Christina Öfverström ruotsalaisen yhteisjuoksemisen autuutta.

"Yhteistreeneissä minusta vasta tuli sielultani juoksija", sanoo puolestaan Muhammed Bojang.

Molemmat aikovat lauantaina juosta ensimmäisen maratoninsa treenattuaan kuukausia yhdessä stadionin porukassa.

Ryhmäjuoksuvillitys näkyy myös stadionin ulkopuolella. Tukholman kaduilla jotkut vetävät kovia intervallispurtteja "jäniksen" perässä. Toiset treenaavat yhdessä metsäpoluilla. Kuntosaleilla muotia ovat ryhmäjuoksutreenit juoksumatoilla.

"Trendi todella kukoistaa. Osaksi, koska ihmiset ovat havainneet, miten hyödyllistä ryhmässä harjoittelu on. Moni on myös ymmärtänyt, ettei juostakseen tarvitse olla eliittitasoa", Szalkai sanoo.

Myös juoksuryhmämatkat ovat kovassa suosiossa. Ja harva se ilta jossain päin pääkaupunkia ja Ruotsia kirmaa tuhansia numerolappurintaisia kilpailijoita.

Yksistään viime vuonna ruotsalaiset urheiluseurat järjestivät Ruotsin yleisurheiluliiton mukaan 388 kansallista juoksukisaa, mikä oli jälleen kymmeniä enemmän kuin edellisvuonna.

Joukossa on mistä valita: esimerkiksi tulen ja jään läpi juostavia estekisoja, tunnelijuoksua tai Tukholman saarelta toiselle välillä uiden etenevä kisa.

Toinen puoli juoksutrendiä on, että tavoitteet kovenevat. Maraton on perusjuttu, ja triathlon ja maratonia pidemmät ultrajuoksumatkat ovat suosiossa. Ruotsinsuomalaisella Paula Sabelströmillä on takanaan muun muassa 16 Tukholman maratonia, kahdeksan Helsinki City Marathonia ja useita ultrajuoksukilpailuja. Hän myös valmentaa Tukholman stadionilla.

Vaikka juoksubuumista on puhuttu jo pidempään myös Suomessa, Sabelström on sitä mieltä, että Suomesta puuttuu yhä todellinen juoksueuforia. "Käyn säännöllisesti Suomessa. Siellä tuntuu aina, että olen Ruotsiin verrattuna lähes ainoana juoksijana liikkeellä", hän sanoo.

"Haluaisin niin tuoda tätä juoksemisen riemua Suomeen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat