Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Raivostunut" aktivisti nousemassa Barcelonan pormestariksi

Ada Colau on toisille köyhien suojelija, toisille terroristi

Ulkomaat
 
Ada Colau
Ada Colau

41-vuotias aktivisti Ada Colau tuli tunnetuksi suojelemalla köyhiä perheitä, kun näitä yritettiin häätää asunnoistaan Espanjan talouskriisin aikana.

Sunnuntaina 176 000 barcelonalaista antoi hänelle äänensä kuntavaaleissa, joissa hän edusti erilaisten ruohonjuuritason järjestöjen ja aktivistiliikkeiden yhteenliittymää, Barcelona En Comua. Yhteenliittymä sai 41 paikasta yhteensä 11, vallassa oleva katalonialaisten nationalistipuolueiden liitto CiU kymmenen.

Mikäli muut puolueet liittoutuvat Colauta vastaan, ne saattavat vielä viedä pormestarin paikan hänen nenänsä edestä. Vaikka niin kävisikin, Barcelona on selvästi ilmaissut, että se kaipaa muutosta.

Colau on niin sanottu indignado, raivoisa.

Indignados-liike sai alkunsa vuonna 2011, kun turhautuneet espanjalaisnuoret perustivat leirin Madridin Puerta de Sol -aukiolle protestoidakseen Espanjan harjoittamaa politiikkaa vastaan. Espanja oli keskellä historiansa pahinta talouskriisiä, joka iski rajusti etenkin nuoriin. Sadattuhannet espanjalaiset marssivat kaduilla säästökuureja vastaan, ja "raivoisat" perustivat sosiaalisia ohjelmia auttaakseen talousvaikeuksiin tai velkavankeuteen joutuneita. Liike myös esti maksukyvyttömien häätöjä ja sai aikaan asuntolainalain lievennyksiä. Liikkeen aktivistit eivät kuitenkaan ole toistaiseksi nousseet tärkeisiin poliittisiin virkoihin, mutta jos Colausta tulee pormestari, tilanne muuttuu. Hänestä tulisi myös Barcelonan ensimmäinen naispormestari.

Colaun vastustajat ovat kutsuneet häntä populistiksi ja vaaralliseksi radikaaliksi. Espanjaa hallitsevan puolueen, suunnilleen Suomen Kansallista Kokoomusta vastaavan Partido Popularin jäsenet ovat kutsuneet häntä "terroristiksi". Colau on ollut aktiivinen opiskelijajärjestöissä, globalisaation vastaisessa liikkeessä sekä Irakin sotaa vastustaneissa mielenosoituksissa. Hänen tärkein toimintakenttänsä ovat olleet köyhien perheiden asuntokysymykset, ja hänen järjestönsä on oman ilmoituksensa mukaan estänyt tuhannen perheen häädön.

Colau ja hänen järjestönsä saivat Euroopan parlamentin kansalaispalkinnon vuonna 2013.

Colau lupasi, että jos hänet valitaan pormestariksi, hän aloittaa työnsä parantamalla köyhien perheiden asemaa.

"Barcelonassa ei enää koskaan tule olemaan ensimmäisen ja toisen luokan kansalaisia", hän sanoi espanjalaislehti El Pais'n mukaan.

Viime vuonna viranomaiset häätivät keskimäärin 95 perhettä päivässä, kertoo uutistoimisto AFP.

Colau haluaa säätää minimipalkaksi 600 euroa ja panna yritykset laskemaan veden, kaasun ja sähkön hintoja. Hän ilmoitti myös rajaavansa pormestarin virkakaudet korkeintaan kahteen ja laskevansa pormestarin palkkaa 2 200 euroon kuussa. Nykyinen pormestari CiU:n Xavier Trias tienaa keskimäärin noin 12 000 euroa kuussa.

Colau opiskeli yliopistossa filosofiaa, mutta jätti opinnot kesken tukeakseen perhettään taloudellisesti. Hän on tehnyt sekalaisia hanttihommia, eikä ole sanojensa mukaan koskaan ansainnut yli 1 500:tä euroa kuussa. Hän asuu vuokralla aktivistikumppaninsa kanssa ja esiintyy usein epävirallisessa asussa, farkuissa ja t-paidassa. Colau käyttää julkisia liikennevälineitä ja on luvannut vähentää kunnan virka-autojen käyttöä.

Colau on syntynyt 3. maaliskuuta 1974, samana päivänä kuin Francon diktatuuri teloitti viimeisen vangin, katalonialaisen aktivistin."Äitini muistuttaa minua siitä jokaisena syntymäpäivänäni", Colau sanoi AFP:n mukaan.

"Se kannustaa minua taistelemaan muutoksen puolesta."

Colaun äiti vei hänet ensimmäiseen mielenosoitukseensa Colaun ollessa viiden vanha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat