Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilla on huonoin armeija, jonka rahalla voi saada

Ramadista paennut Irakin armeija on vain varjo entisestään. Takana on romahdus monessa näytöksessä.

Ulkomaat
 
Pascal Guyot Afp
Irakin armeijan tuhottuja T-62-panssarivaunuja ja autoja seisoi moottoritielle hylättynä lähellä Kuwaitin kaupunkia vuoden 1991 maaliskuussa Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkojen häädettyä irakilaistaistelijat Kuwaitista.
Irakin armeijan tuhottuja T-62-panssarivaunuja ja autoja seisoi moottoritielle hylättynä lähellä Kuwaitin kaupunkia vuoden 1991 maaliskuussa Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkojen häädettyä irakilaistaistelijat Kuwaitista. Kuva: Pascal Guyot Afp

Aiemmin Irakin armeija levitti ympärilleen pelkoa ja kauhua naapurimaissa ja Irakin sisällä. Nyt ongelma on päinvastainen, mutta vähintään yhtä vakava.

Irakin armeijalle on osoitettu avainrooli kansainvälisessä operaatiossa terroristijärjestö Isisin pysäyttämiseksi, eikä se selviä tehtävästään.

Isis etenee Irakissa ja sen naapurimaassa Syyriassa. Tilanteeseen ei ole näköpiirissä nopeita ratkaisuja, vaikka molemmissa maissa valmistellaan vastahyökkäyksiä.

Herätys oli rankka 17. toukokuuta eli toissa sunnuntaina Ramadin tärkeässä kaupungissa, vain vajaat 130 kilometriä Irakin pääkaupungista Bagdadista länteen. Irakin armeijan uudet sunnimuslimeista koostuvat joukko-osastot pakenivat sekasortoisesti Ramadista Isisin tieltä. Sittemmin Irakin armeijan alennustilan jatkumisen syitä on setvitty maailmalla ja erityisesti Yhdysvalloissa.

Paperilla Irakin armeija on ylivoimainen. IISS-tutkimuslaitoksen vuosikirjan Military Balancen mukaan Irakin asevoimien koko vahvuus on 177 000 sotilasta. Isisin arvioitu vahvuus Irakissa on noin kymmenesosa siitä.

Voitettuaan vuonna 2003 aloittamansa sodan Irakin johtajaa Saddam Husseinia vastaan Yhdysvallat on kouluttanut ja aseistanut Irakin armeijaa 20 miljardin euron edestä. Summa kattaisi Suomen puolustusbudjetin kokonaisuudessaan yli seitsemäksi vuodeksi.

Asevoimien hajoaminen oli kuitenkin jo tapahtunut, ja sittemmin se on pahentunut.

Irakin sotavoimien asteittaisen romahduksen avainhetkiin kuului näkymä Kuwaitista Irakiin johtavalla kuusikaistaisella moottoritiellä helmikuussa 1991.

Kuoleman valtatieksi nimetyllä tieosuudella savusi satoja Kuwaitista paenneita irakilaisia sotilasajoneuvoja, jotka Yhdysvaltain johtaman liittouman hävittäjät ja tykistö tuhosivat.

Kuwaitin valloituksesta käynnistyneen ja Saddamin tappioon päättyneen sodan jälkeen Irakin asevoima ei palautunut entiselleen. Vielä pitkin 1980-lukua Saddam oli käynyt sotaa naapurimaata Irania vastaan puolen miljoonan sotilaan armeijalla.

Vuonna 1991 Yhdysvaltain silloinen presidentti George H. W. Bush ei antanut joukkojensa jatkaa hyökkäystä Kuoleman valtatieltä pohjoiseen kohti Bagdadia. Hänen neuvonantajansa varoittivat, että Saddamin hallinnon kaataminen voisi johtaa Irakin hajoamiseen. Saddam jäi vielä valtaan.

Viisaat neuvot eivät 12 vuotta myöhemmin pysäyttäneet toisen polven presidenttiä George W. Bushia.

Yhdysvaltain johtamat joukot valtasivat Bagdadin nopeasti maaliskuussa 2003.

Pari kuukautta myöhemmin Yhdysvaltain miehityshallintoa johtanut Paul Bremer hajotti Irakin armeijan päätöksellä, josta kukaan ei enää suostu ottamaan vastuuta.

Lakkautetun armeijan jäljiltä Irak oli täynnä kostoa janoavia sunnimuslimeja, jotka olivat olleet armeijan ja hallinnon avainpaikoilla Saddamin alaisuudessa. Sotilaat olivat työttöminä, ja aseita riitti kaikille.

Irakiin syntyi sunnien asejoukkoja, joista osa oli lähellä terrorijärjestö al-Qaidaa. Shiiamuslimit perustivat omia yksityisarmeijoitaan. Tuloksena oli sisällissota, jonka Yhdysvaltain joukot saivat vaimennettua, mutta kunnolla sitä ei saatu sammutettua ennen Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymistä vuonna 2011.

Viime syyskuuhun asti pääministerinä ollut Nuri al-Maliki pahensi tilannetta käyttämällä armeijaa käytännössä shiiamuslimien välineenä sunnivähemmistöä vastaan.

Tilanteen piti parantua, kun uudeksi pääministeriksi nousi Haider al-Abadi, joka on kohentanut väestöryhmien suhteita ja perustanut asevoimiin uusia sunnien komentamia joukko-osastoja. Kansainvälinen operaatio Isisin nujertamiseksi ja Irakin tukemiseksi alkoi.

Mutta sitten tuli Ramadi. Seuraavat tapahtumat eivät ole vielä kenenkään tiedossa.

Korjaus 26.5. kello 15.45: Kuvatekstissä kerrottiin ensin, että panssarivaunut ovat mallia T-62.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat