Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan talous on luhistumassa – ero eurosta yhä lähempänä

Kriisi on kuin taistelua väistämätöntä vastaan. Suomen riskit kasvavat, jos Kreikka saa uuden hätälainan. HS etsi vastauksia neljään Kreikkaan liittyvään kysymykseen.

Ulkomaat
 
Louisa Gouliamaki Afp
Kreikan pääkaupungissa Ateenassa on runsaasti graffiteja, joissa irvaillaan eurovaltioiden antamille hätärahoituksille.
Kreikan pääkaupungissa Ateenassa on runsaasti graffiteja, joissa irvaillaan eurovaltioiden antamille hätärahoituksille. Kuva: Louisa Gouliamaki Afp

Ylivelkaantuneen Kreikan ongelmat ovat kärjistyneet niin suuriksi, että valtiota uhkaa taas taloudellinen ja poliittinen katastrofi.

Sisäministeri Nikos Voutsis ilmoitti sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan televisiohaastattelussa, että valtiolla ei ole varaa maksaa eläkkeitä, palkkoja eikä kesäkuun alussa erääntyvää 300 miljoonan euron lainaerää Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Hallituksen tiedottaja sanoi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että Kreikka maksaa kesäkuun lainaerän mikäli pystyy.

1 Maksetaanko Kreikalle seuraava lainaerä? Kreikka tarvitsisi pikimmiten eurovaltioiden ja IMF:n seuraavan 7,2 miljardin euron lainaerän välttääkseen eläkkeiden, palkkojen ja erääntyvien lainojen laiminlyönnin. Kreikka siis tarvitsee uutta lainaa myös maksaakseen vanhoja lainojaan.

Jos Kreikka ei saa lainaerää, se olisi todennäköisesti ensimmäinen kehittynyt kansantalous, joka löisi laimin lainojaan IMF:lle. Nykyisin maksurästejä IMF:lle on sellaisilla valtioilla kuin Somalia, Sudan ja Zimbabwe.

Eurovaltiot ja IMF eivät suostu maksamaan Kreikalle vuonna 2012 myönnetyn hätärahoituksen seuraavaa lainaerää, ennen kuin hallitus on antanut yksityiskohtaisen suunnitelman julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamisesta. Suurin kiista koskee sitä, missä määrin Kreikan hallitus on valmis karsimaan julkisen talouden menojaan.

2 Annetaanko Kreikalle kolmas hätärahoitus? Kreikka on tähän mennessä saanut kaksi hätärahoitusta. Niitä ovat antaneet eurovaltiot suorina lainoina, eurovaltioiden omistama Euroopan rahoitusvakausväline jäsenvaltioiden takausten turvin ja IMF.

Sijoittajat ja monet ekonomistit pitävät väistämättömänä, että valtio tarvitsee vielä kolmannen hätälainan selvitäkseen erääntyvistä lainoistaan ja muista velvoitteistaan.

Toistaiseksi on epäselvää, haluaako IMF osallistua Kreikan uuteen hätärahoitukseen. Jos IMF kieltäytyy, eurovaltiot ovat hyvin hankalassa asemassa. Niiden pitäisi todennäköisesti yksin ottaa vastuulleen valtion rahoittaminen.

Suomessa hallitusneuvotteluissa on päätetty, että hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Kreikan uusi hätälaina ei välttämättä kasvattaisi Suomen vastuita, jos sen antaisi Euroopan vakausmekanismi (EVM).

Sen sijaan se lisäisi Suomen riskejä, koska EVM:n pääomaa jouduttaisiin ehkä kasvattamaan. Suomi on sitoutunut sijoittamaan EVM:ään 12,8 miljardia euroa. Tähän mennessä Suomi on maksanut pääomaa 1,4 miljardia euroa.

3 Järjestetäänkö Kreikassa kansanäänestys? Vasemmistolainen pääministeripuolue Syriza lupasi ennen vaaleja, että Kreikan talouden romuttaneet julkisen talouden menoleikkaukset lopetetaan. Syriza lupasi lisätä menoja kokonaiskysynnän elvyttämiseksi.

Jos Kreikka myöntyy eurovaltioiden ja IMF:n tahtoon, merkitsee se tavalla tai toisella Syrizan vaalilupausten vesittämistä. Pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti huhtikuun lopussa, että hän on valmis kansanäänestykseen vaadituista julkisen talouden menoleikkauksista.

Kansanäänestyksessä otettaisiin myös kantaa siihen, haluavatko kansalaiset valtion pysyvän eurossa. Mielipidetiedustelujen mukaan he haluavat.

Jos Kreikka ei taivu eurovaltioiden ja IMF:n tahtoon, edessä on maksukyvyttömyys ja todennäköisesti eroaminen eurosta. Kansanäänestys lainaehtojen noudattamisen puolesta osoittaisi epäluottamusta vasemmistohallituksen vaalilupauksille.

Kevään aikana on tullut selväksi, että Syrizan talouspolitiikalle ei ole kannatusta muissa eurovaltioissa. Toisaalta Syriza ei myöskään halua erota eurosta.

4 Mitä eurosta eroamisesta seuraisi? Eroaminen olisi Kreikalle katastrofi ainakin lyhyellä aikavälillä. Inflaatio eli yleisen hintatason kallistuminen kiihtyisi rajusti, mikä rapauttaisi kansalaisten ostovoimaa. Kreikkalaisten elintaso heikentyisi entisestään.

Janek Skarzynski Afp
Pukeutumisohjeita komissiosta. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (oik.) esitteli yleensä solmiota välttävälle Kreikan pääministerille Alexis Tsiprasille sen käyttöä viime viikolla Riiassa.
Pukeutumisohjeita komissiosta. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (oik.) esitteli yleensä solmiota välttävälle Kreikan pääministerille Alexis Tsiprasille sen käyttöä viime viikolla Riiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat