Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tynnyripommit kylvävät kuolemaa

Epätarkat mutta tuhoisat pommit ovat tappaneet yli 12 000 syyrialaista. Ihmisoikeusjärjestön mukaan lähes kaikki uhrit ovat siviilejä.

Ulkomaat
 
Tynnyripommi tekee tuhoa Aleppossa
Tynnyripommi tekee tuhoa Aleppossa
Amatöörivideolla näkyy, kuinka syyrialainen helikopteri pudottaa tynnyripommin. Video kuvattiin toukokuun alussa, ja sen sanotaan olevan Alepposta. Tynnyripommit ovat tappaneet tuhansia syyrialaisia. Maan johtajan Bahar al-Assadin mukaan armeijan joukot eivät käytä umpimähkäisiä tynnyripommeja. Kuva: Reuters.

Syyrian armeijan käyttämät tynnyripommit ovat tappaneet jo 12 200 syyrialaista vuodesta 2012 lähtien, kertoo ihmisoikeusjärjestö Syrian Network for Human Rights (SNHR).

Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan siviilien osuus kuolleista on 96 prosenttia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet tynnyripommien käyttämistä, koska ne ovat epätarkkoja mutta erittäin tuhoisia. Myös YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi tynnyripommit vuonna 2014.

Syyria on käyttänyt tynnyripommeja, koska niiden valmistaminen on halpaa ja helppoa. Helikopterista pudotettavaan pommiin mahtuu satoja kiloja räjähdettä.

"Tynnyripommit ovat kaikkein kurjimpia aseita. Jos ne räjähtävät, ruumiimme hajoavat palasiksi. Kun näemme tynnyripommin putoavan, kuolemaan on minuutti aikaa", kertoi syyrialaisnainen Amnestylle.

Aleppolainen opettaja puolestaan kertoi, kuinka syyrialaiset joutuvat koko ajan olemaan varuillaan tynnyripommien vuoksi. "Olemme aina hermostuneita ja huolestuneita. Katsomme aina taivaalle", opettaja sanoi.

Nykyisin pommit pudotetaan aiempaa korkeammalta, koska kapinalliset ovat saaneet käyttöönsä ilmatorjunta-aseita. Korkeammalta pudottaminen heikentää entisestään tynnyripommien osumatarkkuutta.

Siviiliuhrien määrää lisää sekin, että tynnyripommeja pudotetaan usein kaupunkeihin. Rintamalinjassa pommeja ei käytetä, koska Syyrian omat sotilaat saattaisivat kuolla pommien suurella tuhoalueella.

Mittavasta todistusaineistosta huolimatta Syyrian johtaja Bashar al-Assad on kiistänyt maan joukkojen käyttävän tynnyripommeja. Al-Assadin mukaan väite tynnyripommeista on "lapsellinen tarina".

"Ei ole mitään tynnyripommeja. Ei meillä ole tynnyreitä", al-Assad sanoi BBC:n haastattelussa aiemmin tänä vuonna.

"Umpimähkäisiä aseita ei ole. Ammuttaessa on tähdättävä terroristeihin siviilien suojelemiseksi. Sotaa ei voi olla ilman uhreja", Assad sanoi.

Syyrialainen oppositioryhmä on kutsunut al-Assadia "patologiseksi valehtelijaksi ja vainoharhaiseksi". Myös Britannian ulkoministeri Philip Hammond on arvellut al-Assadin olevan valehtelija.

"Al-Assadia on johdettu harhaan tai hän valehtelee kun hän väittää, ettei Syyrian armeija murhaa satoja viattomia siviilejä tynnyripommeilla. Hänen hallintonsa käy sotaa syyrialaisia vastaan käyttämällä raakoja ja umpimähkäisiä aseita. Al-Assadin joukot ovat systemaattisesti murhanneet, kiduttaneet, raiskanneet ja vanginneet syyrialaisia. Ei ole epäilystäkään siitä, että al-Assad on ongelma eikä osa ratkaisua", Hammond sanoi Guardian-lehdelle.

Vaikka YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut tynnyripommit, niiden käyttäminen jatkuu.

YK:n kiellon jälkeen tynnyripommit ovat tappaneet yli 6 100 syyrialaista, laskee SNHR. Kuolleista lähes 1 900 on ollut lapsia ja yli 1 700 naisia.

"Turvallisuusneuvosto ei ole vuoteen tehnyt mitään al-Assadin murhaavan ilmapommituskampanjan pysäyttämiseksi kapinallisten alueella", Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön Nadim Houry toteaa järjestön raportissa.

Tynnyripommeja on arvosteltu siksikin, että niitä on pudotettu selvästi siviilikohteisiin kuten sairaaloihin.

Amnesty on laskenut, että vuoden 2014 alusta tämän vuoden maaliskuuhun tynnyripommit ovat osuneet ainakin 14 torille, 12 liikennekeskukseen, 23 moskeijaan ja 17 sairaalaan sekä kolmeen kouluun. Iskujen vuoksi monet sairaalat ja koulut opposition hallitsemilla alueilla ovat siirtyneet maan alle.

Siviiliuhrien määrää lisäävät myös kaksoispommitukset. Kun ihmiset ovat menneet auttamaan ensimmäisessä pommi-iskussa haavoittuneita, Syyrian armeijalla on usein tapana pudottaa toinen pommi samaan paikkaan noin 30 minuuttia ensimmäisen jälkeen, kertoo Amnesty International.

"Pommin jälkeen näin päättömiä lapsia, ja ruumiinosia oli kaikkialla. Kuvittelisin, että helvetissä näyttää juuri sellaiselta", Amnestyn haastattelema syyrialainen kertoi. Myös syyrialainen kirurgi kertoi järjestölle pommien tekemästä tuhosta.

"Ne ovat kaikkein hirvittävimpiä ja haavoittavimpia aseita. Ne aiheuttavat monia vammoja, ja joudumme usein amputoimaan ruumiinjäseniä. Potilailla on suolet ulkona. Se on kauheaa, olemme nähneet uskomattomia asioita. Tällaisia vammoja ei löydy mistään lääketieteellisestä kirjasta", kirurgi kertoi.

Aleppolainen Barraj al-Halabi kuvasi tilannetta, kun hän saapui tynnyripommin putoamispaikalle kymmenen minuuttia räjähdyksestä.

"Ruumiita lojui maassa. Kuusi autoa oli tulessa, ja niiden sisällä olleet ihmiset kuolleita. Pieni tyttö tuli luokseni ja kertoi perheensä olevan rakennuksessa. Tarvitsen perhettäni, tyttö sanoi. Kehotin häntä olemaan kärsivällinen ja sanoin, että haemme perheenjäsenet tytön luokse, kunhan pöly on laskeutunut. Kun ilma selveni, näimme ettei taloa enää ollut. Tytöllä ei ollut enää taloa eikä perhettä", al-Halabi kertoi.

Hosam Katan Reuters
Asukkaat kävelivät tynnyripommin raunioittamien rakennusten keskellä syyrialaiskaupunki Aleppossa toukokuun alussa.
Asukkaat kävelivät tynnyripommin raunioittamien rakennusten keskellä syyrialaiskaupunki Aleppossa toukokuun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat