Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolera on hellittämässä Tansanian pakolaiskylässä

Burundista jo yli 100 000 ihmistä on paennut levottomuuksia naapurimaihin

Ulkomaat
 
Maija Tammi Spr
Burundilaispakolainen Hubwimana Inosenti joutui telttasairaalaan Kigoman jalkapallostadionilla, joka on pakolaisten välietappi matkalla pakolaisleirille. Hoivaamassa oli vaimo Ndaishimiye.
Burundilaispakolainen Hubwimana Inosenti joutui telttasairaalaan Kigoman jalkapallostadionilla, joka on pakolaisten välietappi matkalla pakolaisleirille. Hoivaamassa oli vaimo Ndaishimiye. Kuva: Maija Tammi Spr

Itä-Afrikassa sijaitsevan Burundin jo kuukauden kestäneessä kriisissä saatiin tiistaina pitkästä aikaa myönteisiä uutisia, kun YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi burundilaispakolaisten keskuudessa puhjenneen koleraepidemian olevan hellittämässä.

Burundin levottomuuksia on paennut naapurimaihin jo yli 100 000 ihmistä, joista suurin osa Tansaniaan. Pakolaisten täyttämässä tansanialaisessa rajakylässä Kagungassa puhkesi toissa viikolla koleraepidemia, joka sairastutti yli 4 400 ihmistä.

Tästä on kyse

 Burundin yli 30 kuolonuhria vaatineet levottomuuden alkoivat huhtikuussa, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle kesäkuun vaaleissa.

 Toukokuun puolivälissä presidentin Tansanian-matkan aikana kenraali Godefroid Niyombare ilmoitti vallankaappauksesta, joka epäonnistui.

 Viime lauantaina oppositiopoliitikko Zedi Feruzi surmattiin.

UNHCR:n mukaan uusista kuolemantapauksista ei ole kerrottu viiteen päivään. Koleraan sairastuu enää noin sata ihmistä päivässä. Uuden epidemian riski on silti yhä olemassa.

Koleratilanne on helpottunut osin sen vuoksi, että valtaosa Kagungassa olleista kymmenistätuhansista pakolaisista on saatu siirrettyä eteenpäin. Pienessä ja köyhässä kylässä ei ollut ruokaa, vettä, suojaa eikä vessoja yllättäen paikalle ilmestyneille pakolaisille. Kolera leviää saastuneen veden välityksellä.

"Kagungasta pääsee eteenpäin vain vesiteitse. Lautalle mahtuu kerrallaan enimmillään 600 ihmistä", Kagungassa äskettäin käynyt Suomen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Caroline Haga kertoi HS:lle puhelimitse Tansaniasta.

"Osa joutui odottamaan siellä viikkoja, jotta pääsisi eteenpäin."

Haga oli tiistaina Tansaniassa sijaitsevalla Nyarugusun pakolaisleirillä, jonne Tansaniaan saapuneet burundilaispakolaiset asutetaan. Leiri on rakennettu 50 000 ihmisille, mutta siellä on jo 65 000 kongolaispakolaista. Burundilaisten myötä leirillä on nyt ainakin 100 000 ihmistä.

"Ihmisillä ei ole oikein mitään mukanaan, korkeintaan nyssyköitä ja pussukoita. Useimmat ovat tulleet kävellen ja olleet leirille saapuessaan matkalla jo viikkoja", Haga kertoo.

"Leirin kapasiteetti ei enää riitä."

Burundin levottomuudet alkoivat huhtikuussa, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle presidenttikaudelle. Opposition mukaan Nkurunzizan ehdokkuus rikkoo perustuslakia, joka rajaa perättäiset kaudet kahteen.

Oppositio aloitti mielenosoitukset pääkaupungissa Bujumburassa. Poliisi ampui kolme mielenosoittajaa hengiltä.

Levottomuudet synnyttivät pakolaisaallon, sillä monet burundilaiset pelkäsivät niiden johtavan uuteen väkivallan kierteeseen hutujen ja tutsien välillä. Burundin 12 vuotta ja 300 000 uhria vaatinut sisällissota päättyi vuonna 2005. Monet pakolaisiksi nyt lähteneistä olivat Tansaniassa pakolaisina myös sisällissodan aikana.

Levottomuudet jatkuivat Bujumburassa myös tiistaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisit ampuivat kohti mielenosoittajia.

Hallitus puolestaan pyysi kansalaisilta lahjoituksia kesäkuun presidentinvaaleja varten. Burundin entinen siirtomaaisäntä Belgia ja myös EU ovat jo ilmoittaneet, etteivät ne tue presidentinvaalien järjestämistä viranomaisten väkivallan vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat