Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkankorotus Castron tapaan: lastenlääkäri Torres tienaa nyt 49 euroa kuukaudessa

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen HS
"Sukupolvet ovat tottuneet ilmaiseen terveydenhuoltoon, ja sen tulee pysyä kunnossa", 49 euroa kuukaudessa tienaava lastenlääkäri Elisa Perez Torres sanoo.
"Sukupolvet ovat tottuneet ilmaiseen terveydenhuoltoon, ja sen tulee pysyä kunnossa", 49 euroa kuukaudessa tienaava lastenlääkäri Elisa Perez Torres sanoo. Kuva: Juhani Niiranen HS

Tätä tietä ei ole huollettu vuosiin. Ajamme poukkoillen Havannan esikaupunkialueelle, joka näyttää valtion unohtamalta slummilta. Talonrötisköjen sisällä on kuitenkin kauniisti sisustettuja asuntoja ja korkeasti koulutettuja kuubalaisia.

Yksi heistä on 44-vuotias Elisa Perez Torres, tärkeä kuubalainen vientituote.

Viisi askelta

Kuuba avautuu nopeasti

17. joulukuuta 2014 Yhdysvaltain ja Kuuban presidentit ilmoittivat aloittavansa maiden suhteiden normalisoinnin. Yhdysvallat lievensi joitakin taloussaarron ehtoja, kuten matkustusrajoituksia. Kuuba vapautti vastineeksi joitakin kymmeniä poliittisista vangeistaan.

Helmikuussa Netflix aloitti Kuubassa. Internet on Kuubassa silti toistaiseksi ylellisyystuote. Säännöllinen pääsy verkkoon on ehkä vain viidellä prosentilla kansalaisista.

Huhtikuussa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kätteli Kuuban presidenttiä Raúl Castroa Amerikkojen huippukokouksessa Panamassa. Saman kuun aikana Obama esitti Kuuban poistamista terrorismia tukevien valtioiden listalta, ja Kuuba salli joidenkin toisinajattelijoiden osallistumisen paikallisvaaleihin. Airbnb ilmoitti aloittavansa yhteistyön Kuuban vuodesta 1997 salliman "casas particulaires" -yksityismajoittajien kanssa.

Tässä kuussa presidentti Raúl Castro on tavannut paavin Vatikaanissa ja pohtinut liittymistä takaisin katoliseen kirkkoon. Hänen tyttärensä on saanut järjestää Havannassa seksuaalisten vähemmistöjen marssin. Yhdysvallat on omasta puolestaan sallinut lauttayhteydet Kuubaan. Ainakin kaksi lentoyhtiötä on ilmoittanut avaavansa säännöllisen lentoyhteyden Yhdysvalloista Kuubaan.

11. toukokuuta Ranskan presidentti François Hollande vieraili Kuubassa ensimmäisenä länsieurooppalaisen valtion päämiehenä sitten Espanjan pääministerinä toimineen Felipe Gonzalesin vuonna 1985. Samalla viikolla kapellimestari Osmo Vänskä johti Minnesotan orkesterin Kuubaan ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella.

Hän on nimittäin lääkäri. Ja lääkärivienti on toistaiseksi sosialistisen Kuuban tärkein keino saada ulkomaanvaluuttaa.

"Olen työskennellyt Venezuelassa kolme vuotta 2003–2006", Torres kertoo. Noina vuosina Kuuba nosti ulkomaille lähettämiensä lääkärien määrän muutamista tuhansista kymmeniintuhansiin. "Öljyä lääkäreistä" -ohjelma vei heistä useimmat juuri Venezuelaan.

"Terveysministeriö järjesti kaiken. Allekirjoitin sopimuspaketin ja liityin joukkoon, josta lähetetään lääkäreitä yli sataan maahan."

Sopimuspaketti takaa Kuuballe valtaosan lääkärin ulkomailla ansaitsemasta palkasta.

"Sain kuitenkin käteen selvästi enemmän kuin Kuubassa saan."

Se on helppo uskoa. Torresin palkka oli vielä pari vuotta sitten 28 euroa kuussa. Viime vuosina Kuuba on kuitenkin karsinut yli satatuhatta työpaikkaa kotimaan terveydenhuollosta – yli 540 000:sta noin 440 000:een, ja vuonna 2014 se antoi lääkäreille palkankorotuksen maastapakoa hillitäkseen.

"Nyt saan 49 euroa kuussa", Torres laskee.

Miten sillä elää?

"Koko ajan on vähän tiukempaa, mutta olen perinyt asunnon, ja lasten koulutus ja terveydenhuolto ovat ilmaisia."

Torres olisi halunnut olla pidempään Venezuelassa.

"Tulin kuitenkin lomallani toisen kerran raskaaksi ja palasin."

Torresin lääkäriystävät Ecuadorissa houkuttelevat häntä uudelle pestille.

"Mutta äitini on 84-vuotias ja tarvitsee minua täällä. Lastenkin on hyvä saada kuubalainen koulutus. Lisäksi on sentimentaalisia kotiseutusyitä."

Yhdysvallat helpotti kuubalaislääkärien loikkaamista maahan vuonna 2006, ja tuhat lääkäriä tarttui tilaisuuteen jo ensimmäisen vuoden aikana. Viime vuonna Yhdysvallat antoi yli 1 200 viisumia kuubalaisille terveydenhuollon ammattilaisille. Loikkaajat ovat kutsuneet lääkärivientisopimuksia jopa "moderniksi orjuudeksi".

"Monet lähtevät, sille ei voi mitään", Torres sanoo.

"Nykysysteemi kuitenkin auttaa Kuuban taloutta ja tuo lääkäreille monipuolista kokemusta."

James Giahyue Reuters
Kuubalaisia lääkäreitä saapui Monrovian lentokentälle Liberiaan auttamaan ebolan torjunnassa viime lokakuussa.
Kuubalaisia lääkäreitä saapui Monrovian lentokentälle Liberiaan auttamaan ebolan torjunnassa viime lokakuussa.

Ennen koulutus takasi Kuubassa parhaan tulotason.

Nyt isommat rahat voi saada, jos työskentelee tippejä antavien turistien kanssa esimerkiksi taksikuskina tai hotellin siivoojana.

Kun työpaikkoja on karsittu, lääkärien elämä on myös kiireisempää kuin koskaan. Torres joutui perumaan ensimmäisen tapaamisemme, koska hänet hälytettiin torjumaan denguekuumetta Havannan liepeille.

Torres ei valita, sillä työ on hänelle kutsumus.

"Jo äitini haaveili lääkärin ammatista, ja minä pystyin sen toteuttamaan", lastenlääkäri ja lääketieteen tohtori kertoo.

Hän kertoo silmät hehkuen kuubalaislääkärien uroteoista. Kuuba on lähettänyt satoja lääkäreitä Afrikkaan torjumaan ebolaa, ja ryhmälle on ehdotettu Nobelin rauhanpalkintoa. Äskettäin 40 lääkäriä lähetettiin Nepaliin auttamaan maanjäristyksestä kärsiviä.

Saavatko he kunnon korvauksen?

"He tekevät sitä ammattiylpeydestä! Katastrofiapuun ilmoittautuneet ovat aina valmiit lähtemään 24 tunnin varoitusajalla."

Entä tulevaisuus? Jos yksityiset lääkäriasemat sallitaan ja turismi lisääntyy, lääkärit voisivat ansaita Kuubassakin pian tuhansia euroja kuussa.

"Muutokset tuovat aina hyvää ja pahaa. Sukupolvet ovat tottuneet ilmaiseen terveydenhuoltoon, ja sen tulee pysyä kunnossa. Luotan kuubalaisiin ja tuleviin hallituksiin."

Iltavuoro on edessä. Torres pukee päälleen lääkärintakin. "Ennen takkien pesun hoiti työpaikka, nyt teemme sen itse", hän selittää uusinta säästötoimea.

Tytär Elisa Rodriquez, 19, katsoo äitiään arvostaen. Elisa luki ensin insinööriksi, mutta päättikin seurata isoäitinsä unelmaa ja äitinsä esimerkkiä.

Ensimmäinen osa lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeesta meni loistavasti. Hänestäkin tulee lääkäri.

Vesa Sirén HS, teksti
Juhani Niiranen HS, kuvat
Havanna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat