Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallislaulusta saa Japanissa nyt kieltäytyä

Riidat kansallislaulusta ovat johtaneet kouluissa jopa itsemurhaan

Ulkomaat
 

Japanilainen tuomioistuin on määrännyt 537 miljoonan jenin eli noin 4 miljoonan euron korvaukset joukolle opettajia, joita rangaistiin heidän kieltäydyttyään laulamasta kansallislaulua.

Opettajat ilmoittivat vastustavansa nationalismia opetuksen osana. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Opettajien ei annettu jatkaa toimissaan eläkeiän jälkeen, kuten Japanissa yleisesti on tapana. Syy oli se, että opettajat kieltäytyivät nousemasta seisomaan ja laulamasta kansallislaulua oppilaiden valmistumisseremoniassa. Maanantaina tokiolainen tuomari linjasi, että ihmisiä ei tulisi rangaista, mikäli nämä "käyttäytyvät omien uskomustensa mukaan".

Arvostelijat pitävät kansallislaulua nationalistisena ja militaristisena. He tulkitsevat sen kehottavan uhraamaan itsensä keisarille.

Kansallislaulusta ja -lipusta on taisteltu Japanin kouluissa ennenkin. Vuonna 1999 hiroshimalaiset opettajat kieltäytyivät laulamasta, ja lopulta kiista opettajien ja koulun johdon välillä johti vararehtorin itsemurhaan.

Vuonna 2006 tokiolaisopettajaa uhkasi vankeusrangaistus, koska hän oli kehottanut ihmisiä olemaan nousematta kansallislaulun aikana. Hän sai lopulta 200 000 jenin (tuolloin noin 1 300 euron) sakot.

Japani hyväksyi vuonna 1999 kansallislippua ja -laulua käsittelevän lain. Vuonna 2011 korkein oikeus linjasi, että opettajia voidaan rangaistuksen uhalla velvoittaa kunnioittamaan lippua ja laulua seisten.

Opettajia voidaan rangaista myös silloin, jos heidän oppilaansa eivät seiso. Vuodesta 2003 alkaen yli neljääsataa opettajaa on rangaistu säännön rikkomisesta.

Japanin kansallislaulu Kimi ga yo on yksi maailman lyhyimmistä. Sen nimi käännetään usein tarkoittamaan "hänen keisarillisen majesteettinsa valtaa". Keisaria pidettiin Japanissa jumalana toisen maailmansodan loppuun saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat