Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallankaappauksen kauneimmasta saavutuksesta tuli bisnestä

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen HS
Venezuelan komennuksella oleva kuubalaislääkäri Jorge Rafael Rivalta (oik.) pääsi Havannan-lomallaan tapaamaan vaimoaan Yileina Reyes Péreziä ja 3-vuotiasta poikaansa Cristopher Lucas Rivaltaa.Lääkäri haluaisi seuraavaksi komennukselle Brasiliaan, jossa ansiotaso on Venezuelaa korkeampi. "Kuuban toivon kehittyvän eurooppalaiseen, en yhdysvaltalaiseen suuntaan."
Venezuelan komennuksella oleva kuubalaislääkäri Jorge Rafael Rivalta (oik.) pääsi Havannan-lomallaan tapaamaan vaimoaan Yileina Reyes Péreziä ja 3-vuotiasta poikaansa Cristopher Lucas Rivaltaa.Lääkäri haluaisi seuraavaksi komennukselle Brasiliaan, jossa ansiotaso on Venezuelaa korkeampi. "Kuuban toivon kehittyvän eurooppalaiseen, en yhdysvaltalaiseen suuntaan." Kuva: Juhani Niiranen HS

Kuuban terveydenhuolto on Fidel ja Raúl Castron vuodesta 1959 alkaneen valtakauden kaunein saavutus, joskin kuubalaisten elinajanodote kasvoi jo ennen heitä nopeimmin latinalaisessa Amerikassa. Vuonna 1960 se oli 64 vuotta.

Castrojen kaapatessa vallan ainakin kolmannes lääkäreistä pakeni ulkomaille, mutta uusi hallitus korjasi vajeen nopeasti.

Kuubalaisten elinajanodote on nyt 79 vuotta, sama kuin yhdysvaltalaisilla.

Lapsikuolleisuus on ajoittain ollut jopa vähäisempää kuin Yhdysvalloissa.

Kuuban lääkärivienti alkoi kehitys- ja katastrofiapuna.

2000-luvulla lääkäriviennistä on tullut myös bisnestä, kun lääkäreitä lähetetään jopa rikkaisiin arabimaihin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan ohjelma tuottaa Kuuballe miljardeja euroja vuodessa.

Bloomberg kertoi viime vuonna Brasiliaan loikanneesta kuubalaislääkäristä, joka sanoi Kuuban napanneen hänelle Brasiliassa maksetusta palkasta valtaosan itselleen ja antaneen lopuista roposet osin lääkärin Kuuban-tilille ja vain osin Brasilian-tilille. Tämänkaltaisiin sopimuksiin vedoten loikkarit ovat puhuneet lääkäriviennistä "modernina orjuutena".

Nyt Kuuban väestö ikääntyy, ja yhä useammat tarvitsevat terveydenhuoltopalveluja.

Samaan aikaan presidentti Raúl Castro on todennut, ettei valtion kassa riitä. Hän tehnyt suuria leikkauksia kotimaiseen terveydenhuoltoon.

Vaarassa voi ennen pitkää olla myös ilmainen terveydenhuolto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat