Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio: jäsenmaiden jaettava 40 000 siirtolaista Syyriasta ja Eritreasta

Ehdotus toisi toteutuessaan Suomeen vajaat 800 turvapaikanhakijaa

Ulkomaat
 
Alessandro Bianchi Reuters
Italian viranomaiset pelastivat noin 1 100 pakolaista toukokuun puolessavälissä Sisilian rannikolla. Di Bartolo -veneen kyydissä oli 300 pakolaista Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.
Italian viranomaiset pelastivat noin 1 100 pakolaista toukokuun puolessavälissä Sisilian rannikolla. Di Bartolo -veneen kyydissä oli 300 pakolaista Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Kuva: Alessandro Bianchi Reuters

EU-komissio ehdotti keskiviikkona hätätoimea, jonka mukaan jäsenmaat jakaisivat keskenään 40 000 Italiaan ja Kreikkaan tullutta turvapaikanhakijaa Syyriasta ja Eritreasta. Komissio katsoi, että erityisesti syyrialaiset ja eritrealaiset tarvitsevat nyt kansainvälistä suojelua.

Aihe on ajankohtainen, sillä viime vuonna jäsenmaat vastaanottivat ennätyksellisesti yli 625 000 turvapaikkahakemusta. Tuhannet Eurooppaan Välimeren kautta pyrkineet ovat hukkuneet pakomatkallaan.

"Jokaisen, joka tarvitsee turvapaikkaa Euroopassa, tulisi sellainen saada. Mutta ne, joilla ei ole perusteltua syytä hakea turvapaikkaa, tulisi tunnistaa nopeasti ja palauttaa kotimaihinsa. Tämä on oleellista, jotta maahanmuuttopolitiikka hyväksytään yhteiskunnassa", komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans totesi.

Suomen osalta ehdotus tarkoittaisi 792 turvapaikanhakijaa. Heistä 475 tulisi Italiasta ja 317 Kreikasta. Ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoita menisi Saksaan, jonka osuudeksi tulisi lähes 6 600 henkeä.

Komissio on avustamassa jäsenmaita turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa 240 miljoonalla eurolla. Jäsenmaat saavat 6 000 euroa jokaista ottamaansa turvapaikanhakijaa kohden. Suomelle se tietäisi 4,8 miljoonaa euroa.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio arvioi, että tämä summa korvaisi noin puolet niistä kustannuksista, joita Suomeen siirretyt turvapaikanhakijat tuovat Suomelle.

Suomesta turvapaikkaa hakevien määrä on selvässä kasvussa, samoin turvapaikkakäsittelyn kustannukset.

Turvapaikkahakemusten käsittely on nyt mitoitettu 4 000 hakijalle vuosittain. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu sekä EU:n Italiasta ja Kreikasta Suomeen siirtämät turvapaikanhakijat nostaisivat hakijoiden määrän noin 5 000:een, Vuorio arvioi.

Tämä tuhannen turvapaikanhakijan lisäys tuo Suomelle 10–12 miljoonan euron lisäkustannukset.

Vuorion mukaan lisäkustannukset Suomelle tuo venyvä odotusaika vastaanottokeskuksissa.

Aiemmin toukokuussa komissio esitteli laajan muuttoliikestrategian, jonka tarkoituksena on ratkoa Eurooppaan tulevan siirtolaistulvan ongelmia.

Ehdotukseen sisältyi muun muassa unionin jäsenmaiden ottamien kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen 20 000:lla. Suomen kohdalla se tarkoittaisi 293 uutta kiintiöpakolaista ja esimerkiksi Saksan osalta lähes 4 100 ihmistä. Ehdotus kiintiöpakolaisista on komission suositus jäsenmaille.

Monissa maissa komission esitykset ovat herättäneet vastustusta.

Erityisesti EU:n itäisissä jäsenmaissa turvapaikanhakijakiintiöihin on suhtauduttu varauksellisesti, koska mailla ei ole käytännöstä paljoakaan kokemusta asiasta. Britannia, Tanska ja Irlanti voivat irtisanoutua pakolaiskiintiöistä niiden erilaisten EU-jäsenyyssopimusten perusteella.

Suomen kanta on hallitusneuvottelujen vasta päätyttyä auki.

Aiemmin sisäministeri Päivi Räsänen on kuitenkin kommentoinut asiaa julkisuudessa olleiden tietojen varassa.

"Oma mielipiteeni on se, että pitäisi torjua sisäiset siirrot ja sen sijaan kehittää kiintiöpakolaisjärjestelmää", Räsänen sanoi Helsingin Sanomille.

Räsäsen mukaan turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU-maissa lisäisivät laittoman maahantulon vetovoimaisuutta ja todennäköisesti ihmisuhrien määrää Välimerellä.

40 000 turvapaikanhakijan jakamisessa kyse on vasta komission ehdotuksesta.

Asiasta päättävät myöhemmin unionin jäsenmaat määräenemmistöllä. Europarlamentilla ei ole asiassa päätösvaltaa, mutta sen näkemyksiä kuullaan.

Ehdotukset 20 000 kiintiöpakolaisen ja 40 000 "siirtopakolaisen" sijoittamisesta tulisi toteuttaa kahden vuoden aikana.

Jäsenmaiden turvapaikanhakijaosuudet on laskettu huomioimalla maan väestömäärä, bruttokansantulo, turvapaikkahakemusten ja sijoitettujen pakolaisten määrä sekä työttömyysaste.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat