Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian uusi hallitus esitteli ohjelmansa: verot jäihin ja kaikki töihin

Britannian uusi konservatiivihallitus esitteli ohjelmansa keskiviikkona. EU-jäsenyydestä tulee kansanäänestys.

Ulkomaat
 
POOL / REUTERS
Pääministeri David Cameron kollegoineen kuningattaren puheen jälkeen maan parlamentissa keskiviikkona .
Pääministeri David Cameron kollegoineen kuningattaren puheen jälkeen maan parlamentissa keskiviikkona . Kuva: POOL / REUTERS

Suomi ei ollut keskiviikkona ainoa maa, jossa uusi hallitus esitteli ohjelmansa. Britanniassa tuore konservatiivihallitus kertoi parlamentille, mihin se aikoo viedä maata seuraavan viiden vuoden ajan.

Tästä on kyse

 Britannian konservatiivipuolue vei yllätysvoiton parlamenttivaaleissa 7. toukokuuta.

 Enemmistöhallitus antaa pääministeri David Cameronille vapaat kädet päättää hallitusohjelmasta.

 Konservatiivien enemmistö on niukka, mikä vaikeuttaa kiistanalaisten lakien läpimenoa.

Yksinkertaistettuna viesti oli tämä: kaikkien kynnelle kykenevien pitää tehdä töitä, ja vastalahjaksi hallitus jäädyttää tulo- ja arvonlisäverot sekä sosiaalivakuutusmaksut nykytasolle. Myös vuokra-asunnon ostamista omaksi helpotetaan.

Pääministeri David Cameronin hallitus vahvisti myös, että tulossa on kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Toisin kuin Suomen hallituspuolueiden, brittikonservatiivien ei tarvinnut käydä neuvotteluja muiden kanssa tulevasta lainsäädännöstä.

Vaaleissa saatu enemmistö parlamenttipaikoista takasi sen, että Cameron pääsee nyt päättämään itse Britannian suunnasta.

Justin Tallis AFP
Kuningatar Elisabet matkasi hevosvaunuilla parlamenttiin keskiviikkona.
Kuningatar Elisabet matkasi hevosvaunuilla parlamenttiin keskiviikkona.

Myös hallitusohjelman julistaminen sujui Britannissa hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Sen luki kruunupäinen kuningatar Elisabet, joka saapui parlamenttitaloon kultavaunuissa. Tiiviin ohjelman lukeminen paperista kesti alle kymmenen minuuttia.

Hallitusohjelman sisällön kanssa kuningattarella ei ole mitään tekemistä, vaan kyse oli silkasta seremoniasta.

Cameron yrittää vakuuttaa äänestäjät nyt siitä, että konservatiivihallitus tekee työtä maan yhtenäisyyden eteen. Vaalikampanja oli hajottava.

Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin itsehallintoa tullaan laajentamaan ja aluehallintoa vapautetaan. Luvassa on isoja kiistoja, sillä vaalivoiton saanut Skotlannin kansallispuolue SNP haluaa laajentaa itsehallintoa aiemmin sovittua enemmän.

Ongelmia tuottaa myös Cameronin lupaus kasvattaa englantilaisten kansanedustajien sananvaltaa Englannin asioista. Nyt skotit, walesilaiset ja pohjoisirlantilaiset ovat mukana päättämässä vain Englantia koskevista asioista, mutta ei päinvastoin.

Työteliään palkansaajan etu valikoitui jo vaalikampanjan aikana Cameronin keppihevoseksi. Tuloveroa eivät maksa pian lainkaan ne, jotka tekevät töitä minimipalkalla enintään 30 tuntia viikossa. Verotonta palkkatuloa saa ansaita näin enintään 17 600 euroa vuodessa. Nyt raja on hieman alempi.

Samaan aikaan yhden ruokakunnan tulonsiirtojen vuosikatto laskee 32 400 euroon 36 600 eurosta. Osa tulonsiirroista jäädytetään nykytasolle kahdeksi vuodeksi.

Veronjäädytykset sekä miljardipanostukset julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään herättävät kuitenkin kysymyksen, miten kaikki rahoitetaan. Tilannetta vaikeuttaa se, että Cameron lupaa hallitusohjelmassa tasapainottaa Britannian alijäämäisen budjetin.

Odotettavissa onkin rajuja säästöjä, jotka tarkentuvat vasta myöhemmin valtiovarainministeri George Osbornen saatua leikkauslistansa valmiiksi.

Hallitus aikoo myös koventaa otteita terroristeja ja ääriryhmiä kohtaan. Puhelin- ja tietoliikenteen valvonta voi tiukentua.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat