Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Rahat eivät yksinkertaisesti riitä mihinkään" – lontoolaisopiskelijan talous on tiukilla

Pelkkä yliopisto maksaa vuodessa 12 700 euroa

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Lontoolainen opiskelija Yolanda Grunewald uskoo, että brittipoliitikot ovat vieraantuneet tavallisten ihmisten arjesta. Hän kituuttaa kuitenkin mieluummin Britanniassa kuin muuttaa äitinsä kotimaahan Ruotsiin. "Ruotsissa on paljon rasismia."
Lontoolainen opiskelija Yolanda Grunewald uskoo, että brittipoliitikot ovat vieraantuneet tavallisten ihmisten arjesta. Hän kituuttaa kuitenkin mieluummin Britanniassa kuin muuttaa äitinsä kotimaahan Ruotsiin. "Ruotsissa on paljon rasismia." Kuva: Mark Earthy

Lontoolainen Yolanda Grunewald, 22, on monessa suhteessa etuoikeutettu.

Hän opiskelee maisteritutkintoa kosmetiikka-alan kemiasta arvostetussa London College of Fashion -yliopistossa.

Valmistuttuaan Grunewald on omiaan sukeltamaan kansainväliseen uraputkeen. Brittiläis-nigerialaisen isän ja ruotsalaisen äidin tytär on kaksikielinen: englanti ja ruotsi sujuvat yhtä moitteettomasti.

Mutta sitten on tämä nykyhetki ja arjen ongelmat.

"Rahat eivät yksinkertaisesti riitä mihinkään", Grunewald kertoo noin kymmenen neliön yksiössään Hackneyssä Itä-Lontoossa.

Pelkkä opiskelu eli yksi lukuvuosi yliopistolla maksaa Grunewaldille 9 000 puntaa eli noin 12 700 euroa. Siihen hän saa opintolainan.

Elämiseen Grunewald saa noin 3 000 puntaa eli 4 200 euroa lukukaudessa. Osa siitäkin on lainaa, osaa ei tarvitse maksaa takaisin.

"Siitä pitää kattaa kaikki: vuokra, sähkö, vesi, puhelin, internet, julkinen liikenne, ruoka – aivan kaikki", hän listaa.

Vapailta markkinoilta hankittu vuokrakämppä maksaa noin 700 euroa kuukaudessa. Varsinaiset opiskelija-asunnot olisivat kuitenkin vielä kalliimpia. Kunnallista vuokra-asuntoa hän ei saa, koska ei ole asunut alueella tarpeeksi kauan.

"Jonoon pääsee, kun on asunut kolme vuotta. Jonossa voi mennä sitten 5–10 vuotta, jos ei ole oikeutettu pikakäsittelyyn."

Grunewald on kuitenkin ponnistellut eteenpäin sisukkaasti. Töitä hän on tehnyt aina kun on vain voinut. Nollatuntisopimukset ja minimipalkalla elo ovat tulleet tutuiksi.

Britannian talouskasvu on länsieurooppalaisittain kovaa, ja työpaikkoja syntyy etenkin palvelusektorille. Pääministeri David Cameron on luvannut luoda kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa konservatiivipuolueen voitettua toukokuun vaalit.

"Ongelma on siinä, että palkalla ei elä. Ei etenkään Lontoossa", Grunewald kertoo.

Minimipalkka on nyt 6,5 puntaa eli noin 9,2 euroa tunnissa. Syksyllä siihen tulee pieni korotus. Mutta Lontoossa vuokrat ovat korkeat ja julkinen liikenne kallista. Työmatka kaupungin toiselle puolelle voi viedä parikin tuntia yhteen suuntaan.

"Minulla oli eräskin puhelinpalvelutyö, joka alkoi aamuisin kello 7. Jouduin lähtemään kotoa varttia vaille viisi aamulla, jotta ehtisin. Ja sitten matkat veivät ison osan tuloista.

Ruotsissakin lapsuudessaan asunut Grunewald sanoo kuitenkin viihtyvänsä Lontoossa.

"Ruotsissa on hyvin paljon rasismia, mikä tekee elämästä raskasta. Lontoossa samanlaista ei joudu kohtaamaan."

Mitä neuvoja nuori opiskelija sitten antaisi pääministeri Cameronille? Mihin suuntaan Britanniaa pitäisi viedä?

Grunewald sanoo, että hän ei juuri seuraa päivänpolitiikkaa. Perusongelmista hän on kuitenkin hyvin selvillä, ja vastaukset tulevat kuin apteekin hyllyltä.

Pahin epäkohta on asuntopula, etenkin Lontoossa.

"Asunnot ovat yksinkertaisesti liian kalliita opiskelijoille ja pienipalkkaisille. Voi vain kuvitella, kuinka vaikea tilanne on kodittomilla ja vaikkapa alkoholisteilla."

Seuraavaksi hän laskisi yliopistojen korkeita lukukausimaksuja.

Opiskeleminen on hyvin vaikeaa niille, joilla ei ole varakkaita vanhempia avustamassa.

Kolmas neuvo pääministerille koskee minimipalkkaa.

"Minimipalkka ei riitä elämiseen, vaikka kuinka tekisi töitä. Opiskelijoilla on sentään toive paremmista toimeentulosta valmistumisen jälkeen. Monilla ei ole sitäkään."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat