Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkotiedusteluvirasto NSA:n johtaja HS:lle: "Emme ole rikkoneet lakia"

Yhdysvallat haluaa tiiviimpää yhteistyötä kybertoiminnassa myös Euroopassa

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Yhdysvaltojen NSA:n johtaja Michael S. Rogers puhui keskiviikkona Tallinnassa Naton kybertuvallisuuskeskuksen vuosittaisessa konferenssissa. Hän aloitti tehtävässään keväällä 2014. Amiraali Rogers on työskennellyt aiemmin laivastossa ja laivaston tiedustelussa.
Yhdysvaltojen NSA:n johtaja Michael S. Rogers puhui keskiviikkona Tallinnassa Naton kybertuvallisuuskeskuksen vuosittaisessa konferenssissa. Hän aloitti tehtävässään keväällä 2014. Amiraali Rogers on työskennellyt aiemmin laivastossa ja laivaston tiedustelussa. Kuva: Marko Mumm

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n johtajan amiraali Michael S. Rogersin mielestä virasto ei ole rikkonut lakia eikä aio rikkoakaan. Rogers puhui keskiviikkona Tallinnassa Naton kyberturvallisuuskeskuksen vuosittaisessa Cycon-konferenssissa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö julkaisi huhtikuussa Yhdysvaltojen uuden kybertoiminnan strategian, jota on arvioitu tavallista avoimemmaksi. Siinä Yhdysvallat ei salaa, että sillä on kyky verkkosodankäyntiin eikä se epäröi käyttää kykyään.

NSA on viime vuosien aikana joutunut osallistumaan julkiseen keskusteluun sen entisen työntekijän Edward Snowdenin tekemien kiusallisten paljastusten johdosta.

Snowden paljasti muun muassa, että NSA kerää ja tallentaa massiivisia määriä kansalaisten puhelintietoja.

"Kaikki aiheesta käyty keskustelu ei ole perustunut faktoihin", Rogers huomauttaa Helsingin Sanomille.

Rogersin mielestä on kuitenkin hyvä, että aiheesta puhutaan.

"Aiheet ovat monimutkaisia ja niistä on syytä puhua. Mutta samat säännöt koskevat meitä nyt kuten ennenkin", hän sanoo ja painottaa: "Emme ole rikkoneet lakia. Emmekä riko."

Rogersin painotuksessa on ristiriita ainakin kun sitä vertaa yhdysvaltalaisen vetoomustuomioistuimen toukokuun alussa antamaan päätökseen NSA:n puhelutietojen keräämisestä. Tuomioistuimen mukaan NSA:lla ei ole ollut oikeutta kerätä miljoonien amerikkalaisten puhelujen tunnistetietoja. Liittovaltion vetoomustuomioistuin ei kuitenkaan määrännyt ohjelmaa lopetettavaksi.

Urkinnan kieltävä laki ehti jo edetä kongressin edustajainhuoneen äänestyksessä, mutta tyssäsi senaatin käsittelyyn. Tiedonkeruun salliva laki vanhenee kesäkuun alussa, mutta kongressi ei pystynyt sopimaan sen jatkosta ennen istuntotaukoaan.

Snowdenin paljastus tapahtui vain päiviä ennen kuin NSA:n edellinen johtaja Keith Alexander piti esityksen Tallinnassa kesällä 2013. HS kertoi tuolloin, että Alexander toivoi lähinnä lainsäädännön kehittämistä vastaamaan NSA:n tarpeita. Pian sen jälkeen viraston kulissit romahtivat.

Julkisuusmyllyyn joutuneen Alexanderin eläkkeelle jäämisestä kerrottiin muutamaa kuukautta myöhemmin. Armeijan palveluksessa vuodesta 1981 työskennellyt Rogers aloitti tehtävässään huhtikuussa 2014.

Esityksessään Rogers korosti yhteistyön merkitystä.

"Mielestämme yhteistyö on internetin luonteen mukaista. Kybertoimintakenttä on monimutkainen, emmekä pysty ratkaisemaan siihen liittyviä kysymyksiä yksin. Kukaan ei voi hallita verkkoa yksin", Rogers sanoo.

"Tarvitsemme yhteistyötä, jotta voimme luoda verkossa toimimiselle turvallisen kehyksen. Kun ajattelen internetin tulevaisuutta, en halua että se olisi pirstoutunut tai ylisuojattu."

Rogers vertaa verkkoa ja siellä tapahtuvaa toimintaa maailman meriin. Tämä ei yllätä, sillä 55-vuotiaan johtajan tausta on Yhdysvaltain laivastossa.

"Myös merillä on pystytty luomaan kansainväliset säännöt. Meidän täytyy pystyä vastaavaan myös yhdessä internetissä."

Yhteistyö on yksi Yhdysvaltojen uuden kyberstrategian viidestä painotuksesta.

Strategian mukaan Yhdysvallat haluaa lisätä yhteistyötä kybertoiminnassa Euroopassa, Lähi-idässä ja Kaukoidässä. NSA:n rooli on kuitenkin monimutkaisempi, minkä myös Rogers tunnustaa.

"Ensisijainen tehtävämme on puolustaa tietojamme, verkkojärjestelmiämme ja oikeuksiamme."

Laura Halminen HS
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat