Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskaan julistettiin kesäkuun vaalit

Pääministeri Helle Thorning-Schmidtiä odottaa kova kampanjarutistus

Ulkomaat
 
Helle Thorning-Schmidt
Helle Thorning-Schmidt

Kevään kestänyt spekulointi parlamenttivaalien aikataulusta päättyi Tanskassa keskiviikkona, kun pääministeri Helle Thorning-Schmidt julisti vaalit kesäkuun 18. päivälle. "Valinta on selvä. Aika on oikea. Nyt on tanskalaisten vuoro sanoa sanansa", sosiaalidemokraatteja edustava Thorning-Schmidt sanoi tiedotustilaisuudessa.

Heikkojen kannatuslukujen kanssa kamppaileva pääministeri tarjosi äänestäjille hyvinvointipalveluihin sijoittavaa hallitusta ja koetti korostaa hallituksen työtä Tanskan talouskriisin selättämisestä.

Tanskassa vaalien aikataulu on aina enemmän tai vähemmän yllätys, sillä pääministeri tekee päätöksen siitä, koska uurnille käydään. Takaraja vaaleille olisi silti ollut syyskuun puolivälissä.

Ajoitus on Thorning-Schmidtille joka tapauksessa hankala: vaalit ennen kesää ovat riski, mutta niin olisi odottaminenkin voinut olla.

Hallituksen ja sitä tukevan punaisen blokin kannatus on ollut lähes koko kauden ajan opposition porvareiden kannatusta heikompaa. Luvut ovat kohentuneet hieman vasta aivan viime aikoina. Kirittävää silti riittää.

Esimerkiksi Megafon-tutkimuslaitoksen Politikenille ja TV2:lle tekemässä tuoreessa mittauksessa ero porvariblokin hyväksi on yhä neljä prosenttiyksikköä. Osassa mittauksista enemmän.

Vasemmalla laidalla on epäilty hallituskauden aikana muun muassa yritysverojen leikkaamista. Kova arvostelumyrsky syntyi myös, kun hallitus päätti myydä osan valtion energiayhtiö Dongista yhdysvaltalaiselle Goldman Sachs -investointipankille. Sosialistinen kansanpuolue jätti jupakan vuoksi hallituksen.

Thorning-Schmidtiä voi auttaa silti se, että henkilönä hän on suositumpi ja luotetumpi kuin toinen mahdollinen pääministeri, liberaalipuolue Venstren puheenjohtaja Lars Løkke Rasmussen.

"Häneen luotetaan selvästi enemmän. Hän on pitänyt yllä korkeaa profiilia kansainvälisissä yhteyksissä ja häntä pidetään karismaattisena. Løkke Rasmussenilla puolestaan on painolastinaan erilaisia skandaaleja", arvioi Kööpenhaminan yliopiston valtiotieteiden professori Kasper Møller Hansen HS:lle.

Løkke Rasmussen oli menettää paikkansa puoluejohdossa viime vuonna, kun kävi ilmi, että hän oli ostanut puolueen rahoilla vaatteita ja matkustanut puolueen laskuun perheensä kanssa Mallorcalle. Taannoinen pääministeri ei ollut ensi kertaa otsikoissa rahasotkujen takia.

46 prosenttia tanskalaisista pitää Thorning-Schmidtiä luotettavimpana poliitikkona, kun Løkke Rasmussenin lukema on 19 prosenttia, Megafonin mielipidemittauksesta ilmenee.

Vaalikeskustelussa etualalla ovat luultavasti muun muassa hyvinvointipalvelut ja se, kuinka paljon valtion menoja voidaan kasvattaa palvelujen ylläpitämiseksi. Thorning-Schmidtin hallitus julkisti tiistaina näyttävästi hallituksensa hyvinvointiohjelman, jossa erilaisiin palveluihin, kuten vanhustenhoitoon ja terveyspalveluihin luvattiin noin viisi miljardia lisäeuroa vuoteen 2020 mennessä. Pääministeri painotti hyvinvointilinjauksia myös keskiviikkona.

Summa ei ole monelle vuodelle hajautettuna järin suuri: hallitus laskee valtion menojen kasvan keskimäärin 0,6 prosenttia vuodessa. Esitys asetettaneen silti keskusteluissa vastakkain porvariblokin linjan kanssa. Løkke Rasmussen on markkinoinut nollalinjaa valtion menojen kasvattamisessa.

Vaalikeskustelun tärkeisiin teemoihin kuulunee myös talouden yleinen tilanne ja maahanmuutto.

Hallituksen urakkaa ennen vaaleja helpottanee se, että Tanskan talouden näkymät ovat aiempaa valoisammat. Hallitus korjasi vastikään kasvuennustettaan ylöspäin, ja nyt kuluvalle vuodelle odotetaan 1,7 prosentin kasvua. Thorning-Schmidt julisti tiistaina ja uudelleen keskiviikkona Tanskan talouskriisin päättyneeksi.

"Tanska on nyt paremmassa kunnossa kuin vuonna 2011", hän sanoi keskiviikkona.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat