Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kyllä", herra pääministeri? Cameronin oma kanta vaikuttaa Britannian EU-jäsenyyteen

Britannia päätti EU-äänestyksen kysymyksen muotoilusta

Ulkomaat
 
Suzanne Plunkett AFP
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja pääministeri David Cameron kävivät taustaneuvotteluja Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta Cameronin virka-asunnolla maanantaina.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja pääministeri David Cameron kävivät taustaneuvotteluja Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta Cameronin virka-asunnolla maanantaina. Kuva: Suzanne Plunkett AFP

Ei kikkailuja, vaan selkeä ja yksinkertainen kysymys, johon voi vastata kyllä tai ei.

Tähän päätyi Britannian tuore keskustaoikeistolainen hallitus, jonka ensimmäisiä tehtäviä oli muotoilla tulevassa EU-kansanäänestyksessä esitettävä kysymys: "Pitäisikö Yhdistyneen kuningaskunnan pysyä Euroopan unionin jäsenenä?"
Kysymys julkistettiin torstaina. Sen muotoilua on kuitenkin arvuuteltu siitä lähtien, kun pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa 2013 kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat kevään 2015 parlamenttivaalit.

Artikkeliin liittyvät

Vaalivoitto tuli kolme viikkoa sitten, ja nyt on lupauksen lunastuksen aika. Kansanäänestys järjestetään vuoden 2017 loppuun mennessä, mutta mahdollisesti jo aiemmin eli 2016.

Miksi kansanäänestyskysymyksen muotoilulla on väliä?

Ensinnäkin kysymyksen pitäisi olla niin selkeä, että äänestäjän ei tarvitse pinnistellä ymmärtääkseen, mistä oikein äänestetään.

Malliesimerkki kömpelöstä kysymyksenasettelusta on Irlannin vuoden 2002 aborttilain tiukennusta koskenut kansanäänestys. Irlannin hallitus halusi tiukentaa aborttilakia entisestään ja muodosti näin "kyllä"-leirin. Lain tiukentamisen vastustajista tuli "ei"-leiriläisiä, vaikka intuitiivisesti ajatellen kantojen olisi pitänyt mennä päinvastoin.

Lopulta "ei" voitti niukasti – mutta se ei tarkoittanut suinkaan "ei" abortille, vaan "ei" lain koventamiselle.

Kansanäänestyksen kysymyksenasettelu lataa myös tunnelmia. Yleensä vahvoilla ovat ne, jotka kansanäänestyskysymys sijoittaa "kyllä"-leiriin.

Tämä nähtiin viime syyskuussa Skotlannissa, jossa äänestettiin Skotlannin itsenäisyydestä. Sinivalkoiset "kyllä"-rintanapit ja -liput pistivät silmään kaikkialla. "Kyllä"-kansa oli äänekkäästi ja rehvakkaasti kaduilla kertomassa kantansa.

Unionin säilyttämistä kannattavat "ei"-leiriläiset sen sijaan eivät juuri mainostaneet ajatuksiaan. "Ei" kuulosti niin tylyltä ja torjuvaltakin. Lopulta kuitenkin hiljainen "ei" voitti, ja skotit hylkäsivät itsenäisyyden.

"Kyllä"-leirin riemuvoitto nähtiin sen sijaan viime viikolla Irlannissa, jossa äänestettiin sukupuolineutraalista avioliitosta. Tasa-arvoisen avioliiton vastustajat eli "ei"-väki hävisi selvästi.

Ratkaisevaa Britannian kansanäänestyksen lopputuloksen kannalta on se, minkä kannan pääministeri Cameron ottaa. Jos Cameron asettuu näkyvästi EU-jäsenyyden puolelle, vahvistaa se "kyllä"-leiriä.

Jo kysymyksenasettelusta voi päätellä, että Cameron on yhä kallellaan EU-jäsenyyteen päin.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat