Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehdotus pakolaiskiintiöistä järkyttää Baltiaa – "Aiheuttaneet paniikin"

Ulkomaat
 
A. SAVIN WIKIMEDIA COMMONS
Viron entinen ulkoministeri Kristiina Ojuland on rasistisin kommentein vastustanut pakolaisten vastaanottoa.
Viron entinen ulkoministeri Kristiina Ojuland on rasistisin kommentein vastustanut pakolaisten vastaanottoa. Kuva: A. SAVIN WIKIMEDIA COMMONS

Joukko itäisiä EU-maita joutuu ensimmäistä kertaa kohtaamaan Välimeren alueen pakolaisen, jos Euroopan komission ehdottamat kiintiöt toteutetaan.

Vuoden 2004 suuressa laajentumisessa tai sen jälkeen EU:hun liittyneistä maista vain Unkarissa ja Bulgariassa on paljon pakolaisia. Hännän huippuja Eurostatin turvapaikkatilastoissa ovat Slovenia, Slovakia, Kroatia ja Baltian maat.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreimman, vuoden 2013 tilannetta kuvaavan tilaston mukaan Virossa asuu 81, Latviassa 165 ja Liettuassa 951 pakolaista.

Nyt EU-komissio on kaavaillut Virolle yli tuhannen ja Latvialle sekä Liettualle yli 700 pakolaisen ja turvapaikan hakijan vastaanottoa.

"Kiintiöehdotukset ovat aiheuttaneet paniikin", sanoo Eero Janson Viron

"Mielestäni pitäisi aloittaa Euroopan laajuinen nimien keräyskampanja, jottei yksikään pakolainen pääsisi Välimeren yli."Viron entinen ulkoministeri Kristiina Ojuland

pakolaisavusta.

Janson pitää hyppäystä liian suurena. Viime vuonna Viro vastaanotti 20 pakolaista.

"Olemme kuluneen 18 vuoden aikana vastaanottaneet vähemmän pakolaisia kuin meidän nyt ehdotetaan ottavan kahdessa vuodessa. Se ei vastaa kykyämme", Janson sanoo.

Komission ehdotus on herättänyt Baltian maissa ensimmäistä kertaa laajan pakolaiskeskustelun. Puoltajat muistuttavat EU:n ja Naton tuesta sekä Baltian maista sota-aikana lähteneiden pakolaisten vastaanotosta ulkomailla.

Latviassa ja Virossa vastustajat vetoavat siihen, että niillä on jo nyt vaikeuksia sopeuttaa yhteiskuntaan neuvostoaikana muuttaneita ja näiden jälkeläisiä. Kummankin valtion väestöstä yli kymmenen prosenttia on ilman kansalaisuutta tai Venäjän kansalaisia.

Julkisen keskustelun sävy on ollut paikoin rasistinen.

"Tänään jälleen näin parhaassa työiässä nuoren neekerin Italiassa kerjäämässä rahaa ihmisiltä, jotka ovat tienanneet lounaansa rehellisellä työllä. Mielestäni pitäisi aloittaa Euroopan laajuinen nimien keräyskampanja, jottei yksikään pakolainen pääsisi Välimeren yli", Viron entinen ulkoministeri Kristiina Ojuland kirjoitti keskiviikkona sosiaalisessa mediassa.

Vastauksena arvosteluun Ojuland pauhasi, että valkoinen rotu on uhattuna. Hän sai Delfi-uutissivustolla torstaina parisataa tukijaa.

Vastakkaista näkemystä edustaa esimerkiksi entinen pääministeri ja europarlamentaarikko Andres Tarand.

"Jos me itse odotamme eksistentiaalisen hätämme ratkaisemiseksi apua niin Natolta kuin Euroopan unionilta, ei meillä ole moraalista oikeutta kieltäytyä auttamasta maahanmuuttajien vuoksi hädässä olevia valtioita", Tarand sanoi Maalehdessä torstaina.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat