Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin sääti venäläissotilaiden kuolemat valtionsalaisuudeksi

Aktivistien mukaan Ukrainassa on kaatunut useita venäläissotilaita

Ulkomaat
 
Sergei Karpuhin reuters
Vladimir Putin haluaa pitää sotilaiden kuolemat salaisena asiana myös rauhan aikana.
Vladimir Putin haluaa pitää sotilaiden kuolemat salaisena asiana myös rauhan aikana. Kuva: Sergei Karpuhin reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin on julistanut "erikoistehtävissä" olevien sotilaiden kuolemat valtionsalaisuudeksi myös rauhanaikana. Torstaina muutettu asetus koski aiemmin vain sota-aikana erikoistehtävissä olevien joukkojen kuolemia.

Eri tiedotusvälineiden haastattelemat asiantuntijat liittivät muutoksen Itä-Ukrainan sotaan ja tietovuotojen estämiseen, vaikka Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kiistikin kytköksen illalla.

"Ei, tämä ei liity Ukrainaan", Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjän mukaan Ukrainassa on sisällissota. Se on kiistänyt, että se olisi osallinen Itä-Ukrainan sodassa saati, että alueella olisi venäläisiä sotilaita. Venäläiset aktivistit ovat kuitenkin julkaisseet tietoja Ukrainassa kaatuneista venäläissotilaista. Viime viikolla Ukrainan joukot pidättivät Itä-Ukrainassa kaksi venäläissotilaiksi tunnustautunutta miestä, jotka Venäjän mukaan eivät ole enää aktiivipalveluksessa.

Venäjän presidentin ihmisoikeusneuvoston jäsen Sergei Krivenko sanoi venäläiselle RBK-uutissivustolle uskovansa asetukseen tehdyn muutoksen liittyvän raporttiin, jota murhattu oppositiopoliitikko Boris Nemtsov valmisteli ennen kuolemaansa. Raporttiin oli koottu tietoa Ukrainassa taistelleista ja kuolleista venäläissotilaista.

"Syy on, etteivät tappiot Donbassissa paljastuisi", sanoi puolestaan sotilasanalyytikko Pavel Felgenhauer uutistoimisto AFP:lle.

"En ole koskaan kuullut laillista määritelmää termille erikoistehtävät. Se voi tarkoittaa, että niiksi voidaan määritellä mitä vain", Felgenhauer sanoi.

Valtionsalaisuuksien paljastamisesta voi AFP:n mukaan saada neljän vuoden vankeustuomion. Niiden paljastamisesta ulkomaalaisille rangaistaan ankarammin.

Viime päivinä on raportoitu venäläisjoukkojen liikkeistä Ukrainan rajan tuntumassa.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi todistaneensa, kuinka Venäjä kokoaa tilapäiseen tukikohtaan Ukrainan rajalle joukkoja ja raskasta aseistusta kuten raketinheittimiä, panssarivaunuja ja tykistöä. Monien ajoneuvojen rekisterikilvet ja muut tunnukset oli toimittajan mukaan poistettu.

Tukikohta sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Toimittajan mukaan tie tukikohdasta Ukrainan rajalle oli korjattu ja kestää nyt raskaatkin ajoneuvot. Myös AFP:n valokuvaaja raportoi tukikohdasta.

Keskiviikkona taas yhdysvaltalainen Atlantic Coucil julkaisi raportin siitä, kuinka Venäjän armeija on sen mukaan osallistunut taisteluihin Itä-Ukrainassa.

Raportissa on materiaalia Bellingcat-yhteisöltä, joka koostuu eri maissa asuvista yksityishenkilöistä, jotka keräävät ja analysoivat Itä-Ukrainan sotaan liittyvää materiaalia. Raportin tiedot ovat siis julkisista lähteistä.

Raportin mukaan Venäjä on muun muassa käyttänyt lähelle Ukrainan rajaa perustamiaan harjoitusleirejä tukikohtina joukkojen ja kaluston lähettämiselle rajan yli. Komentajat määräävät sotilaat poistamaan joukko-osastojen tunnukset ja muut merkit univormuista ja ajoneuvoista. Raportin mukaan kranaattien jäljet ja satelliittikuvat vihjaavat, että tykistöllä on ammuttu myös Venäjän puolelta.

Afp
Venäjän armeijan sotakalustoa kuvattiin viime maanantaina noin 50 kilometrin päässä Venäjän ja Ukrainan rajasta.
Venäjän armeijan sotakalustoa kuvattiin viime maanantaina noin 50 kilometrin päässä Venäjän ja Ukrainan rajasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat