Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueisiin soluttautumista, nimittelyä ja väärennettyjä uutisia: Näin Venäjästä tuli verkon vaikuttaja

Ulkomaat
 
Kuvitus Ville Tietäväinen

Yhdysvallat haluaa ajaa Ukrainan sisällissotaan. Suomessa vaikuttaa Yhdysvaltojen tukema upseerijuntta, joka haluaa Suomen Natoon hinnalla millä hyvänsä. Helsingin Sanomien toimittajat vihaavat Venäjää.

Jos olet kuullut jonkin edellisistä väittämistä, olet saattanut törmätä Venäjän informaatio-operaatioon. Termiä käytetään, kun tiedonvälitys yhdistyy valtiollisten tai sotilaallisten vihamielisten päämäärien ajamiseen.

Kuusi helppoa vaikuttamiskeinoa

Useat verkkosivustot listaavat progapandan keinoja. Tässä muutama.

Nimittely ja leimaaminen
Hiekkalaatikoilta tuttuja keinoja, joilla viedään huomio pois itse asiasta. Ukrainan tilanteen myötä tuttuja nimityksiä ovat esimerkiksi fasisti, putinisti ja terroristi.

Mielipidevaikuttajien käyttö
Ihminen tuntuu kuvittelevan että suosio on tarttuvaa, joten kannattaa vakuuttaa mielipidejohtaja. Hän toimii kuin megafoni.

Positiivisten ilmausten viljely
Huomio viestin valheellisuudesta menee ohi, kun se höystetään voimakkaalla argumentilla kuten ”sananvapauden puolustaminen”. Sellaista väittämää tekee harvemman mieli ryhtyä kumoamaan.

Faktojen pinoaminen
Toisiaan tukevien faktojen esittely toistensa perään. Taktiikkaa käytettään usein polittiisissa kampanjoissa.

Pelottelu
Jotain kamalaa tapahtuu, ellet valitse puoltasi. Jos tupakoit, kuolet. Jos et vastusta Yhdysvaltojen tai Venäjän politiikaa, seuraa kolmas maailmansota.

Symbolien merkitysten siirtäminen
Kekkonen kalasti, Kekkonen ui - ja tuli lähelle tavallista kansalaista. Tästä syystä kansaa lähemmäs pyrkivät poliitikot kaikkialla maailmassa poseeraavat lasten tai söpöjen eläinten kanssa ja voimaansa korostavat poliitikot panssarivaunujen tai tiikerien kanssa.

Jos valtio sattuu olemaan sodassa ja käyttämään siinä hyväkseen tiedonvälitystä, voidaan puhua informaatiosodankäynnistä eli infosodasta.

Asiaa käsiteltiin Naton kyberturvallisuuskeskuksen konferenssissa Tallinnassa torstaina, jossa kävi ilmi muun muassa, että verkkosodankäynnissä palvelunestohyökkäykset sopivat huonosti informaatio-operaatioihin, sillä ne haittaavat kaiken informaation liikkumista.

EU on heikko Venäjältä tulevien informaatio-operaatioiden edessä, koska sillä ei ole toimintamalleja operaatioihin vastaamiseksi.

Venäjän todellisista verkko- ja infomaatiosodankäynnin kyvyistä ei tiedetä kaikkea. Ne ovat kuitenkin selvästi aiempaa parempia ja näkyvämpiä.

"Venäläisten itsensä mukaan heidän keinonsa ovat taitavasti unohdettuja", huomauttaa Venäjän asevoimiin erikoistunut ajatuspaja Chatham Housen Keir Giles.

Giles johtaa Conflict Studies Research Center -tutkimusinstituuttia ja on tutkinut Venäjää 1980-luvulta alkaen. Hän puhuu aiheesta Naton kyberturvallisuuskeskuksen konferenssissa Tallinnassa perjantaina.

Nykytilanteeseen on tultu muutamien epäonnistumisten kautta. Näistä yksi on Gilesin mukaan siihen, miten Venäjä epäonnistui oman näkemyksensä vakiinnuttamisessa Tsetsenian sodissa. Tsetseenit olivat yksinkertaisesti taitavampia levittämään itsestään verkossa maailmalle mielikuvaa sankarillisista vapaustaistelijoista.

"Georgian sodassa 2008 kontrasti Venäjän venäjäksi pitämien lehdistötilaisuuksien ja maailmaa englanniksi puhutelleen lähes lipevän Georgian presidentti Mikheil Saakasvilin välillä oli räikeä", hän lisää. "Nämä johtivat vaatimuksiin Venäjän armeijan omien informaatiojoukkojen perustamisesta."

Vuonna 2011 vielä arabikevät ja Putinin uudelleenvalintaan liittyvät protestit Venäjällä näyttivät sosiaalisen median voiman. Näistä Venäjä oppi, miten sosiaalista mediaa käytetään niin hyvässä kuin pahassa.

Venäjä on herännyt vähän muuta maailmaa hitaammin, mutta herännyt kuitenkin.

"Toisaalta sillä paljon puhutulla Pietarin trollitehtaalla, josta sosiaaliseen mediaan ja keskustelupalstoille kirjoitetaan palkkaa vastaan, on ollut venäjänkielisiä edeltäjiä jo vuosikymmen sitten."

Asia ei ole uusi, mutta se on ajankohtainen. Ranskan strategisen analyysin instituutin professori Francois Géré eritteli Cycon-konferenssissa Venäjän informaatio-operaatioiden sisällön karkeasti kahtia disinformaatioon ja propagandaan. Propaganda on näkyvää, disinformaatio peiteltyä.

"Parasta disinformaatiota on se, jota emme huomaa", Gére sanoi esityksessään.

Venäjä esittelee nyt uusia konstejaan Ukrainassa, jossa propagandan mukaan EU-plutokraatit ja Wall Streetin juutalaisvaikuttajat ovat aiheuttaneet koko sodan.

"Uusia suuren mittaluokan investointeja on ollut ainakin kolme: sekä kotiyleisölle että ulkomaille suuntautuneet uudet mediat joilla on vahva verkko-osaaminen, sosiaalisen median kanavat voimankäytön tehostajina sekä lisääntynyt panostaminen kielitaitoon."

Esimerkiksi RT-kanavalla on lähetyksiä paitsi venäjäksi, myös arabiaksi, ranskaksi, espanjaksi ja englanniksi. Suomeksi on ryhdytty vaikuttamaan valtion omistaman Sputnik-brändin alla.

Venäjän tapaa nähdä maailman tila heijastelevat myös useat venäläiset akateemikot, ortodoksinen kirkko, kirjailijat ja muusikot.

Suomessa informaatio-operaatiot hyppäävät silmille helpoimmin verkossa. "Ei kannata silti sulkea mitään foorumia tarkastelun ulkopuolelle. Eri välineet ja tekniikat menevät päällekkäin ja tukevat toisiaan", Giles huomauttaa.

"Esimerkiksi nimettömien verkkokirjoittajien huutelua ei voi ajatella ilman mediaa. Venäjän viestimet, sekä oikeat että valeviestimet, palvelevat samoja päämääriä kuin julkinen diplomatia, lobbaus ja läpinäkyvät pyrkimykset vaikuttaa päätöksentekoon pienpuolueiden kautta."

Venäjä hakee suurvalta-asemaa maailmassa, jonka se väittää haluavansa nähdä moninapaisena. Oikeastaan vähempikin riittää: kunhan muut pysyvät tilassa, joka ei uhkaa Venäjää. Tätä päämäärää palvelee sekä Ukrainan sisäinen hajaannus kuin vaikka Suomessa epätietoisuus siitä, mitä Nato tekee tai jättää tekemättä. Näin epävarmuus lisääntyy.

Suomessa operaatioita tukevat lähinnä vaihtoehtomediat, bloggaajat ja sosiaalisen median käyttäjät. Esimerkiksi Facebookissa toimii useita asialle omistautuneita ryhmiä, joiden jäsenten alkuperä on vähintäänkin hämärä ja Twitterissä virallisiksi naamioituneita, propagandaa jakavia vaaliaiheisia tilejä.

Suuri osa Venäjän informaatio-operaatioiden viestejä tukevista ihmisistä on kuitenkin aivan tavallisia suomalaisia, jotka ovat mielipiteissään vilpittömiä. Mutta miksi?

Yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi Thomas Gilovich esitti teoksessaan How We Know What Isn't So, että ihminen toistaa mieluimmin niitä ajatuksia, jotka tukevat jo olemassa olevia ajatusmalleja.

"Tutustuessaan uskomukseensa liittyviin näyttöihin ihmiset ovat taipuvaisia näkemään sitä mitä odottavat näkevänsä ja taipuvaisia tekemään johtopäätöksiä, jollaisia odottavat pääsevänsä tekemään", Gilovich kirjoitti.

Salaliittoteorioihin uskovia amerikkalaisia tutkineet Miamin yliopiston tutkijat havaitsivat, että heikommin koulutetut ihmiset uskovat teorioihin koulutettuja todennäköisemmin. Tutkijat havaitsivat myös, että hallinnan menettämisen tunne sai ihmiset tekemään epätodenmukaisia päättelyketjuja.

Verkossa viestin leviäminen korostuu entisestään sillä, että klikatessamme tietynlaisia sisältöjä algoritmit ryhtyvät tarjoamaan lisää samankaltaista sisältöä. Oli kyseessä salaliittoteoria tai perätön väite Ukrainan fasisteista ristiinnaulitsemassa pikkulapsia, tiedon kupla on valmis ja lisää samaa tarjolla.

Väärän tiedon jakaminen, ilmeisen kiistäminen ja nettikirjoittajien palkkaaminen ynnä muut yksityiskohdat kuulostavat länsimaisessa mittakaavassa vähän hölmöltä, jos isossa kuvassa on valtiollinen toiminta. Mutta Gilesin mielestä näin ei ole.

"Venäläisten omien mittapuiden mukaan operaatioissa on saavutettu ihan tuntuvia onnistumisia. Näitä ovat ainakin sisäisen mielipideilmaston hallinta ja länsimaisen median heikkouksien käyttäminen omien tarkoitusperien hyväksi. Toisaalta: mitä valveutuneempia median ja verkon käyttäjät ovat, sitä vaikeampaa onnistumista on ennakoida."

Yhdestä asiasta voi olla varma.

"Jos Venäjä onnistuisi informaatio-operaatioilla estämään Suomen liittymisen Natoon tai kansainvälisessä mittakaavassa sen että Nato ei soveltaisi jäsenvaltioidensa auttamiseen käytettävää viidettä artiklaa, se katsoisi että kaikki vaikuttaminen on ollut moninkertaisesti vaivan arvoista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat