Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lohtua suomalaisille: Etelä-Afrikassa kesäkuu tuo pipokelit

Etelä-Afrikassa alkaa nyt talvi. Paikalliset touhottavat siitä kuin suomalaiset kesästä.

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää HS
Richard (vas.), Ernest, Japther ja John pukeutuivat toppatakkeihin ja pipoihin toukokuun lopussa Johannesburgissa Etelä-Afrikassa.
Richard (vas.), Ernest, Japther ja John pukeutuivat toppatakkeihin ja pipoihin toukokuun lopussa Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Kuva: Sami Sillanpää HS

Nojailin jalkapallokentän laidalla palmuun ja odottelin pelin alkua shortseissa ja t-paidassa. Eteläafrikkalainen joukkuekaverini oli pukeutunut tuulipukuun ja pipoon. Hän veti kiivaasti haarahyppyjä lämmitelläkseen.

"Näin vähän pelaajia! Pahuksen jätkät jäävät kotiin heti, kun talvi tulee", hän manasi.

Ilta olikin jo viileä. Lämpötila oli laskenut alle 20 asteen.

Etelä-Afrikassa vuodenajat ovat toisinpäin kuin Suomessa. Nyt alkaa talvi. Se muistuttaa Suomen kesää: kestää kesäkuusta elokuuhun, päivisin lämpötila voi nousta 20 asteen tuntumaan, illalla tarkenee nuotiolla.

Eteläafrikkalaiset myös touhottavat lyhyestä talvestaan kuin suomalaiset kesästä.

Kaupat kehottavat varautumaan: Nyt kuumavesipullot edullisesti! Meiltä pehmeät huovat talvi-iltoihin! Ravintoloiden listoille tulee lämpimiä keittoja. Hipsterit vaihtavat talvimuotiin.

Ne, joilla on varaa, varaavat pohjoisenlomia. Eteläafrikkalaiset pakenevat talven ankeutta esimerkiksi Mosambikin tai Tansanian rannoille.

Radion puheohjelmissa annetaan vinkkejä, miten pitää mieli vireänä, vaikka päivät lyhenevät ja luonto lakastuu. Eräs tutkimus kertoi, että talvella mielenosoitusten määrä kasvaa Etelä-Afrikassa. Selitys on, että muutenkin synkkänä aikana ihmiset valittavat herkemmin.

Suomalaisin silmin Etelä-Afrikan talvi ei näytä ihan niin ankealta. Joka päivä kuitenkin paistaa aurinko.

Talvi voi silti olla todella ikävää aikaa Etelä-Afrikassa. Se, miten kylmyys kutakin koettelee, riippuu paljon tulotasosta. Johannesburgissa lämpötila voi talviöinä laskea nollan tuntumaan. Taloissa ei yleensä ole lämmitystä, mutta varakkaat hankkivat sähköpattereita.

Köyhemmillä ei ole kunnon taloja, eikä aina sähköä. Hökkeleiden asukkaille sisällä on yhtä kylmä kuin ulkona, eikä kylmyyttä pääse mihinkään pakoon moneen kuukauteen.

Toppatakit, pipot, villaneuleet ja tohvelit ovat vaatteita Etelä-Afrikan talvessa. Jotain olennaista kuitenkin puuttuu: pitkät kalsarit. Niitä on vaikea löytää mistään kaupasta.

Ikävä tulee suomalaisia pitkiä alushousuja. Nehän ovat maailmanluokan tuotteita: mukavia, käytännöllisiä ja parhaimmillaan tyylikkäitä.

Siinä on taas yksi käyttämätön bisnesmahdollisuus. Suomalaiselle kalsariosaamiselle olisi Etelä-Afrikassa markkinat.

Sami Sillanpää HS
Johannerburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat