Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan jättirahasto ei halua enää sijoittaa hiileen

Ulkomaat
 

Jos Norjan parlamentin talouskomitean keskiviikkona tekemä päätös pitää, Norjan valtion eläkerahaston on myytävä osakkeensa yrityksistä, jotka ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä hiilialan toimijoita.

Yksi maailman suurimmista rahastoista on arvoltaan 835 miljardia euroa. Jos parlamentti on samaa mieltä talouskomitean kanssa, rahaston on myytävä omistuksensa yhtiöistä, joiden tuotannosta tai tuloista yli 30 prosenttia koostuu hiilestä.

Parlamentti äänestää asiasta kesäkuun viidentenä. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

"Hiilialan yrityksiin sijoittaminen aiheuttaa ilmastollisen riskin ja tulevaisuudessa myös taloudellisen riskin", sanoi talouskomitean edustaja Svein Flåtten.

Norjan oikeistolainen vähemmistöhallitus on toistaiseksi vastustanut vaatimuksia luopua kaikista fossiilisilla polttoaineilla rahansa tekevien yritysten omistuksista. Sen sijaan hallitus on ehdottanut luopumista osakkuudesta yrityksissä, "joiden toiminta aiheuttaa kohtuuttomasti kasvihuonepäästöjä".

Oppositio tervehti silti keskiviikkoista ilmoitusta ilolla.

"Tämä on suuri voitto taistelussa ilmastonmuutosta vastaan", sanoi opposition kansanedustaja Torstein Tvedt Solberg AFP:lle.

Hän muistutti, että hiilen käyttö on syypää merkittävään osaan kasvihuonekaasupäästöistä.

Rahasto on viime vuosina myynyt omistuksensa kymmenistä yrityksistä, joiden liiketoimintamallien ei ole katsottu olevan kestäviä ympäristöasioihin liittyvistä syistä.

Ympäristön kannalta kestämättömästi toimivien yritysten, esimerkiksi joidenkin hiili- ja sementtiyritysten, ei katsota olevan hyviä sijoituskohteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat