Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Delhin-kirjeenvaihtajana toiminut Tommi Nieminen kirjoitti kirjan Intiasta

Ulkomaat
 
Tommi Nieminen
Tommi Nieminen

Toimittaja Tommi Nieminen työskenteli HS:n kiertävänä kirjeenvaihtajana Delhissä vuosina 2010–2011. Vastaus on Intia -kirjassaan Nieminen kertoo, millainen maa 29 osavaltion, satojen kieliryhmien, tuhansien kastiryhmien, äärimmäisen köyhyyden ja miljoonakaupunkien taakse kätkeytyy. Keskiössä ovat matkalla kohdatut ihmiset.

Mikä kohtaaminen jäi mieleen?
Intiassa köyhyys ja kurjuus eivät jää keneltäkään huomaamatta. Mielenkiintoista oli nähdä pilkahdus siitä, miten Intian kaikkein etuoikeutetuimmat ihmiset elävät. Tapasin maharadza Varman elokuussa 2011. Poliittinen valta riisuttiin Intian itsenäistyttyä 1947, mutta kaikki mararadzamaisuus oli tässä miehessä jäljellä. 90-vuotias Varma oli äärimmäisen sivistynyt, hauska ja puhui oxfordinenglannilla, ja oli tuntenut jopa Agatha Christien henkilökohtaisesti.

Toinen ääripää oli painavia maustesäkkejä 15 tuntia päivässä kantanut Kanderalal. 45-vuotias langanlaiha mies, joka näytti koko elämänsä raataneelta 75-vuotiaalta. Hän oli nykyajan orja.

Millaista oli muuttaa miljoonakaupunki Delhiin?
Muutimme 1,5-vuotiaiden kaksostyttöjen kanssa. Uskoin, että tämä vauhko jännittäjäperhe Pohjoismaista ei tule kestämään vuottakaan Delhissä.

Vuokrasopimukseen kuului kokki, lastenhoitaja, roskien hakija, lattian pyyhkijä, talonmies ja puutarhuri. Kodissamme oli siis lähes aina joku ulkopuolinen.

Oli totuttava siihen, että byrokratia nöyryyttää pientä ihmistä ja että pankkitilin avaaminenkin on lähes mahdotonta. Minusta tuli viilipytty. Asiat hoituvat Intiassa kahdella tapaa: viilipyttymäisesti ja suhteilla. On hyvä pystyä ainakin mainitsemaan muutama merkityksellinen nimi.

Miten Intia mahtuu kirjan kansien väliin?
Mittasin kartasta, että Pohjois-Intiassa sijaitsevasta Kashmirista etelän Keralaan on pidempi matka kuin Helsingistä Azerbaižanin pääkaupunkiin Bakuun. Helsinki ja Baku ovat kulttuurisesti huomattavasti lähempänä toisiaan kuin Kashmir ja Kerala. Intiassa on useita satoja eri kieliä, ja etelän ja pohjoisen kielet pohjautuvat täysin eri kieliperheeseen. Jonkinlainen huojuva käsitys kansallisvaltiosta pitää rakennelmaa kasassa.

Mitkä kaksi asiaa suomalaisen on hyvä tietää Intiasta?
Useissa talousennustuksissa Intia nostetaan maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi vuosina 2025–2035, Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Intia voikin olla seuraava Kiina, mutta demokraattinen sellainen. Varjopuolena ovat Intian ihmisoikeusrikkomukset. Muun maailman on päätettävä, miten suhtautua kastittomien, naisten ja vähemmistöjen sortamiseen.

Miltä Intian tulevaisuus näyttää?
Uusi pääministeri Narenda Modi on kuin Duracell-pupu, nukkuu kolme tuntia yössä ja hoitaa maan asioita lopun ajan. Nyt Intialla on johto, jolla on into avata taloutta, kitkeä korruptiota ja modernisoida Intiaa. Mutta Modi on myös arvokonservatiivi, joka toivottavasti jättää Intiaa hajottavan hinduänkyröinnin vähemmälle. Olen Intian tulevaisuuden suhteen varpaillani, mutta varovaisen toiveikas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat