Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjasta tuli Podemosin tupailtojen maa

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Suomen pääinsinööri Juha Sipilä eteni viime viikkoina rivi riviltä, kaavio kaaviolta kohti hallituksen muodostamista ja hallitusohjelman synnyttämistä.

En ole näinä insinöörimäisen ja strategisen poliittisen johtajuuden päivinä voinut olla ajattelematta Espanjaa.

Siellä vasemmistopuolue Podemos (Me voimme) on tarttunut talousvaikeuksissa olevan eurooppalaisen maan asioihin ja alkanut järjestää kaaosta, mutta strategia on yliopistohumanistien eikä insinöörien kehittämä.

Podemos on rakentanut nerokkaan ruohonjuuritason organisaation, jossa pieni on kaunista. Kaupungeissa se on koonnut keskustelupiirit korttelitasolle, jotta asiat pysyisivät tarpeeksi hyvin käsin kosketeltavina. Näin se on myös madaltanut ihmisten kynnystä osallistua politiikkaan. Pikku hiljaa, kortteli korttelilta ihmiset ovat kerääntyneet katukokouksiin, joissa käsitellään oman kaupunginosan asioita.

Suomen keskustalla ja Podemosilla on yksi (hyvin pieni) yhteinen nimittäjä. Ne antavat ihmisten puhua tupailloissa ja espanjalaisittain "círculon" eli piirin tapaamisissa.

Piirin voi muodostaa vaikkapa vain viisi ihmistä. Podemos nimittää niitä demokratiakouluiksi.

Vahvasti vasemmistolaiseksi luonnehdittu liike on houkutellut riveihinsä etenkin aiemmin sosialisteja äänestäneitä. Joukossa on jopa entisiä konservatiivien kannattajia.

Nyt Espanjassa kerää kannatusta myös keskustavasemmistolainen Ciudadanos (kansalaiset).

Se vetoaa äänestäjiin, jotka pitävät Podemosia liian radikaalina.

Muut puolueet ovat syyttäneet Podemosin johtajaa, politiikantutkimuksen yliopisto-opettajaa Pablo Iglesiasta vaaralliseksi äärivasemmistopopulistiksi, joka on käyttänyt puheissaan latinalaisen Amerikan vasemmistojohtajien retoriikkaa.

On vain vuosi siitä, kun Podemos nousi muun Euroopan tietoisuuteen saavuttaessaan europarlamenttivaaleissa kahdeksan prosentin kannatuksen ja viisi europarlamentaarikon paikkaa. Kannatus näytti nousevan kuin tyhjästä, sillä puolue oli perustettu vain neljä kuukautta aiemmin.

Myös viikko sitten Espanjan 13 itsehallintoalueella käydyissä paikallisvaaleissa se korjasi vakuuttavan potin.

Podemos ja sen liittolainen Ganemos (Voittakaamme) ovat iskemässä kiinni jopa pääkaupungin Madridin pormestarin paikkaan. Siihen ne tarvitsevat sosiaalidemokraattien tukea, jota ne näyttävät myös saavan. Näin uusi puolue on valtaamassa Madridin painavimman poliittisen pestin 24 vuoden konservatiivivallan jälkeen.

Podemos on poikkeus pitkälti konservatiivien johtamassa Euroopan politiikassa. Sen juuret ovat samanlaisessa kyllästymisessä korruptoituneisiin vallanpitäjiin kuin Kreikan Syrizalla. Espanjalaispuolue on vain solminut kannattajansa politiikkaan mukaan paljon Syrizaa tehokkaammin ja ovelammin.

Ihmisten sitoutuminen on Podemosia kantava voima Espanjan ensi syksyn parlamenttivaaleissa. Silloin takana ovat myös ensimmäiset kuukaudet monien kaupunkien valtuustoissa.

Kreikassa on nähty, mitä tapahtuu, kun valtaan nousseella protestipuolueella ei ole todellista suunnitelmaa maan uudistamiseksi. Ihmisten pettymys uudistajiin kasvaa nopeasti, jos kuukaudet kuluvat eikä kurjuus taitukaan.

Tiina Rajamäki HS
tiina.rajamaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat