Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä syyttää karjalaisjärjestöä ulkomaalaiseksi agentiksi

Ulkomaat
 

Petroskoissa toimivaa Nuori Karjala -kansalaisjärjestöä syytetään ulkomaalaiseksi agentiksi. Asian vahvisti HS:lle järjestön hallituksen jäsen Aleksei Tsykarev.

"Venäjän oikeusministeriön osasto Karjalan tasavallassa on todennut, että toimintamme vastaa ulkomaisen agentin piirteitä", hän sanoi lauantaina Marin tasavallan pääkaupungissa Joškar-Olassa, jossa järjestettiin suomalais-ugrilaisten kansalaisjärjestöjen seminaari.

"Lopullisen päätöksen tekee Venäjän oikeusministeriö Moskovassa. Yritämme estää järjestömme lisäämisen ulkomaisten agenttien listaan, koska sille ei ole perusteita", hän jatkoi.

Järjestö toimii karjalan, vepsän ja suomen kielen säilyttämiseksi.

Venäjän mukaan ulkomaisia agentteja ovat järjestöt, jotka saavat ulkomaista rahoitusta ja joiden toiminta on poliittista. Poliittisia piirteitä oikeusministeriö löysi Perussuomalaisten Nuorten opintomatkasta, jota Nuori Karjala auttoi järjestämään vuonna 2013.

"Järjestimme vierailun yhdessä Karjalan tasavallan alueparlamentin ja nuorisoparlamentin kanssa", Tsykarev kertoi.

Hänen mukaansa vierailu ei ollut poliittinen.

Viranomaisten yllätystarkastuksen taustalla oli Tsykarevin mukaan oikeusministeriöön lähetetty nimetön kirje, jossa Nuoren Karjalan väitettiin saavan rahoitusta Suomesta. Suomalaisrahoitusta ei löydetty, mutta oikeusministeriö vetoaa Nuoren Karjalan vuonna 2013 YK:lta saamaan apurahaan.

Jos Nuori Karjala -järjestö julistetaan ulkomaiseksi agentiksi, sitä uhkaa 300 000–500 000 ruplan (5 200–8 700 euron) sakko. Se on ensimmäinen vähemmistökansojen järjestö, jota listalle joutuminen uhkaa.

"Emme voi toimia ulkomaalainen agentti -nimen alla, vaan joudumme lopettamaan toimintamme", Tsykarev totesi.

"Pelkäämme, että siitä tulee isku koko karjalaisten liikkeelle."

Myös Karjalan tasavallassa toimivassa ympäristöjärjestö Spokissa on meneillään syyttäjänviranomaisten tarkastus, jossa siitä etsitään ulkomaisen agentin piirteitä.

Maaliskuussa Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev esitti, että suomalaiset nationalistit olisivat kasvattaneet vaikutustaan Karjalassa ja toimisivat paikallisten kansalaisjärjestöjen kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat