Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinissä kantaväestö palaa aiemmin huonomaineisiin kouluihin

Ulkomaat
 

Amsterdam. Koulujen eriytyminen maahanmuuttajataustaisten lasten ja kantaväestön kouluiksi on yleinen ilmiö lähes kaikissa suurissa Euroopan kaupungeissa. Esimerkiksi Ruotsissa on kouluja, joiden oppilaista 90 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia, sanoo kaupunkikoulujen eriytymistä Suomessa tutkiva lehtori Venla Bernelius Helsingin yliopistosta.

Ongelmaan on kuitenkin löytynyt myös ratkaisuja. Virta on saatu käännettyä esimerkiksi Berliinissä alueilla, joilla valkoihoisilla saksalaisvanhemmilla on ollut tapana lähettää lapsensa kaupungin muihin kouluihin.

"Esimerkiksi Kreuzbergin kouluissa on järjestetty luottamusprojekteja eli kerrottu vanhemmille kouluista ja niiden tarjoamista harrastusmahdollisuuksista. Kantaväestö on saatu laittamaan lapset asuinalueensa kouluun", Bernelius sanoo.

Berneliuksen mukaan koulujen eriytymistä ei pidä tarkastella vain maahanmuuttokysymyksenä. Eriytyminen kertoo yleisesti yhteiskunnan jakautumisesta, toisin sanoen tuloerojen repeämisestä ja huono-osaisuuden kasautumisesta tietyille asuinalueille.

"Kun jonnekin kertyy huono-osaisuutta, osa väestöstä alkaa väistää aluetta."

Vanhemmat ovat myös entistä kiinnostuneempia lastensa koulutuksesta ja huolissaan siitä, etteivät lapset opi maahanmuuttajavaltaisessa koulussa tarpeeksi hyvin omaa kieltään.

Koulujen houkuttelevuuden eteen voi ja pitäisikin Berneliuksen mukaan tehdä paljon, koska koulut tukevat alueiden kehittymistä ja ovat tärkein väylä integraatioon. Monessa maassa koulut ohjaavat perheiden muuttopäätöksiä.

"Esimerkiksi Britanniassa alueen koulu voi muodostaa 30 prosenttia asuntojen hinnoista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat