Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kybersota Ukrainassa on kuin saksalainen huutamassa kiinalaiselle

Lähtökohdat ja terminologia vaihtelevat osapuolesta riippuen

Ulkomaat
 
Laura Halminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Juri Gripas reuters
Richard Bejtlichin mukaan kybersotaa ajatellaan lännessä teknisesti.
Richard Bejtlichin mukaan kybersotaa ajatellaan lännessä teknisesti.

Tallinna. Venäjä otti Krimin haltuunsa talvella 2014. Maailma ihmetteli, mitä tapahtui. Kun kävi vähitellen ilmi, että ainakin jotain tapahtuu, monet ryhtyivät odottamaan merkkejä kybersodasta. Olihan sitä odotettu jo siitä lähtien, kun Venäjä suutahti Virolle neuvostopatsaan siirtämisestä kahdeksan vuotta sitten.

Kybersodalla tarkoitetaan lyhyesti toimintaa, jossa valtiot tunkeutuvat toistensa tietoverkkoihin. Lähes jokaisella asiantuntijalla on oma näkemyksensä aiheen rajaamisesta ja soveltamisesta, mutta palataan siihen myöhemmin.

Maaliskuussa 2014 Krimin valtaamisen jälkeen venäläismielinen hakkeriryhmä kaatoi Naton verkkosivut. Krimillä katkottiin tietoliikennekaapeleita, ja Ukrainan hallinnon koneilta löydettiin arvatenkin venäläistä alkuperää oleva hienostunut vakoiluohjelma.

Tiedustelulähteiden mukaan Ukrainassa esiintyvien haittaohjelmien määrässä nähdään ajoittaisia piikkejä.

Enemmänkin on odotettu, mutta ydinvoimalat tai poliitikkojen sydämentahdistimet eivät ole alkaneet räjähdellä niin kuin elokuvissa ehkä tapahtuisi.

Tietoteknisiä sodankäyntikeinoja odottaneet olivat yhtä hämillään kuin kaikki muutkin. Kybersota tuli, mutta toisenlaisena kuin me luulimme. Syy yllätykseen on perspektiivissä, vaikka meilläkin vielä järin harva tietää, mitä kybersota oikein on tai voisi olla.

Lännessä kybersotaa ajatellaan kovin teknisesti. Meillä puhutaan nollapäivähaavoittuvuuksista, komentopalvelimista ja valon nopeudella liikkuvista biteistä, joita vastaan on pystyttävä suojautumaan, muotoili Richard Bejtlich aihetta käsitelleessä paneelikeskustelussa Tallinnassa järjestetyssä Cycon-konferenssissa perjantaina.

"Länsi näkee kyberulottuvuuden ohjelmistojen, sovellusten ja datan kautta. Vastapuoli ei ajattele välttämättä ollenkaan niin."

Bejtlich työskentelee tietoturvayhtiö FireEyen johtavana turvallisuusasiantuntijana, mutta hänen taustansa on Yhdysvaltojen ilmavoimissa ja informaatiosodankäynnin laitoksella. Moista yksikköä ei enää ole, mutta sieltä löytyy opettavainen tarina valmistautumisesta.

"Muistan, kuinka meille esiteltiin siellä monen kohdan lista asioista, joista jonkin kohdan täyttyessä on odotettavissa, että vieras valtio hyökkää. Ne pohjautuivat kaikki kokemuksiin aiemmissa sodissa eivätkä välttämättä pidä enää paikkaansa."

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Margarita Jaitner tietää, miten muualla ajatellaan.

"Venäjä yhdistää teknisen ja kognitiivisen tiedon, mikä on heille merkittävä etu. Oleellisinta on vaikuttaminen ja se, että sekä data että inhimillinen tieto saadaan tukemaan samaa päämäärää."

Vastaavaa kokonaisvaltaista ajattelua suositaan Bejtlichin mukaan myös Kiinassa. Hänen edustamansa yritys on paljastanut useita Kiinan kansanarmeijan verkkovakoilulaitoksia ja tutkinut paljon maan hyökkäyskykyä.

Sekä Venäjää ja informaatiosodankäyntiä tutkinut Jaitner että Venäjän ja Euraasian konflikteihin erikoistunut brittiläisen Chatham Housen asiantuntija Keir Giles tukivat Bejtlichin näkemystä siitä, että aiemmat odotuksemme eivät vastaa todellisuutta. Jopa terminologia Venäjällä ja lännessä on erilaista.

Venäjällä kybertoiminta nähdään yhtenä informaatiosodan alustana, lännessä sitä on haluttu pitää perinteisten asevoimien käymän sodan tukitoimena. Mutta kas kummaa, eipä Venäjä ole tehnyt Ukrainaan varsinaisia maa- tai ilmahyökkäyksiäkään.

Vuosien saatossa viisaat päät ovat kolisseet yhteen, kun akateemikot, juristit ja strategian opettajat ovat pyrkineet määrittelemään, mitä kyber oikein on. Valmista ei ole tullut. Edes keskeneräiset määritelmät eivät ole pystyneet vastaamaan siihen, mitä Ukrainassa tapahtui kevättalvella 2014. Kun tämä huomattiin Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan "itsenäistymispyrkimysten" jälkeen, alkoi keskustelu asymmetrisesta sodankäynnistä. Viime syksynä löydettiin Venäjän toimille jälleen uusi termi hybridisota.

Termit ovat Euroopan unionin, sotilasliitto Naton ja muiden lännen toimijoiden yritys ymmärtää, mitä ympärillämme tapahtuu. Epäselvyydet kielivät hämmennyksestä. Ajaudumme siihen, kun yritämme selittää jotain mitä emme ymmärrä. Jos kiinalainen ja saksalainen keskustelevat, eikä kumpikaan osaa toisensa kieltä, kiinalainen ei ymmärrä yhtään sen paremmin vaikka saksalainen ryhtyisi huutamaan saksaksi.

Jos kiinalaisella ja saksalaisella ei ole yhteisiä kokemuksia ja siten tietoa siitä, miten toinen toimii, väärien tulkintojen vaara on suuri.

Sama juttu käsitteiden kanssa: verkkosodalla on lyhyt historia. Kokemusta puuttuu, joten me yritämme oppia määrittelemällä asioita rationaalisesti kuin saksalaiset.

Mutta mitä kauemmin käsitteiden suossa räpiköidään, sitä kauemmas karkaa kyky nähdä, mitä muut suunnittelevat ja oppivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat