Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liettua palauttaa ensimmäisenä Nato-maana asevelvollisuuden

Alokas numero 445 ei tahdo armeijaan

Ulkomaat
 
Alfredas Pliadis
Liettuan ammattilaisarmeijan sotilaat harjoittelivat helmikuussa.
Liettuan ammattilaisarmeijan sotilaat harjoittelivat helmikuussa. Kuva: Alfredas Pliadis

Vilna. Venäjän uhka on pannut Liettuan rakentamaan puolustusvoimiaan vauhdilla. Suurin muutos on kuusi vuotta sitten lakkautetun asevelvollisuuden palautus.

Monika Abraityte
Dovydas Dorofejevas kutsuttiin palvelukseen ensimmäisten joukossa. Hän ei halua palvelukseen ja uskoo, että olisi hyödytön sotilaallisessa yhteydenotossa.
Dovydas Dorofejevas kutsuttiin palvelukseen ensimmäisten joukossa. Hän ei halua palvelukseen ja uskoo, että olisi hyödytön sotilaallisessa yhteydenotossa.

Asevelvollisuus tuli tänä keväänä yllätyksenä monille liettualaisille nuorukaisille.

"445. Dovydas Dorofejevas. Sinut on valittu pakolliseen asepalvelukseen", lukee Liettuan puolustusministeriön sivuilla.

Dovydas Dorofejevas, 20, pysähtyy kahville Vilnan vanhassa kaupungissa ja näyttää älypuhelimestaan 37 000 asevelvollisen listaa. Hänen sijalukunsa tarkoittaa, että hän on 445:n ensimmäisen joukossa. "Huomasin sen, kun kaverit alkoivat soitella 'onnittelupuheluita'."

Liettua liittyi Natoon vuonna 2004, neljätoista vuotta Neuvostoliitosta

vapautumisen jälkeen.

Kun Neuvostoliiton uhka oli kadonnut, monet Euroopan Nato-valtiot, Liettua mukaan lukien, lakkauttivat asevelvollisuuden ja siirtyivät pienempiin ja nopeammin liikuteltaviin ammattiarmeijoihin.

Liettua on ensimmäinen Nato-maa, joka palauttaa asevelvollisuuden. "Näemme Venäjän joukkoja rajojemme lähellä, hyökkääviä harjoituksia ja Baltian maiden vastaista retoriikkaa", tiivistää poliittisen osaston päällikkö Vaidotas Urbelis Liettuan puolustusministeriöstä.

"Ei ole salaisuus, että Venäjä on suurin uhka turvallisuudellemme", sanoo Urbelis.

"Asevelvollisuuden palauttaminen on vain yksi keino valmistautua uhkaan."

Lista asevelvollisista julkaistiin vain kaksi kuukautta sen jälkeen, kun parlamentti oli hyväksynyt päätöksen. Parhaillaan puolustusvoimat postittaa kutsuntakirjeitä, ja ensimmäiset alokkaat aloittavat palveluksen elokuun lopulla.

Dovydas Dorofejevas ei aio olla heidän joukossaan. "Vetoan lättäjalkoihin", hän sanoo.

"Yhdeksän kuukautta menisi hukkaan."

alfredas pliadis
Liettuan ammattilaisarmeijan sotilaat harjoittelivat huhtikuussa.
Liettuan ammattilaisarmeijan sotilaat harjoittelivat huhtikuussa.

Asevelvollisuus koskee 19–26-vuotiaita miehiä, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi kuuden ammattiarmeijavuoden aikana. Heidän ei ole tähän asti tarvinnut ajatella koko asiaa.

Dorofejevasin ajatukset olivat ammatin vaihdossa. Hän keskeytti viime vuonna it-alan opintonsa ammattikorkeakoulussa. Nyt hän työskentelee sekatavarakaupassa, mutta haluaa tehdä videokäsikirjoituksia.

Tausta

Moni maa luopui asevelvollisuudesta Neuvostoliiton hajottua

Euroopassa sijaitsevat Nato-valtiot ovat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990–2000-luvulla siirtyneet pääosin pienempiin ammattiarmeijoihin, kun taas esimerkiksi Venäjä ja Valko-Venäjä ovat säilyttäneet asevelvollisuuden.

Liittoutumattomat Itävalta ja Sveitsi päättivät vuoden 2013 kansanäänestyksillä säilyttää asepalveluksen. Itävallassa palveluksesta kieltäytymisestä ei seuraa rangaistusta. Suomessa asevelvollisuutta ei ole laajasti kyseenalaistettu.

Ruotsi siirtyi ammattiarmeijaan vuonna 2009, muttei ole onnistunut värväämään riittävästi sotilaita. Lain mukaan reserviläiset voidaan yhä kutsua kertausharjoituksiin. Tätä harkitaan parhaillaan. Liettua on ensimmäinen Nato-valtio, joka palauttaa asevelvollisuuden.

Jonkinlainen asevelvollisuus on ennestään kuudella Nato-valtiolla Euroopassa:

Virossa 8–11 kuukauden asevelvollisuus koskee alle puolta ikäluokasta.

Tanskassa on valikoiva asevelvollisuus, mutta käytännössä palveluksen suorittavat pääasiassa vapaaehtoiset. Palveluksesta kieltäytymisestä ei seuraa rangaistusta.

Norjassa asepalvelukseen valikoidaan sekä miehiä että naisia, noin 15 prosenttia ikäluokasta. Kieltäytymisestä ei rangaista.

Kreikassa ja Turkissa on yleinen asevelvollisuus.

Hollanti voi sodan aikana velvoittaa miehiä palvelukseen.

"Pelkään, että armeija vaikuttaisi ajatuksiini huonosti", Dorofejevas sanoo.

Liettuassa harjoittelevat parhaillaan Yhdysvaltojen, Saksan ja Portugalin maavoimien komppaniat. Šiauliain lentotukikohdasta ilmatilaa valvovat Norjan ja Italian hävittäjät. Tämä sopii Dorofejevasille.

"Luotan Natoon ja Yhdysvaltoihin. Se on ainoa toivo", hän sanoo.

Sotilaallisessa yhteenotossa Dorofejevas uskoo olevansa hyödytön.

"Minusta ei olisi apua. Pakenisin Liettuasta."

Asevelvollisten rekrytointikeskuksessa Veršuliskiesin lähiössä riittää kiirettä puhelinneuvonnassa. Palvelukseen voi ilmoittautua myös vapaaehtoisena, vaikka nimi ei olisikaan kutsuttujen listalla.

On mahdollista, että vapaaehtoisia tulee riittävästi, sanoo rekrytointiosaston johtaja, majuri Žygimantas Adamonis puolustusvoimista.

Toukokuussa julkaistun kyselyn mukaan yli puolet Liettuan väestöstä tukee asepalvelusta.

"Kannatus on suurinta yli 50-vuotiaiden parissa. Nuoret ovat syntyneet vapaassa Liettuassa, eivätkä ole enää niin isänmaallisia", sanoo Adamonis.

Asevelvollisuusikäisiä, 19–26-vuotiaita on Liettuassa 170 000, mutta tänä vuonna armeijaan kutsutaan vain 3 000 eli alle kaksi prosenttia. Vapaaehtoisina palvelukseen oli toukokuun lopulla ilmoittautunut yli 1 500.

Velvoitetta pakoilevia voi Liettuan lain mukaan rangaista noin 300 euron sakolla tai jopa kolmen vuoden vankeudella.

Dorofejevas luottaa lättäjalkoihinsa. Jos ne eivät riitä armeijasta vapautukseen, hän ei aio pakoilla.

"Jos on mentävä, niin on mentävä", sanoo Dorofejevas.

Gierde Maksimovicz
Liettualaissotilaat harjoittelivat perjantaina yhdysvaltalaissotilaiden kanssa kansainvälisessä sotaharjoituksessa "Liekehtivä miekka".
Liettualaissotilaat harjoittelivat perjantaina yhdysvaltalaissotilaiden kanssa kansainvälisessä sotaharjoituksessa "Liekehtivä miekka".
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat