Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asevelvollisuus palasi kunniaan Euroopassa

Nato edellyttää, että jäsenvaltiot kykenevät puolustamaan itseään, sanoo everstiluutnantti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta

Ulkomaat
 

Tallinna. Asevelvollisuus näyttää palaavan kunniaan Euroopassa. Latvian lehdistössä on virinnyt kansalaiskeskustelu asepalveluksen palautuksesta naapurimaan Liettuan mallin mukaan.

"Todennäköisesti Tšekki äänestää lain muutoksesta vuonna 2017. Puolassa on virinnyt keskustelu asiasta", sanoo everstiluutnantti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta.

Syy on muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa, mikä ajaa etenkin pieniä maita hankalaan tilanteeseen. Pienten maiden ammattiarmeijat eivät riitä vastaamaan uusiin uhkakuviin, sanoo Kajanmaa.

Myös Natossa vallitsevassa näkemyksessä on tapahtunut täyskäännös.

Vielä hiljattain Nato suosi jäsenvaltioiden siirtymistä ammattiarmeijoihin. Uudet liittolaiset tulivat entisen Neuvostoliiton johtamasta Varsovan liitosta. Nato halusi taata, että uudet jäsenmaat irtautuvat neuvostoperinteestä. Ammattiarmeijat palvelivat myös Natoa, joka piti päätehtävänään kriisinhallintaa.

"Nyt on toinen ääni kellossa", sanoo Kajanmaa.

Nyt Naton päälliköt puhuvat kollektiivisesta puolustuksesta ja maanpuolustuksesta. Uudemmat, pienet jäsenvaltiot ovat eturintamassa suhteessa Venäjään.

Sotilasliitto edellyttää, että jäsenvaltion on kyettävä puolustamaan itseään, sanoo Kajanmaa.

Kylmän sodan aikana asevelvollisuus oli pääsääntö. Vuonna 1990 nykyisistä EU:n jäsenmaista 23:lla oli asevelvollisuus. Lähes kaikki lakkauttivat asevelvollisuuden 1999–2008 eli Venäjän ja Georgian väliseen sotaan mennessä.

"Kymmenessä vuodessa reserviarmeijan käyttöarvo on kadonnut. Maat ovat pieniä, uhka noussut ja Nato esittänyt vaatimuksia. Valtiot ovat ymmärtäneet, että niiden pitää puolustaa itseään", sanoo Kajanmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat