Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni maa luopui asevelvollisuudesta Neuvostoliiton hajottua

Ulkomaat
 

Euroopassa sijaitsevat Nato-valtiot ovat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990–2000-luvulla siirtyneet pääosin pienempiin ammattiarmeijoihin, kun taas esimerkiksi Venäjä ja Valko-Venäjä ovat säilyttäneet asevelvollisuuden.

Liittoutumattomat Itävalta ja Sveitsi päättivät vuoden 2013 kansanäänestyksillä säilyttää asepalveluksen. Itävallassa palveluksesta kieltäytymisestä ei seuraa rangaistusta. Suomessa asevelvollisuutta ei ole laajasti kyseenalaistettu.

Ruotsi siirtyi ammattiarmeijaan vuonna 2009, muttei ole onnistunut värväämään riittävästi sotilaita. Lain mukaan reserviläiset voidaan yhä kutsua kertausharjoituksiin. Tätä harkitaan parhaillaan. Liettua on ensimmäinen Nato-valtio, joka palauttaa asevelvollisuuden.

Jonkinlainen asevelvollisuus on ennestään kuudella Nato-valtiolla Euroopassa:

Virossa 8–11 kuukauden asevelvollisuus koskee alle puolta ikäluokasta.

Tanskassa on valikoiva asevelvollisuus, mutta käytännössä palveluksen suorittavat pääasiassa vapaaehtoiset. Palveluksesta kieltäytymisestä ei seuraa rangaistusta.

Norjassa asepalvelukseen valikoidaan sekä miehiä että naisia, noin 15 prosenttia ikäluokasta. Kieltäytymisestä ei rangaista.

Kreikassa ja Turkissa on yleinen asevelvollisuus.

Hollanti voi sodan aikana velvoittaa miehiä palvelukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat