Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan omituinen turistinähtävyys Kääpiövaltakunta tarjoaa yhteisön lyhytkasvuisille

Turistinähtävyytenä Kiinassa työskentelevät lyhytkasvuiset kokevat, että heitä arvostetaan

Ulkomaat
 
Kiinan lyhytkasvuisten yhteisössä pieni ei ole kummajainen
Kiinan lyhytkasvuisten yhteisössä pieni ei ole kummajainen
Kiinan Kunmingissa sijaitsevassa turistikohteessa esiintyvät lyhytkasvuiset ihmiset asuvat omassa yhteisössään esiintymispaikan vieressä. Asukas Li Jia, 24, kokee elämän paremmaksi kuin ulkopuoella, missä häntä luultiin lapseksi tai kummajaiseksi. Toimittaja, kuvaaja, leikkaaja: Mikko Paakkanen HS

Kunming. Tämä on Kääpiövaltakunta. Valtakunnassa on keisari, ja hänen alaisuudessaan joukko ministerejä. Pienet sotilaat vartioivat kääpiökansan aarretta.

Näin kerrotaan esityksessä, jota katselee noin 50 kiinalaista turistia. Kuvitteellisesta valtakunnasta kertova laulu- ja tanssiesitys pyörii lavalla Kunmingin kaupungin laitamilla Etelä-Kiinan Yunnanissa, turisteille tarkoitetussa puistossa.

Kaikki esiintyjät ovat lyhytkasvuisia. Myös puiston kaupoissa ja myyntikojuissa henkilökunta on alle puolitoistametrisiä.

Länsimaalaisen näkökulmasta touhu vaikuttaa hämmentävältä. Kasvuhäiriöisiä ihmisiä on koottu eri puolilta Kiinaa, ja heistä on tehty viihdettä turisteille. Mieleen tulevat entisaikojen sirkukset, joissa normista poikkeavia ihmisiä esiteltiin yleisölle kummallisuuksina maksua vastaan.

Kun juttelee työntekijöiden kanssa, moni heistä kuitenkin sanoo, ettei työpaikka turistishow'ssa ole lainkaan hullumpi vaihtoehto normaalikokoisten yhteiskunnassa elämiselle. Kiinassa ruumiillinen erilaisuus johtaa usein rajuun syrjintään ja köyhyyteen.

"Olen oikein tyytyväinen", sanoo Yang Qianjun, 28. "Palkka on riittävä, ja täällä me kaikki ymmärrämme toisiamme."

Puiston esiintyjät ja muut työntekijät asuvat asuntolassa lähellä esiintymispaikkaa. Asukkaita on noin 70.

Aamu- ja iltapäiväesitysten välisellä tauolla Yang ja joukko muita työntekijöitä laittaa yhdessä lounasta asuntolan terassilla.

Mikko Paakkanen HS
Lyhytkasvuiset ihmiset esiintyvät turisteille Kiinan Kunmingissa. Työpaikallaan he kokevat olevansa arvostettuja.
Lyhytkasvuiset ihmiset esiintyvät turisteille Kiinan Kunmingissa. Työpaikallaan he kokevat olevansa arvostettuja.
Mikko Paakkanen HS
Guan Shilin, 38, asuu turistikohteen työntekijöiden asuntolassa.
Guan Shilin, 38, asuu turistikohteen työntekijöiden asuntolassa.
Mikko Paakkanen HS
Yang Qianjun, 28, laittaa ruokaa asuntolan asukkaille.
Yang Qianjun, 28, laittaa ruokaa asuntolan asukkaille.

Pöydällä on vadeissa ituja, kesäkurpitsaa, pitkiä papuja, kurkkua ja lihaa. Yang paistaa niitä pannussa kaasuliedellä.

Ruokapöytä on tavallista matalampi, samoin sen ympärillä olevat jakkarat. Myös keittiö on mitoitettu pienikokoisille.

Puiston työntekijöistä useimmilla lyhytkasvuisuus johtuu lääketieteellisistä syistä, eli he ovat vammaisia. Osalla on myös liikuntarajoitteita.

Kiinassa on virallisen tilaston mukaan vammaisia noin 85 miljoonaa eli yli 15 kertaa Suomen väkiluvun verran. Kiinalainen yhteiskunta ottaa heidät huonosti huomioon.

Usein heitä ei haluta laittaa edes kouluun. Puolivaltiollisen vammaisjärjestön Kiinan vammaisten liiton tilastojen mukaan vammaisista reilusti yli 40 prosenttia on lukutaidottomia, kun koko väestöstä lukutaidottomiksi lasketaan alle viisi prosenttia.

Varsinkin synnynnäiset vammat koetaan Kiinassa usein häpeän aiheeksi. Pahimmillaan etenkin maaseudulla perheet pitävät vammaisia lapsiaan piilossa, koska pelkäävät koko perheen leimautuvan.

Tällaisessa asenneilmastossa esimerkiksi työpaikan saanti on normista poikkeaville ihmisille vaikeaa. Vammaisjärjestö Handicap Internationalin mukaan Kiinan vammaisista ylivoimainen enemmistö elää köyhyydessä.

Kääpiövaltakunnan asuntolassa sen perustamisesta asti, vuodesta 2009, asunut Guan Shilin, 38, kaupusteli leluja kadulla, ennen kuin työllistyi puistoon. Nyt hän työskentelee puiston kaupassa ja vastaa myös myynnin kirjanpidosta.

"Ennen tänne tuloa minun oli äärimmäisen vaikea löytää töitä", hän kertoo.

"Osaa töistä en olisi pystynyt kokoni takia tekemään, mutta oli monia töitä, joihin olisin ollut täysin kykenevä. Minua ei haluttu palkata, koska työnantajat eivät uskoneet, että olisin hyvä työntekijä."

Hänen mukaansa monilla turistipuiston asuntolassa asuvista ei oikeastaan ollut mitään paikkaa ulkopuolisessa yhteiskunnassa. Täällä sen sijaan jokaisella on työnsä. Yhteisössä on asukkaiden mukaan syntynyt muutamia pariskuntiakin.

"Olen paljon tyytyväisempi täällä kuin ulkopuolella. Normaalikasvuisten yhteiskuntaan on hyvin vaikea sulautua, mutta täällä olemme kaikki samanlaisia ja kunnioitamme toisiamme", Guan sanoo.

Hän ei koe olevansa turistinähtävyys, johon suhtauduttaisiin alentuvasti. Guanin mielestä puisto pikemminkin auttaa yleisöä ymmärtämään, etteivät lyhytkasvuiset ihmiset ole sen kummempia kuin muutkaan.

"Turisteista ainakin 90 prosenttia on mukavia ihmisiä, jotka kunnioittavat meitä. On joukossa niitäkin, jotka esittävät epäkohteliaita huomautuksia."

Myös HS:n puistossa tapaamat turistit puhuvat työntekijöistä kunnioittavaan sävyyn.

"Meidän pitäisi suhtautua pienikokoisiin ihmisiin aivan tavallisina ihmisinä. Myös normaalikokoiset ihmiset esiintyvät esityksissä", toteaa puiston iltapäiväesitystä katsomaan tullut 41-vuotias mies Wu Dengling.

Puistoa ylläpitää yksityinen yritys. Alun perin alueella oli vain perhospuisto, jossa voi tutustua erilaisiin perhoslajeihin. Sen kylkeen perustettiin Kääpiövaltakunta, kun puistoyhtiön johtaja oli tavannut junassa lyhytkasvuisen kengänkiillottajan, jota potkittiin ja kohdeltiin epäkunnioittavasti, kertoo yhtiön markkinointipäällikkö Sha Nina.

Johtaja päätti tarjota lyhytkasvuisille työmahdollisuuksia.

"Puisto on kaupallinen projekti, mutta sen on tarkoitus myös hyödyttää lyhytkasvuisia ihmisiä", Sha sanoo puhelimitse.

Hänen mukaansa puistoon on löytynyt työntekijöitä muun muassa lyhytkasvuisten omien, internetissä toimivien keskustelupalstojen kautta.

Työntekijöitä olisi yhä tulossa lisää, ja yhtiö haluaisi joskus tulevaisuudessa laajentaa puistoa, Sha kertoo.

Mikko Paakkanen HS
Katsoja kävi viemässä kukan Kääpiövaltakunnan keisari-hahmolle.
Katsoja kävi viemässä kukan Kääpiövaltakunnan keisari-hahmolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat