Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amsterdamilainen koulu etsii valkoisia lapsia – provosoiva kampanja kerää rasismisyytöksiä

Ulkomaat
 
Amsterdamilaiset Rolien ja Ruben Smith tutustuivat avoimien ovien päivänä St Catharinan kouluun. He harkitsevat, voisiko se sopia heidän lapselleen.
Amsterdamilaiset Rolien ja Ruben Smith tutustuivat avoimien ovien päivänä St Catharinan kouluun. He harkitsevat, voisiko se sopia heidän lapselleen.

Amsterdam. Lasten t-paidat herättivät Rolien Smithin huomion.

Smith, 33, istui amsterdamilaisen kahvilan terassilla kavereidensa kanssa, kun joukko koululaisia lähestyi heitä toissa perjantaina. "Onko tämä tarpeeksi valkoinen sinulle?" värillisten lasten yllä olleet valkoiset t-paidat kysyivät.

Smith kiinnostui. Hän tarttui koululaisten jakamiin lentolehtisiin, joissa he etsivät lisää oppilaita lähellä sijaitsevaan kouluunsa. Ei kuitenkaan ketä tahansa, vaan valkoisia lapsia.

Syy lasten paidoille selviää St Catharinan koululla, keskiluokkaisella vehreällä Rivierenbuurtin asuinalueella Amsterdamin itäosassa. Koululla on sama ongelma kuin monilla muilla kouluilla eurooppalaisissa pääkaupungeissa: valkoiset kantaväestöön kuuluvat vanhemmat eivät laita sinne lapsiaan, koska koulu on heidän mielestään liian musta. 183 oppilaan koulussa 97 prosenttia lapsista on värillisiä, vaikka alueen asukkaat ovat sekä hollantilaisia että siirtolaistaustaisia.

"Kun mietimme koulua pojallemme, pyyhkäisimme tämän koulun pöydältä automaattisesti, koska se oli 'musta'. Päässä asiat tapahtuvat niin nopeasti", Smith sanoo.

Hän kiertelee luokkia keskiviikkoaamupäivänä yhdessä miehensä Rubenin, 30, ja parinkymmenen muun perheen kanssa avoimien ovien päivänä, joka on suunnattu valkoisten hollantilaislasten valkoisille vanhemmille.

Smithit harkitsevat 7-vuotiaan poikansa Jesse Jamesin siirtämistä St Catharinan kouluun ensi syksynä.

"En pidä itseäni rasistina. Mutta jos jopa minä sivuutan tällaisen koulun, koska pidän sitä mustana, niin entä ne vanhemmat, jotka eivät suhtaudu yhtä avoimesti", sanoo Ruben Smith, jonka oma isä on Indonesiasta.

Hollannin 16,8 miljoonaisesta väestöstä lähes 3,6 miljoonaa asukasta on ensimmäisen tai toisen polven siirtolaisia – ja heistä lähes kaksi miljoonaa on muualta kuin länsimaista.

St Catharinan koulussa on yli kahdenkymmenen eri etnisen taustan lapsia. Se ei selkeästikään ole mikään syrjäytyneiden lasten ja huonompiosaisten perheiden koulu.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevassa nelivuotiaiden luokassa on meneillään askartelutunti, toisessa kerroksessa 6–7-vuotiaat harjoittelevat sanoja parityönä. Yläkerran liikuntasaliin marssii iloinen parijono.

Kouluun on panostettu paljon, jotta se houkuttelisi alueen kaikkia perheitä. Mutta jostain syystä se ei vain ole onnistunut siinä. Valkoiset hollantilaisvanhemmat lähettävät lapsensa mieluummin kauemmas valkoisiin kouluihin kuin omaan lähikouluun.

"Alueen lapset leikkivät keskenään koulun jälkeen ja käyvät yhdessä uimassa. Mutta he menevät eri kouluihin. Se on ongelma", sanoo Diane Middelkoop, St Catharinaa ja yli 30:tä muuta koulua hallinnoivan Asko-lautakunnan puheenjohtaja.

Tanja Konstenius
Diane Middelkoop oli pukeutunut kampanjapaitaan.
Diane Middelkoop oli pukeutunut kampanjapaitaan.

Middelkoopin mukaan St Catharinaa ja sen lähellä sijaitsevaa Avonturijnin koulua uhkaa lähivuosina sulkeminen, jos niihin ei saada valkoisia oppilaita. Asuinalueen siirtolaistaustaiset lapset eivät pitkään riitä täyttämään kahta isoa koulua.

Askon aloittama kampanja valkoisten oppilaiden houkuttelemiseksi on saanut paljon mediahuomiota. Provosoivien t-paitojen, lentolehtisten ja valkoisille vanhemmille suunnatun avoimien ovien päivän lisäksi koulut muuttivat nettisivunsa muutaman päivän ajaksi mustiksi.

Jotkut ovat syyttäneet kampanjaa rasistiseksi.

"Se ei ollut tarkoitus. Haluamme vain huomiota ongelmalle. Lapsilla on oikeus kasvaa yhdessä toisenlaisten lasten kanssa."

Tavoitteena on, että St Catharinaan saataisiin 5–10 uutta valkoista oppilasta ensi syksynä.

Tanja Konstenius
Aminata Diallo (kesk.) selasi oppiaineistoa Annelie Spieringsin (vas.) ja Maroyane Dalouhin kanssa.
Aminata Diallo (kesk.) selasi oppiaineistoa Annelie Spieringsin (vas.) ja Maroyane Dalouhin kanssa.

"Sitten tämä ei enää olisi se 'musta koulu'. Ihmiset alkaisivat puhua."

Myös koulun oppilaat sanovat toivovansa uusia valkoisia kavereita. He pitävät siitä, että kuulevat ja oppivat koulussa monista eri kulttuureista. "Opin olemaan erilaisten ihmisten kanssa", sanoo senegalilaistaustainen Aminata Diallo, 11.

Miten on, siirtävätkö Smithit poikansa Jesse Jamesin ensi syksynä St Catharinan kouluun? Poika joutuu nyt pyöräilemään 20 minuutin matkan kouluunsa, vaikka St Catharina olisi omalla kotikadulla.

Rolien Smithin mukaan perhe käy vielä läpi pari muuta vaihtoehtoa. "Mutta olemme nyt todella innoissamme. Lapset ja opettajat näyttävät onnellisilta, tunnelma on positiivinen, ja täällä tuoksuu hyvältä."

Tanja Konstenius
Amsterdamilaiskoulun oppilaat ovat sanoneet pitävänsä siitä, että he voivat koulussa oppia eri kulttuureista.
Amsterdamilaiskoulun oppilaat ovat sanoneet pitävänsä siitä, että he voivat koulussa oppia eri kulttuureista.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat