Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa Nepalin kouluista aukesi järistysten jälkeen

Kaikkialla väliaikaiset tilat eivät kuitenkaan ole vielä valmistuneet

Ulkomaat
 
Navesh Chitrakar REUTERS
Bhaktapurilaiset lapset yhtyivät Nepalin kansallislauluun kouluopetuksen jälleen käynnistyttyä Nepalissa sunnuntaina noin kuukauden pituisen tauon jälkeen.
Bhaktapurilaiset lapset yhtyivät Nepalin kansallislauluun kouluopetuksen jälleen käynnistyttyä Nepalissa sunnuntaina noin kuukauden pituisen tauon jälkeen. Kuva: Navesh Chitrakar REUTERS

Huhtikuun lopulla tapahtuneesta suuresta maanjäristyksestä ja sitä seuranneista jälkijäristyksistä toipuvassa Nepalissa tuhannet lapset pääsivät sunnuntaina taas kouluun, kun oppilaitokset avattiin virallisesti noin kuukauden tauon jälkeen.

Nepalissa sunnuntai on arkipäivä.

Tästä on kyse

 25. huhtikuuta Nepalia ravisutti magnitudiltaan 7,8:n maanjäristys. Siinä kuoli 8 600 ihmistä, ja lähes 300 000 kotia tuhoutui.

 Maata on koetellut myös sarja jälkijäristyksiä, joista pahin oli kymmeniä ihmisiä surmannut 7,3:n järistys 12. toukokuuta.

 Maanjäristyksissä tuhoutui lähes puoli miljoonaa taloa. Nepalin talousministeriön mukaan jälleenrakentaminen maksaa noin 10 miljardia dollaria eli noin 9 miljardia euroa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan magnitudiltaan 7,8:n maanjäristys tuhosi yli 32 000 luokkahuonetta eri puolilla maata. Järistyksessä kuoli 8 600 ihmistä, mutta sen arvellaan vaikuttaneen joka kolmanteen asukkaaseen. Nepalissa on 28 miljoonaa asukasta.

Toukokuun puolivälissä maa järisi jälleen. Tuolloin järistyksen magnitudi oli 7,3.

Kathmandun laaksossa sijaitsevassa Madan Smarakin koulussa Sahaj Shrestra, 8, piti sunnuntaina kiinni isänsä kädestä.

Hänen äitinsä Mina Shrestra kertoi uutistoimisto AFP:lle, että poika ei ole uskaltanut pysyä erossa vanhemmistaan edes vessakäyntien aikana sen jälkeen, kun maanjäristys tuhosi heidän kotinsa ja perhe joutui muuttamaan telttaan.

"Jälkijäristykset jatkuvat yhä. On vaikeaa olla hermoilematta lasten lähettämisestä kouluun", Mina Shrestra sanoi.

"Mutta opettajat ovat vakuuttaneet, että täällä on turvallista. Ainakin poika saa jotain uutta ajateltavaa, kun tapaa kavereitaan ja opiskelee", hän sanoi.

Koulun jalkapallokentälle oli rakennettu bambusta uusia luokkahuoneita.

Kathmandussa Kuleswor Awarin koulun kymmenennellä luokalla oleva Shasham Shrestha puolestaan odotti kavereineen luokkahuoneensa sortuneen seinän vieressä, kun opettajat selittivät vanhemmille turvatoimia ja koulutyön jatkumista.

"Minua hermostuttaa. On tuskallista nähdä luokkahuone raunioina", Shrestha sanoi Reutersille.

Opetusministeriön edustaja Hari Lamsal sanoi, että koulujen avaaminen on tärkeä keino näyttää elämän olevan palautumassa normaaliksi.

"Rakennamme väliaikaisia koulutiloja, sillä vanhojen rakennusten korjaaminen vie kauan."

Reutersin haastattelemien avustustyöntekijöiden mukaan tällaisia väliaikaistiloja pitää rakentaa ainakin 4 500, jotta koulunsa menettäneillä olisi paikka.

YK:n lastenapujärjestön Unicefin mukaan maanjäristys on vaikuttanut merkittävästi ainakin miljoonaan lapseen.

"Koulujen avaaminen, edes väliaikaisten, on monin tavoin hyödyllistä. Se auttaa lasten psykososiaalisessa toipumisessa, se suojelee heitä väkivallalta ja ihmiskaupan uhalta ja se päästää vanhemmat töihin", Unicefin edustaja Tomoo Hozumi sanoi Reutersille.

"Mitä pidempään lapset ovat kotona, sitä vaikeampi heidän on palata kouluun", Hozumi sanoi AFP:lle.

Osa kouluista ei silti pystynyt avaamaan oviaan vielä sunnuntaina. Kaikkialla väliaikaiset tilat eivät ole valmistuneet ajoissa.

"On vielä mahdoton avata koulua. Koulun alue on täynnä romua, meillä ei ole tarpeeksi avointa tilaa", Kathmandun laaksossa olevan koulun rehtori Lila Nanda Upadhyay sanoi AFP:lle.

Opetusviraston mukaan monien vielä suljettujen koulujen on tarkoitus aueta lähiviikkoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat