Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävalta pysäytti moskeijoiden ulkomaisen rahoituksen

Ulkomaat
 
Wien
Kaveh Rostamkhani
Imaami Tarafa Baghajati puhui Schura-moskeijassa Wienissä. Uuden lain mukaan imaameja ei saa Itävallassa enää palkata suoraan ulkomaisella rahoituksella.
Imaami Tarafa Baghajati puhui Schura-moskeijassa Wienissä. Uuden lain mukaan imaameja ei saa Itävallassa enää palkata suoraan ulkomaisella rahoituksella. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Wieniläinen pukumies pujottelee työpaikan kulkukortti kaulassaan takariviin ja istahtaa moskeijan itämaiselle matolle. Schura-moskeijan imaami Tarafa Baghajati on jo aloittanut perjantairukousta alustavan puheensa, mutta ihmisiä soljuu yhä täyteen moskeijaan. Rukous osuu työpäivän keskelle. Miehet käyvät eteisessä pesemässä kätensä ja jalkansa ennen istuutumista. Naiset istuvat erillään moskeijan takaosassa.

Moskeija sijaitsee Wienin 2. kaupunginosassa, Leopoldstadtissa, aivan lähellä kuuluisaa Praterin huvipuistoa.

Fakta

Islamlain pääkohdat koskevat rahaa

 Laki kieltää suoran ulkomaisen rahoituksen muslimijärjestöille tai moskeijoille.

 Islamilaisten järjestöjen täytyy suhtautua "positiivisesti Itävallan valtioon ja yhteiskuntaan".

 Wienin yliopistoon suunnitellaan itävaltalaista imaamikoulutusta.

 Muslimien juhlapäivät tunnustetaan työpaikoilla ja kouluissa.

 Julkisissa laitoksissa on tarjottava ateriasta halal-vaihtoehto.

Syyrialaistaustainen imaami kertoo puhuvansa tänään rauhasta – ja nimenomaan politiikan näkökulmasta.

Poliittinen rauha oli Itävallassa koetuksella, kun viime syksynä ja vielä tänä keväänä maahan sorvattiin islamlakia. Se tuli voimaan helmikuun lopussa.

Kiistanalaisin kohta oli ulkomaisen rahoituksen kieltäminen moskeijoilta. Se koskee etenkin imaamien palkkaamista suoraan ulkomaisella rahoituksella.

Ulkoministeri Sebastian Kurz puolusti lainkohtaa, sillä sitä pidettiin keskeisenä keinona ehkäistä rahavirtoja äärijärjestöille tai islamisteille.

Ulkomainen rahoitus ei kuitenkaan lopu kokonaan, sillä sen kanavoiminen säätiöiden kautta on mahdollista.

Rahoitusta on tähän asti tullut etenkin Turkista ja Saudi-Arabiasta. Turkista on saapunut Itävaltaan imaameja niin, että he ovat olleet käytännössä Turkin valtion palkkalistoilla.

Turkin presidentti Recep Tayip Erdogan arvosteli Itävallan islamlain alistavan muslimeja ja olevan EU-sääntöjen vastainen.

Uusi laki korostaa, että Itävallan lait ovat aina uskonnon sääntöjä ylempänä.

"Kun kyse oli islamista, oli aivan sama, kuinka analyyttisesti asiaa lähestyi, se nostatti muslimien vastaista tunnelmaa. Muslimeja loukkasi, että meidän epäiltiin kaavailevan Itävaltaan sharia-lakia", sanoo Itävallan islamilaisen uskontoneuvoston tiedottaja, uskonnonopettaja Carla Amina Baghajati.

Lain valmistelun loppusuoralle osuivat Ranskan Charlie Hebdo -iskut ja uutiset eurooppalaisista Isis-taistelijoista. Itävallan muslimit kritisoivat sitä, että uskontoa koskevasta laista haluttiin samalla tehdä turvallisuus- ja poliisiasioiden laki.

Maassa on myös protestantteja ja juutalaisia koskevat lait, mutta niissä ulkomaista rahoitusta ei estetä.

Carla Amina Baghajatin mies on Schura-moskeijan perjantairukouksessa puhunut imaami. Pariskunta onkin saanut selittää uuden lain vaikutuksia niin Itävallan muslimeille kuin kaikille muillekin. Carla Amina Baghajati nauraa, että hän saa kertoa islamista joka aamu työmatkalla bussissa.

Itävalta on ollut poikkeus Euroopassa, sillä maassa oli voimassa islamlaki vuodelta 1912. Silloin Bosnia-Herzegovina liitettiin Itävalta-Unkariin, ja tuhansista muslimeista tuli keisarikunnan kansalaisia. Tuolloin säädetty islamlaki oli Euroopassa poikkeuksellinen, sillä se takasi muslimeille samat oikeudet uskonnonharjoittamiseen kuin muillekin uskontokunnille. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen keisarikunta hajosi, ja muslimeja jäi Itävaltaan vain kourallinen.

Nyt Itävallassa on noin 550 000 muslimia, mikä tarkoittaa noin seitsemää prosenttia väestöstä. Suuri osa heistä on turkkilaistaustaisia, mutta joukossa on monia muitakin kansallisuuksia. Puolet kaikista muslimeista on Itävallan kansalaisia.

Samaan aikaan, kun suora ulkomainen rahoitus kiellettiin, uusi laki tunnusti muslimien juhlapäivät. Muslimit voivat pitää Itävallassa omina juhlapäivinään vapaata. Myös halal-ruokaa pitää olla tarjolla esimerkiksi sairaaloissa.

Wienin Schura-moskeijassa imaami Tarafa Baghajatin puhe jatkuu lähes 40 minuuttia. Hän on ilmeisen hyvä puhuja, sillä seurakuntalaiset kuuntelevat keskittyneesti, välillä nyökkäillen. Imaami Baghajati puhuu kiivaasti politiikkaa, mutta eurooppalaisesta näkökulmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat