Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feliciano David, 80, päätti pelastaa Portugalin kauniit azulejot – nyt hänellä on niitä 40 000

Lissabonilainen Feliciano David, 80, hamstraa koristekaakeleita jälkipolvien silmien iloksi

Ulkomaat
 
Virkamies omisti elämänsä - ja rahat - kaakelien keruulle
Virkamies omisti elämänsä - ja rahat - kaakelien keruulle
Lissabonilaisen Feliciano Davidin koti on kuin aarreaitta, sillä hän on kerännyt Portugalin upeimpiin kuuluvan yksityisen koristelaattakokoelman. Eläköitynyt valtion virkamies omistaa 40.000 taiteellisesti ja historiallisesti arvokasta azulejoa. Osa on näytteillä museoissa. Portugalilaiset ovat sonnustaneet talojaan kaakeleilla vuosisatoja, mutta välinpitämöttömyys ja varkaat uhkaavat tunnusomaista kulttuuriperintöä. Toimittaja ja käännös Pilvikki Kause. Kuvaus ja leikkaus Ana Brigida.

Roistot ryöväsivät kerralla neljätuhatta taidehistoriallisesti arvokasta koristelaattaa lissabonilaiselta Feliciano Davidilta.

"Sydäntäni raastoi. Tunsin heittäneeni hukkaan kolmekymmentä vuotta. Niin kauan kului kyseisten noin sadan vuoden takaisten kaakelien keräämiseen", David kertoo kotonaan.

Artikkeliin liittyvät

Hänen kerrostalohuoneistonsa käy museosta. Heti eteisessä riippuu kymmeniä erivärisiä ja -kokoisia kaakeleita. Kukkakuvioinen paneeli käytävän seinällä näyttää itämaiselta matolta. Azulejoiksi kutsutut laatat kulkeutuivat arabivalloittajien mukana Iberian niemimaan arkkitehtuuriin. Sana juontuu arabian kielestä.

"Missään muualla ei ole niin paljon ja niin mahtavia azulejoja kuin Portugalissa. Lissabon on maailman kaakelipääkaupunki", David määrittelee.

Portugalilaiset ovat vuosisatojen ajan koristaneet ja päällystäneet azulejoilla jalkakäytäviä, kirkkoja, palatseja ja kotitalojaan. Harva vetää Davidille vertoja. 80-vuotias taidekeräilijä omistaa 40 000 kaakelia.

"Eivät ne kaikki täällä ole, vaan museoissa näytteillä ja säilytyksessä sekä varastoissa Lissabonin seudulla", hän nauraa.

Yhteen noista varastoista iskivät taannoin vorot. Poliisilla oli epäilynsä syyllisistä, mutta todisteita ei saatu.

"Azulejo-varkauksista on tullut iso riesa. Iäkkäiden kaakeleiden rahallinen arvo nousee tasaisesti keräilijöiden kansainvälisillä markkinoilla. Samaan aikaan portugalilaiset ovat köyhtyneet. Epäsuhta houkuttaa anastamaan", Feliciano David arvioi.

Kaakeleille ei yleisestikään kuulu taideasiantuntijoiden ja lissabonilaisten nurkkapatrioottien mielestä hyvää. Tiiliaarteistoa katoaa katukuvasta huolestuttavaa vauhtia.

Vanhoja rakennuksia laiminlyödään. Talouskriisin vuoksi omistajilla ei ole varaa kunnostuksiin. Kiinteistöillä spekuloidaan. Maan hallituksen mukaan lähes miljoona rakennusta kaupunkien keskustoissa vaatisi remonttia.

Tyhjenneissä taloissa varkaiden on helpompi toimia kenenkään huomaamatta. Ammattimaiset rosvot ovat vieneet kerralla satoja tai tuhansia kaakeleita. Niitä nyhdetään irti muutama kerrallaan asuttujen rakennusten julkisivuista.

"Kaakelit ympäröivät portugalilaista kehdosta hautaan. Ei keskivertokansalainen osaa niitä arvostaa," David luonnehtii.

Keräilijä tukee rikospoliisin SOS Azulejo -ohjelmaa. Siinä laaditaan tietoiskuja varkauksien ehkäisemiseksi ja patistetaan kaikkia kuntia varjelemaan azulejo-arkkitehtuuria.

Lissabonissa ei enää kahteen vuoteen ole saanut hajottaa kaakelisia julkisivuja, vaikka muu osa rakennuksesta purettaisiin.

David on kartuttanut oman kokoelmansa purkutaloista, huutokaupoista ja messuilta. "En myy azulejoja eteenpäin, vaan säilytän kauneudet jälkipolvien nähtäväksi. Enkä osta, jos alkuperä arveluttaa."

Hän lehteilee kokoelmastaan kertovia kauniita opuksia. Miehen jugend- ja art deco -tyylien kokoelma on tiettävästi maailman laajin. Hän räväyttää entisen lastenkamarin komerot auki. Niissä pönöttää pinotolkulla puulaatikoita, joihin keräilijä on apulaisineen luetteloinut laattoja entisöintiä varten. Vanhimmat ovat 1500-luvulta. Taloyhtiön lukuisat pihavarastotkin ovat täynnä aarrelaatikoita.

Entinen valtion virkamies pystyi toteuttamaan poltettaan, kun "suunnattoman rikkaan" isoisän perintö jyvitettiin lukuisille lapsenlapsille 40 vuotta sitten.

"Olisin voinut ostaa perintörahoilla neljä tai viisi asuntoa Lissabonissa", hän paljastaa.

Hulluutta siis. "Silkkaa järjettömyyttä! Onneksi myös edesmennyt vaimoni rakasti azulejoja."

Pilvikki Kause
Lissabon/Loures

Ana Brigida
Portugalilaisen Feliciano Davidin kotiin mahtuu vain murto-osa hänen keräämistään kymmenistätuhansista rakennusten koristekaakeleista. Yksityiskokoelman joitakin valioita on näytillä Lissabonin Azulejo-museossa.
Portugalilaisen Feliciano Davidin kotiin mahtuu vain murto-osa hänen keräämistään kymmenistätuhansista rakennusten koristekaakeleista. Yksityiskokoelman joitakin valioita on näytillä Lissabonin Azulejo-museossa.
Azulejoilla on koristeltu asuintalojen lisäksi muun muassa jalkakäytäviä ja kirkkoja.
Azulejoilla on koristeltu asuintalojen lisäksi muun muassa jalkakäytäviä ja kirkkoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat