Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Politiikka on paperilla erilaista kuin todellisuudessa"

Ulkomaat
 

Useat Ruotsin viime vuosien asekaupoista ovat harmaalla alueella, sanoo rauhantutkimusinstituutti Siprin asekauppaan erikoistunut tutkija Siemon T. Wezeman.

"Politiikka on paperilla erilaista kuin todellisuudessa."

Esimerkiksi Pakistaniin ja Intiaan on viety aseita huolimatta maiden pitkästä konfliktihistoriasta. Pakistanissa on jatkuvia aseellisia levottomuuksia. Mikäli kriteerinä halutaan pitää esimerkiksi demokratiaa, kuten Ruotsissa harkitaan, olisivat esimerkiksi Pakistan ja Saudi-Arabia pois laskuista. Molemmat maat saavat myös jatkuvaa arvostelua ihmisoikeusongelmista.

Asekauppaa säännellään osin kansainvälisillä sopimuksilla. Vientiluvat perustuvat silti pitkälti poliittiseen harkintaan eri maissa.

Ruotsin asevientilinjausten mukaan aseita ei tulisi myydä maihin, jotka ovat osallisena aseellisessa konfliktissa tai joissa esiintyy vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Määräävä tekijä on silti lopulta, miten paljon kaupan uskotaan palvelevan puolustuksen ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteita.

Wezeman ottaa esimerkiksi harmaasta alueesta myös Thaimaan, jonka eteläosissa junnaa aseellinen konflikti. Puolustusjätti Saab on myynyt Thaimaahan Gripen-hävittäjiä, mitä tutkija pitää rajatapauksena.

Esimerkkejä löytyy myös länsimaista. 2003, kun Yhdysvallat ja Britannia hyökkäsivät Irakiin, Ruotsin tuolloinen pääministeri Göran Persson tuomitsi iskut.

"Heti tämän jälkeen Ruotsi myi aseita Britannialle nimenomaan Irakissa käytettäväksi. Tässä oli hyvin suuri ero sen välillä mitä sanotaan tehtävän, ja mitä oikeasti tehdään."

Ruotsi toimii silti arviolta hieman maltillisemmin kuin monet muut eurooppalaiset maat, kuten esimerkiksi Ranska tai Italia, Wezeman katsoo. Kulttuuriero on, että ihmisoikeuksia vaaliva ulkopoliittinen perinne pitää Ruotsissa yllä tavallista kiivaampaa keskustelua asekaupasta.

Kulttuurieroa on myös Suomeen, Wezeman toteaa. Joitakin vuosia sitten suomalainen Patria ja ruotsalainen Hägglunds kehittivät kranaatinheitinjärjestelmä Amosin ja sitä markkinoitiin ja testattiin muun maussa Saudi-Arabiassa.

"Patrialla tieto oli kaikkialla heidän verkkosivuillaan ja kuukausittaisessa lehdessään, he olivat hyvin ylpeitä siitä. Ruotsissa asiaa ei mainittu missään. Siitä ei haluttu puhua."

Myös Suomi on viime vuosina vienyt pieniä määriä puolustusmateriaalia esimerkiksi Thaimaahan ja yksinvaltaiseen Bruneihin. Saudi-Arabiaan vietiin viime vuonna Ranskan kautta muun muassa suojanaamareita.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat