Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NSA menettää USA:ssa vakoiluoikeuksiaan

Uusi laki on voitto yksityisyyden suojalle

Ulkomaat
 
Washington
Larry Downing Reuters
Cayman Macdonald osoitti viime vuonna mieltään kansalaisten seurantaa vastaan Washingtonissa oikeusministeriön edessä.
Cayman Macdonald osoitti viime vuonna mieltään kansalaisten seurantaa vastaan Washingtonissa oikeusministeriön edessä.

Yksi aikakausi Yhdysvalloissa on päättymässä. Kansallinen turvallisuuspalvelu NSA menettää osan vakoiluoikeuksistaan, sillä enemmistö lainsäätäjistä on nyt huolestuneempi amerikkalaisten yksityisyydensuojasta kuin terrorisminvastaisen tiedustelun tehosta.

Kyse on USA Patriot Act -nimisestä laista, joka säädettiin vuoden 2001 terrori-iskujen seurauksena. Lain nojalla NSA aloitti salaa massiivisen tiedonkeruun: kaikkien amerikkalaisten puhelutietojen ajat ja puheluiden kestot olivat NSA:n urkittavissa.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Patriot Act -lain voimassaolo lakkasi, sillä Yhdysvaltain senaatin enemmistö ei enää halua jatkaa lain voimassaoloa. Senaatti ei kuitenkaan onnistunut määräaikaan mennessä korvaamaan vanhaa lakia uudella, edustajainhuoneen jo hyväksymällä USA Freedom Act -lailla.

Freedom Act antaisi NSA:lle entistä rajatummat toimivaltuudet. Turvallisuuspalvelulla ei esimerkiksi olisi valtuuksia enää saada käsiinsä kaikkia puhelutietoja. Tietoja säilyttäisivät puhelinyhtiöt, ja turvallisuuspalvelu saisi niitä käyttöönsä vain yksittäistapauksissa ja tuomioistuimen harkinnan jälkeen.

Jarrutuksen takana on presidentiksi pyrkivä republikaanisenaattori Rand Paul Kentuckysta. Libertaristi Paul on toistuvasti puhunut NSA:n valtuuksia vastaan ja arvostellut presidentti Barack Obaman hallintoa kansalaisoikeuksien loukkaamisesta. Sunnuntaina hän pystyi yksin jarruttamaan uuden Freedom Act -lain hyväksymistä määräajan yli.

"Haluan tehdä selväksi, että me voimme saada terroristit kiinni ja samalla noudattaa perustuslakia", Paul sanoi The Washington Post -lehden mukaan.

"Kannatan sitä, että hallitus ei enää voi kerätä kaikkia [puhelu]tietoja. Olen kuitenkin huolissani siitä, että hallituksen sijasta tietoja alkavat kerätä puhelinyhtiöt."

Paulin jarrutus on vain väliaikainen. Senaatti hyväksyy uuden Freedom Act -lain todennäköisesti tiistaina tai keskiviikkona, sillä ylivoimainen enemmistö senaattoreista kannattaa sitä. Suututtamalla oman puolueensa johdon Paul pystyi kuitenkin esiintymään äänestäjien silmissä kansalaisoikeuksien esitaistelijana.

Republikaanisenaattori John McCain, joka tunnetaan terrorisminvastaisena haukkana, arvosteli jyrkästi Paulin toimintaa.

"Hän olisi kaikkein huonoin ehdokkaamme Valkoiseen taloon", McCain sanoi The New York Times -lehdelle.

Paul ei kuitenkaan ole yksin: terrorisminvastaisia toimia kannattanut republikaanipuolue on jakautunut. Vanhemmat jäsenet tukevat laajoja valtuuksia NSA:lle, mutta nuoremmat republikaanit korostavat demokraattien lailla yksityisyyden suojaa.

Tämä kertoo siitä, että pelko uusista terrori-iskuista ei enää hallitse amerikkalaisten mieliä tai oikeuta samanlaisia poikkeustoimia kuin kymmenen vuotta sitten.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n ja NSA:n entinen työntekijä Edward Snowden paljasti NSA:n vakoiluohjelman laajuuden vuonna 2013. Maailma pöyristyi ja amerikkalaisyritysten liiketoimet kärsivät, kun ulkomaiset yritykset eivät enää halunneet ostaa amerikkalaisia kännyköitä ja tietokoneita vakoiluohjelmien pelossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat