Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri aseviejä Ruotsi hakee eettisiä rajojaan – saako epädemokraattisiin maihin viedä aseita?

Ruotsi haluaa kiristää aseviennin sääntelyä. Puolustusteollisuusyhtiö Saabin toimitusjohtaja sanoo, että vientiehtojen tiukentaminen heikentäisi Ruotsin puolustuskykyä ja voi viedä toimintoja Ruotsista.

Ulkomaat
 
Tukholma
Magnus Laupa
Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe on ylpeä yhtiönsä tuoreista hävittäjäkaupoista Brasiliaan. Gripeneillä lennetään myös muun muassa Thaimaassa ja Etelä-Afrikassa. Gripeneitä yritetään lähivuosina myydä myös Suomeen.
Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe on ylpeä yhtiönsä tuoreista hävittäjäkaupoista Brasiliaan. Gripeneillä lennetään myös muun muassa Thaimaassa ja Etelä-Afrikassa. Gripeneitä yritetään lähivuosina myydä myös Suomeen. Kuva: Magnus Laupa

Maailmankartta on laikukas punaisella maalatuista maista. Saudi-Arabia, Thaimaa, Intia, Yhdysvallat. Suomikin mukana.

Ruotsin suurimman puolustusteollisuusyhtiön Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe esittelee karttaa yhtiönsä pääkonttorin aulassa Tukholman Brommassa. Kaikissa noissa maissa Saab on läsnä ja niihin se on myös vienyt aseita.

Fakta

Ruotsi on suuri aseiden viejä

1. Israel (8.)

2. Venäjä (1.)

3. Ruotsi (11.)

4. Valko-Venäjä (13.)

5. Ranska (4.)

6. Sveitsi (16.)

7. Yhdysvallat (2.)

8. Britannia (5.)

9. Hollanti (12.)

10. Italia (6.)

13. Suomi (22.)

Suurimmat aseiden viejämaat viennin arvolla mitattuna suhteessa väkilukuun, 2013. Suluissa sijoitus absoluuttisesti suurimpien aseviejien listalla.  

Lähteet: Sipri,
Maailmanpankki, HS

Buskhen uusin ylpeys on Brasilia. Noin neljän miljardin euron hiljattain solmittu Gripen-hävittäjätilaus on yhtiön historian suurin vientikauppa.

"Ennen muuta saamme strategisesti merkittävän kumppanin seuraavan sukupolven Gripenille, se on todella hyvä."

Ruotsille Saabin ja muiden aseteollisuusyhtiöiden vientikartat ovat osoitus tärkeistä vientituloista, mutta myös kipukohta. Ulkopolitiikan kauas kuuluva kärki on ihmisoikeuksien vaaliminen ja demokratia. Sen sovittaminen yhteen verraten mittavan asekaupan kanssa aiheuttaa tämän tästä rajanvetoa.

Tiukkasanainen ulkoministeri Margot Wallström arvosteli keväällä kauppakumppani Saudi-Arabiaa laajoista ihmisoikeusongelmista. Syntyi kansainvälisesti seurattu diplomaattinen kärhämä. Ruotsi myös katkaisi kritisoidun aseyhteistyösopimuksensa kuningaskunnan kanssa.

Nyt Ruotsi harkitsee uudelleen koko asevientinsä eettisiä lähtökohtia demokratian näkökulmasta. Kysymys kuuluu, saako aseita vastedes viedä esimerkiksi Saudi-Arabian kaltaisiin epädemokraattisiin maihin?

Jos ei saa, mikä on epädemokraattisuuden mitta?

Asiaa pohtinut parlamentaarinen ryhmä jättää esityksensä kesäkuun lopussa. "Jos viennin ehtoja kiristetään hyvin paljon, vaikuttaa se Ruotsin puolustuskykyyn, koska se vaikuttaa meihin. Ja silloin käy varmasti niin, että sijoitamme nykyistä suuremman osan tutkimus- ja kehitystoiminnastamme johonkin muuhun maahan", Buskhe sanoo.

Suurin osa Saabin t&k-toiminnasta on Ruotsissa. Toiminnot työllistävät noin pari tuhatta.

Asevientikeskustelua ymmärtääkseen on lähdettävä historiasta. Saabin perustamisen aikaan, 1937, yhtiön ja koko Ruotsin puolustusteollisuuden tuotanto keskittyi lähinnä Ruotsin tarpeisiin. Sitten, kylmän sodan jälkeen, Ruotsin puolustusbudjetti alkoi supistua. Nykyinen noin 1,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen ei enää elätä laajaa omaa puolustusteollisuutta. Esimerkiksi Saabin tuotannosta menee ajankohdasta riippuen vientiin 60–70 prosenttia.

Buskhen mielestä Ruotsin puolustuskyvyn kannalta viennin rajoittaminen merkittävästi on haitallista. "Puolustusteollisuus voi kehittää uusia järjestelmiä, joita Ruotsin valtio ei voisi omillaan tehdä. Se tarkoittaa parempaa valmiuskykyä."

Keskustelun toinen puoli on, että nykyisin osa vientimarkkinoista on maissa, joissa on sotia ja ihmisoikeusloukkauksia.

Ruotsi oli 2013 väkilukuunsa nähden maailman kolmanneksi suurin aseiden viejä. Suomeen verrattuna vienti oli Siprin mukaan noin viisinkertaista. Vienti on myös kavunnut voimakkaasti viime vuosikymmeninä.

Viime vuosina Ruotsi on vienyt aseita Saudi-Arabian lisäksi muun muassa ihmisoikeusjärjestöjen arvostelemaan Pakistaniin, jossa on käynnissä aseellinen konflikti. Svenska Dagbladetin kartoituksen mukaan aseita on viety 26 maahan, jotka ovat diktatuureja tai puutteellisia demokratioita. Ainakin kymmenessä tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Buskhe ei lähde tarkempaan keskusteluun esimerkiksi Saudi-Arabian tai Pakistanin-kaupoista. Poliitikot ja viranomaiset vastaavat säännöistä, ja niitä noudatetaan. Saab on vienyt Pakistaniin esimerkiksi tutkateknologiaa. "Voi toki keskustella siitä, pitäisikö maailmassa olla aseita ja mihin voi myydä –– Mutta näkemys perustuu pohjimmiltaan siihen, pitäisikö meillä voida olla puolustus Ruotsissa vai ei."

Selvää on, että Ruotsin poliittinen linja ei ole tänä keväänä ollut aseteollisuuden suuressa suosiossa.

Ulkoministeri Wallström sai kansainvälisesti kiitosta Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteen arvostelemisesta. Liiketoimille se ei silti ollut herkkua.

Vientisuhteiden on voitava olla pitkäkestoisia, Buskhe sanoo.

"Se mitä tapahtui Saudi-Arabian ja joidenkin muiden maiden kanssa tietenkin vaikuttaa poliittiseen riskitasoon. On vaikeaa toimia maassa, johon ei saa edes viisumia, mitä kukaan Ruotsissa ei saanut. Ja on selvää, että se on lykännyt joitakin projekteja."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat