Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisjärjestö levittäytyi Afrikkaan – Kirkon ulkomaanapu on nyt läsnä maanosan vaikeimmissa kriiseissä

Kirkon ulkomaanapu on nyt läsnä lähes kaikissa Afrikan vaikeimmissa kriiseissä. Se on suuri muutos suomalaisessa avustustyössä.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl Hs
Kirkon ulkomaanavun maaedustaja Marjo Mäenpää työskentelee itäisessä Kongossa. Huhtikuussa Mäenpää vieraili keskuksessa, joka auttaa konfliktin uhreja takaisin elämään.
Kirkon ulkomaanavun maaedustaja Marjo Mäenpää työskentelee itäisessä Kongossa. Huhtikuussa Mäenpää vieraili keskuksessa, joka auttaa konfliktin uhreja takaisin elämään. Kuva: Jukka Gröndahl Hs

Luokkahuoneessa istuu entisiä katulapsia, teiniäitejä ja lapsisotilaita. Jotkut ovat olleet kaikkia niitä. Nyt heistä koulutetaan esimerkiksi hitsareita, muurareita ja mekaanikkoja.

Ammattikoulu Goman kaupungissa Kongon demokraattisen tasavallan itälaidalla saa rahoitusta Kirkon ulkomaanavulta. Se on yksi monista hankkeista, joita suomalaisjärjestö tukee pitkästä konfliktista kärsivässä Itä-Kongossa.

"Minusta asioiden hoitaminen sujuu täällä yleensä aika helposti", sanoo vt. maaedustaja Marjo Mäenpää. "Mutta täytyy olla paikalla katsomassa, että rahat käytetään niin kuin on tarkoitettu."

Vielä kahdeksan vuotta sitten Kirkon ulkomaanapu toimi pitkälti niin, että se lähetti Suomesta rahaa ja kävi myöhemmin apukohteessa katsomassa, mitä sillä oli saatu aikaan.

Viime vuosina tehty muutos on merkittävä: nyt järjestö on itse läsnä apukohteissa. Kirkon ulkomaanavulla on nyt toimistot 12 maassa. Suomen ulkopuolella työskentelee 150 ihmistä.

"Idea oli muuttua Suomeen asettuneesta järjestöstä globaaliksi toimijaksi", sanoo toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Joillain muillakin suomalaisjärjestöillä, esimerkiksi Suomen Punaisella Ristillä tai Suomen Pakolaisavulla on omia työntekijöitä maailmalla.

Kirkon ulkomaanavun toiminnassa poikkeuksellista on laajuus ja erityisesti vahva asettuminen Afrikkaan. Se on nyt oman henkilökunnan voimin läsnä maanosan vaikeimmissa kriisimaissa idän Somaliasta lännen Sierra Leoneen. Samanlaista läsnäoloa ei suomalainen järjestö ole aiemmin rakentanut Afrikkaan.

Viime vuonna Kirkon ulkomaanavun 24,5 miljoonan avustusrahoista puolet meni Afrikkaan.

Monia Kirkon ulkomaanavun nykyisistä toimista ei voisi tehdä, ellei olisi paikan päällä. Esimerkiksi Somaliassa järjestö on välittänyt paikallisia rauhansopimuksia klaanijohtajien välillä.

Horjuvien valtioiden vakauttamista pidetään tärkeänä, koska ne usein säteilevät ongelmia – esimerkiksi konflikteja, pakolaisia, ääriliikkeitä – myös muuhun maailmaan.

Kirkon ulkomaanavun rahoituksesta 42 prosenttia tuli viime vuonna valtion kehitysyhteistyövaroista. Loppu kertyy pääasiassa yksityisiltä lahjoittajilta ja seurakunnilta.

Työskentely paikan päällä kriisimaissa sisältää riskejä. Kongon Gomassa Kirkon ulkomaanavun toimisto sijaitsee korkean muurin takana. Kaupungin ulkopuolella työntekijät liikkuvat autosaattueissa.

Kansainvälisillä järjestöillä on verkosto, joka välittää jatkuvasti tietoa tulitaisteluista, ryöstöistä ja muista uhista.

"Kotona minulla on päivällä yksi vartija ja yöllä kaksi", Mäenpää sanoo.

"Mutta en pelkää täällä. Turha tänne on edes tulla, jos pelkää."

Läsnäolo ja turvatoimet myös maksavat. Kirkon ulkomaanavun rahoista 80 prosenttia kuitenkin menee avustustyöhön.

Kirkon ulkomaanapu sanoo auttamistyönsä perustuvan kristillisiin arvoihin. Työssään se ei kuitenkaan levitä uskontoa. Järjestön palveluksessa on eri uskontojen ja kansallisuuksien edustajia. Kenttätyöntekijöistä valtaosa on paikallisia. Toimistojen vetäjissä on muitakin kuin suomalaisia.

"Suomesta on vaikea löytää sopivia ihmisiä. Usein lähtijät ovat nuoria. Perhettä ei näihin paikkoihin voi viedä", Hemberg sanoo.

Kun Mäenpää aloitti työnsä runsaat kaksi vuotta sitten Gomassa, sissiliike M23 oli saatu ajettua kaupungista. Ulkonaliikkumiskielto oli yhä voimassa.

"Nyt tilanne on paljon parempi. Täällä pystyy liikkumaan. Kaupungissa on ravintoloita, kauppoja ja normaalielämää", Mäenpää sanoo.

Gomassa liikkuvista maastoautoista lähes kaikki kuuluvat jollekin kansainväliselle järjestölle. YK:n ja lukuisten apujärjestöjen läsnäolo ei ole muuttanut Itä-Kongon perusongelmia.

Yli 20 vuotta kestänyt konflikti jatkuu yhä. Valtio ei pysty huolehtimaan kansalaisistaan.

"Välillisesti me tuemme täällä kymmeniätuhansia ihmisiä. Ainakin jokaiselle heistä apu on tärkeää", Mäenpää sanoo.

Sami Sillanpää HS
Goma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat