Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkolentokone teki hätälaskun Japaniin

Aurinkovoimalla toimiva lentokone joutui keskeyttämään Tyynenmeren ylityksen

Ulkomaat
 
Huono sää pakotti Solar Impulsen maahan
Huono sää pakotti Solar Impulsen maahan
Aurinkokennojen energialla maapallon ympäri lentävä Solar Impulse testilentokone joutui keskeyttämään yrityksen lentää Tyynen valtamerin yli edessä olleen huonon sään takia. Kone laskeutui Komakin lentokentälle Nagoyassa Japanissa. Kuva: Reuters

Aurinkoenergialla toimiva lentokone Solar impulse 2 (Si2) joutui maanantaina keskeyttämään historiallisen maailmanympärimatkansa haastavimman etapin huonon sään vuoksi.

Pilotti André Borschbergin oli määrä lentää yksipaikkainen kone yhteensä 8 500 kilometriä Tyynenmeren yli Kiinan Nanjingista Havaijille, mutta matka keskeytyi jo Japaninmeren yllä. Tuoreimmat sääennusteet lupasivat matkan varrelle pilvistä ja heikkenevää säätä, projektin verkkosivuilla kerrottiin.

Borschberg laskeutui myöhään maanantai-illalla paikallista aikaa Japanin Nagoyaan odottelemaan suotuisempaa sääikkunaa.

"On kaunis yö Nagoyan yläpuolella, mutta olen hieman surullinen tämän fantastisen lennon keskeytymisestä", Borschberg kirjoitti Twitterissä ennen laskeutumistaan.

Hän ehti kuitenkin lentää läpi yön ja yhteensä 36 tuntia, mikä oli Si2:lle uusi ennätys.

Solar impulse on sveitsiläinen projekti, jonka perustivat liikemies Borschberg, 62, ja psykiatri Bertrand Piccard, 57. He toimivat kumpikin koneen lentäjinä.

Noin viiden vuorokauden pituinen lento yli Tyynenmeren on pisin osuus Si2:n maailmanympärimatkalla, joka alkoi Abu Dhabista maaliskuussa. Matka on jaettu kahteentoista etappiin, ja suunniteltu kokonaislentoaika on noin 25 vuorokautta.

Huono sää on kuitenkin viivyttänyt matkantekoa useilla viikoilla. Ultrakevyt kone saa käyttövoimansa siipiensä 17 000 aurinkopaneelista, joten liian pilvisellä säällä lentäminen ei onnistu.

Nyt Si2 odottaa Nagoyassa uutta sääikkunaa Tyynenmeren ylitykseen. Havaijilta Piccardin on määrä ohjata kone seuraavaksi Yhdysvaltojen Phoenixiin.

Tyynenmeren ylitys on myös matkan vaarallisin osa. Sääennusteet voivat muuttua äkisti useiden päivien mittaisen lennon aikana.

Hätälaskupaikkoja oli jo ennakolta selvitetty Japanista, mutta valtameren yllä hätälaskun mahdollisuutta ei ole. Onnettomuuden sattuessa meren yllä pilotin on hypättävä koneesta laskuvarjon varassa ja selviydyttävä keskellä aavaa pelastajien saapumiseen saakka.

Usean vuorokauden mittainen lento etenee aaltoliikkeenä. Päivisin Si2 lataa akkujaan ja nousee noin 8,5 kilometrin korkeuteen. Yön aikana se säästää energiaa liitämällä loivasti alas 1,5 kilometriin. Ohjaamo on paineistamaton ja lämmittämätön, joten pilotin on kestettävä rajuja paineen- ja lämmönvaihteluita.

Lisäksi lentäjä ehtii nukkua vain 20 minuutin torkkuja, sillä autopilotti on tarkistettava tasaisin väliajoin.

Vuonna 2003 käynnistyneen Solar impulse -projektin perimmäinen tarkoitus on edistää puhtaampia energiamuotoja.

Ensimmäinen aurinkolentokoneen prototyyppi onnistui vuonna 2010 lentämään 26 tuntia yhtä soittoa. Se osoitti, että päivän aikana akkuihin varastoitu energia riittää pitämään koneen ilmassa läpi yön.

Thomas Peter Reuters
Aurinkoenergialla toimiva lentokone Solar impulse 2 lähestyi Nagoyan lentokenttää maanantaina Japanissa. Pilotti André Borschberg joutui keskeyttämään maailmanympärysmatkan huonon sään vuoksi.
Aurinkoenergialla toimiva lentokone Solar impulse 2 lähestyi Nagoyan lentokenttää maanantaina Japanissa. Pilotti André Borschberg joutui keskeyttämään maailmanympärysmatkan huonon sään vuoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat