Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värvääminen Isisiin jatkuu Suomessa

Ulkomaat
 

Taistelijoita äärijärjestö Isisiin yritetään houkutella Suomessa nykyään avoimemmin kuin ennen.

"Enemmän ja enemmän on merkkejä julkisemmasta ja avoimemmasta lähtemään kehottamisesta", toteaa suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Syyriaan ja Irakiin on etsitty lähtijöitä jopa suoraan kadulta.

"Sopivan henkilön vastaan tullessa joku saattaa tarttua hihasta ja kysyä, että miksi kävelet täällä etkä lähde taistelemaan", Portaankorva kuvaa.

Tästä huolimatta värväys ei ole Suomessa yhtä järjestäytynyttä kuin monessa muussa Euroopan maassa. Muualta Euroopasta tuttua pyhän sodan matkojen järjestämistä ei Suomesta ole havaittu. Lähtöpäätös tapahtuu Suomessa yhä tyypillisesti pienessä, samalla tavalla ajattelevien ihmisten piirissä.

Suojelupoliisin tiedossa on yli 60 ihmistä, jotka ovat lähteneet Suomesta Isisin hallitsemille alueille Syyriaan ja Irakiin. Lähtijöissä on sekä maahanmuuttajataustaisia että niitä, joiden molemmat vanhemmat ovat kantasuomalaisia. Aikaisemmin Supo on kertonut, että lähtijöistä lähes 20 on sellaisia, joiden molemmat vanhemmat ovat etnisesti suomalaisia. Tilannekuva on edelleen sama.

Suurin ryntäys Suomesta Isisin joukkoihin ajoittui viime vuoden puolelle, Isisin menestyksen houkuttelemana. Ilmiö ei kuitenkaan ole ohi.

Suojelupoliisi on pannut merkille, että tätä nykyä lähes kaikki alueelle pyrkivät tähtäävät väkivaltaisiin ryhmiin ja taisteluihin. Aikaisemmin lähtijöiden joukossa oli myös niitä, jotka lähtivät auttamaan humanitaarisesti tai halusivat vain asua Isisin mainostamassa "Islamilaisessa valtiossa".

Supon mukaan Isisin alueilta Suomeen palaavat voivat muodostaa mahdollisen uhan Suomen turvallisuudelle. Poliisi pyrkii keskustelemaan palaajien kanssa, mutta pääsääntöisesti he eivät ole olleet valmiita puhumaan viranomaisten kanssa.

OIKAISU 4.6.2015 Uutisessa kerrotaan virheellisesti, että Suomesta olisi lähtenyt Isisin hallitsemille alueille lähes kaksikymmentä sellaista henkilöä, joiden molemmat vanhemmat ovat kantasuomalaisia. Supon mukaan heidän määränsä on huomattavasti pienempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat