Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaispoliisi oikeuteen Venäjällä

Venäjän vangitsemaa Eston Kohveria syytetään vakoilusta

Ulkomaat
 
Andres Putting Delfi / Eesti Ajalehed
Virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver odotti oikeudenkäynnin alkua tiistaina Pihkovan alueen oikeustalon salissa numero kaksi.
Virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver odotti oikeudenkäynnin alkua tiistaina Pihkovan alueen oikeustalon salissa numero kaksi. Kuva: Andres Putting Delfi / Eesti Ajalehed

Virolaisen turvallisuuspoliisin Eston Kohverin vastainen oikeudenkäynti alkoi tiistaina Venäjällä. Kohverin tapaus käsitellään suljetuin ovin Viron rajan läheisyydessä olevassa Pihkovan kaupungissa.

Kolme naamioitunutta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n saattajaa toimitti Kohverin Pihkovan oikeustalolle, uutisoi Eesti Päevaleht paikan päältä.

Venäjän turvallisuuspoliisi otti Kohverin kiinni Kaakkois-Viron ja Venäjän välisessä rajametsässä viime syyskuussa. Viron ulkoministeriön mukaan Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta sieppaamalla Kohverin Viron puolelta rajaa. Viron näkemystä tukevat Suomi, Pohjoismaat, EU ja Yhdysvallat.

Kohveria puolustaa Venäjän valtion nimeämä asianajaja Jevgeni Aksjonov. Ensimmäinen istunto kesti puolitoista tuntia. Siinä sovittiin oikeudenkäynnin aikataulu ja muut puitteet. Kohver muun muassa ilmoitti, että osaa riittävän hyvin venäjää eikä tarvitse tulkkia, puolustusasianajaja sanoi virolaiselle lehdistölle.

Kohveria syytetään vakoilusta, laittomasta rajan ylityksestä, aseen salakuljetuksesta ja hallussapidosta. Enimmillään rangaistus voi olla 20 vuotta vankeutta.

Aksjonov sanoo kyseenalaistavansa syytteen aseen salakuljetuksesta, koska kyse oli Kohverin virka-aseesta.

Viron konsuli ei saanut lupaa seurata suljettua oikeudenkäyntiä. Hän on tänä vuonna tavannut Kohverin kymmenen kertaa Viron ulkoministeriön mukaan. Tämän lisäksi Kohverilla on ollut puhelinyhteys läheisiinsä.

FSB otti Kohverin kiinni hämärissä oloissa Venäjän rajapylvään numero 121 lähellä vesakossa, kun Kohver oli tapaamassa venäläistä tietolähdettään. Tästä FSB ja Viron turvallisuuspoliisi Kapo ovat samaa mieltä.

Kapon mukaan Kohver oli tutkimassa rajat ylittävää rikollisuutta. Hänet siepattiin Viron puolelta ja pakotettiin aseella uhaten yli rajan. Sieppausta edelsi radiotaajuuksien härintä ja savupommin räjäytys.

FSB:n pidätysmääräyksen mukaan Kohver yritti värvätä yhteistyöhön FSB:n osaston työntekijää V. V. Ivanovia ja Kohver otettiin kiinni Venäjän puolelta.

Kiista voi olla joistakin metreistä, sillä Viron ja Venäjän välistä rajaa ei pystynyt havaitsemaan, kun HS vieraili paikalla syyskussa.

Sieppauksen jälkeisissä tiedotustilaisuuksissa Kapon johtaja Arnold Sinisalu nimesi motiiviksi kahden valtion turvallisuuspoliisien välisen kilpailun. Sinisalun mukaan kiinniottoa ei osattu pelätä, koska Kohver oli aiemminkin tavannut FSB:n edustajia.

Kohverin mahdollisuuksia vapautua on yleisesti pidetty pieninä.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat