Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel haluaa Kreikan pysyvän eurossa

"Ankaruus on tarpeen, kysykää vaikka kyproslaisilta", Angela Merkel sanoi

Ulkomaat
 
Tobias Schwarz Afp
Liittokansleri Angela Merkel saapui tapaamaan lehdistön edustajia tiistaina Berliinissä.
Liittokansleri Angela Merkel saapui tapaamaan lehdistön edustajia tiistaina Berliinissä. Kuva: Tobias Schwarz Afp

Koko päivä oli puhuttu velkojien tehneen viimeisen tarjouksen Kreikalle, mutta Saksan liittokansleri Angela Merkel oli tiistaina illalla Berliinissä asiasta hyvin vaitonainen.

Hän ei esimerkiksi ottanut kantaa siihen, onko pöydällä kaksi ehdotusta uudistusohjelmaksi, Kreikan ja velkojien versiot. Myöskään Kreikan velkojen leikkaamista Merkel ei kommentoinut mitenkään

"Nyt ainakin keskustelemme Kreikan kanssa. Se on hyvä merkki. Haluan Kreikan pysyvän mukana euroalueessa", Merkel sanoi kansainvälisille toimittajille kanslerinvirastossa Berliinissä.

Saman kanslerinviraston neuvotteluhuoneessa oli vietetty Kreikan-kysymyksen parissa pitkä ilta, kun myöhään maanantaina Merkelin tapasivat kansainvälisen valuuttarahaston johtaja Christine Lagarde, Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi, EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Ranskan presidentti François Hollande.

Kreikan pitäisi perjantaina maksaa noin 300 miljoonan euron lainanlyhennys Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle, mutta pelkona on, että sillä ei ole enää rahaa millä maksaa. Kreikka on veitsenterällä ja saattaa joutua ulos yhteisvaluutta eurosta.

Nyt velkojat ja Kreikka yrittävät sopia seuraavasta 7,2 miljardin euron lainan maksusta. Jotta se maksettaisiin, luotottajat vaativat Kreikan tekevän rakenteellisia uudistuksia.

Merkel muistutti, että helmikuussa Kreikka ja muut euromaat sopivat uudistusohjelmasta, jonka piti olla toukokuun lopussa valmis.

"Nyt on kesäkuun toinen päivä, eikä valmista ole vielä vähään aikaan", hän sanoi.

"Olen huomaavinani, että Saksaa pidetään ankarana näissä asioissa. Kehottaisin kysymään esimerkiksi kyproslaisilta, mitä he ajattelevat omaan talouskriisiinsä puuttumisesta. He ovat nimittäin nyt todenneet, että olitte silloin oikeassa", Merkel sanoi.

Merkel emännöi tämän viikon sunnuntaina ja ensi maanantaina G7-maiden johtajien huippukokousta Baijerissa Elmaun linnassa.

Siellä yksi pääteemoista on Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus, jonka Merkel toivoo etenevän mahdollisimman nopeasti.

Saksan liittokanslerille kesäkuu on tiukkaa Eurooppa-politiikkaa.

"Teen työtäni ilolla, mutta aina se ei ole hauskaa", hän vastasi kysymykseen työmotivaatiostaan.

Merkel ilmoitti myös, että on liian aikaista pohtia sitä, lähteekö hän kansleriehdokkaaksi Saksan seuraavissa liittopäivävaaleissa. Ne järjestetään vuonna 2017.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat