Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisäiti pelkää poikansa lähteneen sotimaan – Ruotsissa pidätettiin ensimmäinen terroristien värvääjä

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Örebrossa asuva Fadumo Ali sai pojaltaan viimeksi viestin Turkista. Hän pelkää pahinta.
Örebrossa asuva Fadumo Ali sai pojaltaan viimeksi viestin Turkista. Hän pelkää pahinta. Kuva: Magnus Laupa

Örebro, Ruotsi Fadumo Alin poika on kadonnut. Örebrolaisäiti ei tiedä, missä poika on tai miksi. Hän epäilee silti pahinta: että poika on kuollut, ehkä Irakissa.

"Olen tietenkin hirveän huolissani. Mutta en ole varma, ei minulla ole todisteita", Ali sanoo.

Viimeksi äiti kuuli pojastaan, kun tämä oli matkustanut Ruotsista Turkkiin ennen joulua. Sitten viestejä ei enää tullut. Ali epäilee, että poika on matkustanut Irakiin. Matkustiko hän sotimaan, ei äiti tiedä. "Olin yhteydessä poliisiin, ja kerroin, että epäilen, että hän matkustaa. Mutta eivät he voineet tehdä mitään", Ali sanoo.

Ruotsin Örebrossa äitien huoli ei ole vain Alin arkea. Runsaan 140 000 asukkaan kunta on Tukholman, Göteborgin ja Malmön lisäksi paikka, josta Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon mukaan on matkustettu eniten sotimaan terroristijärjestöjen riveissä ulkomailla.

Yksin Alin kulmilta, Vivallan lähiöstä, 15–20 nuoren tiedetään matkustaneen ja muutaman kuolleen, laskee kaupunginosavastaava Thomas Gustafsson.

Maanantaina Örebrossa ja Vivallassa saatiin taas ikäviä uutisia. Säpo otti kiinni 45-vuotiaan paikallisen miehen, irakilaistaustaisen moskeijan vakiokävijän. Säpo epäilee miehen rekrytoineen nuoria, jotka matkustaisivat taistelemaan Syyriaan, mahdollisesti terroristijärjestö Isisin tai muun terroristijärjestön joukoissa.

Säpon mukaan moskeijat Örebrossa ja Eskilstunassa ovat voineet toimia tapaamispaikkana. Tapaamisia uskotaan olleen myös muilla kokoontumispaikoilla. Kyse on Säpon mukaan ollut yksittäisen ihmisen, ei moskeijan toiminnasta. "En voi uskoa sitä. Hän on tavallinen hyvä ihminen", sanoo Ali, joka tietää miehen kulmilta Vivallasta.

Örebron tapauksessa on kyse ensimmäisestä pidätyksestä, joka Ruotsissa on tehty terroristijärjestön riveihin rekrytoinnin tai kouluttamisen nojalla. Säpo otti maanantaina kiinni myös toisen epäillyn Tukholmassa. Häntä epäillään terrorismiin kouluttamisesta.

Ruotsista on matkustanut Säpon arvion mukaan noin 300 sotimaan terroristijärjestöjen kuten Isisin riveihin Irakiin ja Syyriaan, jos myös epävarmat tapaukset luetaan mukaan. Terrorismirikoksista ei ole luettu yhtäkään tuomiota, toisin kuin esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa.

"Tämä on tärkeä signaali siitä, ettei rekrytointi tai koulutus onnistu ilman rangaistusta", sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismiin erikoistunut tutkija Magnus Ranstorp.

Suomessa Suojelupoliisin tiedossa on yli 60 henkilöä, jotka ovat lähteneet Isisin hallitsemille alueille. Myös Suomessa houkuttelu Isisin riveihin on Supon mukaan käynyt entistä avoimemmaksi.

Ruotsissa vaikeus saada terroristimatkailijoita oikeuden eteen on herättänyt arvostelua. Ranstorp arvostelee myös ennaltaehkäisyn heikkoutta verrattuna esimerkiksi Tanskaan. Jotkut suuret Ruotsin kaupungit, kuten Malmö, eivät ole laatineet juuri minkäänlaista strategiaa radikalisoitumisen estämiseksi. Ranstorp epäilee, että kyse on pelosta uskonnon loukkaamista kohtaan.

"Ruotsi on jäänyt selvästi jälkeen. – – Voi sanoa, että jos Ruotsi on esikoulutasolla, on Tanska yliopistossa."

Örebron Vivalla on rauhaisa rivitaloalue, jossa valtaosalla on maahanmuuttajatausta. Keskitulot ovat muuta Örebrota alhaisemmat. Tiedot ensimmäisistä terroristimatkaajista saatiin pari vuotta sitten, kertoo Gustafsson.

Tänä keväänä kunta on palkkaamassa erityisen koordinaattorin ja laatimassa toimintasuunnitelman ehkäisemään radikalisoitumista. Gustafssonin mukaan aiemmin oli vaikea toimia, sillä kuntalaisilla ei ollut riittäviä tietoja. Nyt kunnassa on käynyt ministereitä ja tutkijoita ja kuntalaiset ovat hakeneet oppia maailmalta.

"Nyt olemme oppineet niin paljon, että voimme alkaa kouluttaa opettajia, esikoulun opettajia, vapaa-ajan ohjaajia ja muita kentällä. Sitä emme olisi voineet tehdä aiemmin."

Örebron moskeijalla Vivallassa puhemies Jamal Lamhamdi  toteaa, ettei moskeijalla ollut rekrytoinnista epäillyn miehen toimista tietoa. Mutta moskeija on yleinen tapaamispaikka, ja missä on ihmisiä, siellä voi tapahtua.

"Hän vaikuttaa hyvältä tavalliselta ihmiseltä. Emme ole huomanneet, että hän tekisi mitään tällaista."

Lamhamdi toteaa, että huoli tuntuu moskeijalla kovana. Moskeija voi silti tehdä vain rajallisesti, hän sanoo. "Moskeija ei ole poliisi."

Viranomaisilta hän toivoo lisää toimia.

"Me voimme tietenkin antaa oikeaa tietoa maltillisesta islamista ja siitä, mitä profeetta haluaa meidän tekevän. Että on oltava uskontonsa hyvä lähettiläs."

Fadumo Ali toivoo yhä parasta, vaikkei pojasta ole pitkään aikaan kuulunut. Poika on uskonnollinen, mutta äiti ei osaa tai halua sanoa, saattoiko poika sotia ulkomailla. "Odotan edelleen, että ehkä hän vielä ilmestyy yhtenä päivänä."

Örebron moskeijan puhemies Jamal Lamhamdi sanoo, että moskeija yrittää puhua maltillisen islamin puolesta.
Örebron moskeijan puhemies Jamal Lamhamdi sanoo, että moskeija yrittää puhua maltillisen islamin puolesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat