Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuba avautuu myös muodille – nuoret muuntavat länsimaista muotia itselleen sopivaksi

Vallankumous-chic ja guayabera-paidat ovat out, keikarointi lisääntyy

Ulkomaat
 
HS Kuubassa
Helle sekoitti havannalaispoikien pään: "tätä on kuubalaismuoti"
Helle sekoitti havannalaispoikien pään: "tätä on kuubalaismuoti"
Kuuba on nyt muodissa, myös muotimaailmassa. Mutta läntisten muotigurujen Kuuba-muoti on paljolti eksotiikkaa, ei sitä, mitä kuubalaiset maan pääkaupungissa haluavat vaatteiltaan ja kampauksiltaan. Katso kuinka rennosti havannalaisnuoret itse kommentoivat asiaa hiostavana hellepäivänä Havannan keskuspuiston liepeillä. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen

Kuuba avautuu ja katumuotikin muuttuu: sosialistinen kuvasto on hämmästyttävästi vähentynyt, ja maan pääkaupungin Havannan katumuodissa on uudenlaista keikarointia.

Nuorisomuodissa musiikkivideoiden vaikutus on kiistaton. Beyonce ja Rihanna ovat hurmanneet täälläkin, ja Christina Aquilera on suosittu myös espanjankielisillä kappaleillaan.

Se näkyy osin raflaavana nuorten naisten muotina.

14–21-vuotiaiden poikien muodissa on jotain omaperäisempää veitsenteräviä hiusmuotoiluja myöten. Yhdysvaltalainen hiphop-tähtien muoti on saanut kuubalaisen kierteen.

"Ihanteemme on Desiguales Company. Imitoimme heidän tyyliään", 22-vuotias Francesco ja hänen ystävänsä Simón kertovat. He eivät kerro sukunimiään.

Francesco ja Simón kertovat, että heidän muoti-ikoninsa on Desiguales Company -yhtye. "He saavat vaatteita Euroopastakin."
Francesco ja Simón kertovat, että heidän muoti-ikoninsa on Desiguales Company -yhtye. "He saavat vaatteita Euroopastakin."

"Kyseessä on hiphopia ja reggaetonia yhdistelevä yhtye", pojat selittävät.

Miten selittäisitte muotianne?

Artikkeliin liittyvät

"Housut ovat 'karao'-kakkahousut", pojat naureskelevat. "Haarat ovat alhaalla, lahkeet ovat tiukat.

Entä nuo kampaukset?

"Ne vaativat kuubalaispartureilta uudenlaisia laitteita."

Läheisellä penkillä nuoremmat pojat elvistelevät rennommin HSTV:n videolle. Nyt Miami, Florida -paitakin käy "kuubalaisesta muodista".

Vanhempi polvi kauhistelee. Sosialismissa solmiokin oli aluksi porvarillista hapatusta, puhumattakaan muotikeikaroinnista. Suorat housut ja perinteinen guayabera-paita monine taskuineen riittivät juhlapuvuksikin.

Paradoksaalisesti castrolaisesta muodinvastaisuudesta tuli muotia niin Kuubassa kuin aikoinaan länsimaissakin.

Mutta nyt 88-vuotiaan Fidel Castron ja 84-vuotiaan presidentin Raúl Castron look on täysin poissa Kuuban katumuodista, vaikka guayabera-paita nimettiin vuonna 2010 kuubalaisten "viralliseksi" juhlapaidaksi.

Kuka nuori haluaisi pukeutua kuin yli 80-vuotiaat johtajat?

"Ymmärrän muodin muuttuvan, mutta miksi nykymuoti on niin epäkäytännöllistä?" ihmettelee koreilemattoman siististi pukeutuva 67-vuotias eläkeläisprofessori Frencesco Reyes Havannan keskuspuistossa.

"Näin juuri televisio-ohjelman, jossa muotiliikkeiden myyjät olivat aivan kauhuissaan. Nuoriso ostaa hiostavia ja kutittavia polyesterivaatteita, vaikka Kuuban helteissä pitäisi suosia hengittävintä puuvillaa."

Läntinen muotikin tunkee Havannaan. Pelkästään Plaza Viejalta Havannan vanhassa kaupungissa löytyvät jo Lacosten, Paul & Sharkin, Benettonin ja vastaavien kaupat. Ne palvelevat lähinnä turisteja, sillä keskiluokkaisilla kuubalaisilla ei ole noin 20 euron kuukausipalkoillaan moisiin vaatteisiin varaa.

Samaan aikaan esimerkiksi New York Timesin muotisivut ovat kertoneet, että kuubalaisvaikutteet ovat kova juttu niin Donatella Versacen kuin Tracy Reesen ja tunnettujen amerikankuubalaisten muotigurujen, kuten Adolfon, Narciso Rodriguezin, Isabel Toledon ja Alejandro Ingelmon vaatteissa.

Rosa Garcia löysi juhlavaatteen yliopiston valmistujaisjuhlaan Havannassa.
Rosa Garcia löysi juhlavaatteen yliopiston valmistujaisjuhlaan Havannassa.

Nämä suunnittelijat vetoavat kuitenkin "kielletyn saaren" eksotiikkaan eivätkä

ammenna siitä, mitä kuubalaiset Kuubassa päällään pitävät.

Konsensus löytyy sukupolvien välille ennen isoimpia juhlia.

23-vuotias Rosa Garcia etsii uudesta, kuubalaisillekin siedättävän hintaisesta Modas Raquel Atelier -muotiliikkeestä nuoren elämänsä toistaiseksi tärkeintä vaatetta.

"Valmistun yliopistosta, ja meillä on juhlat", hän kertoo.

Juhlapuku löytyy ja se kelpaa niin tyttärelle kuin äidille. Puku maksaa tosin kymmeniä euroja, yli vanhempien kuukausipalkan.

"Yliopistosta valmistuu kuitenkin vain kerran elämässään." 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat