Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi haluaa pakottaa kaikki kunnat ottamaan pakolaisia

Tarkoitus on jakaa nykyisin varsin epätasapuolisesti jakautuvaa taakkaa

Ulkomaat
 

Ruotsin hallitus haluaa vastaisuudessa pakottaa maan kaikki kunnat ottamaan vastaan pakolaisia ja muita oleskeluluvan saaneita. Työmarkkinoista vastaava ministeri Ylva Johansson esitteli lausuntokierrokselle lähtevän lakiehdotuksen asiasta keskiviikkona.

Tarkoituksena on varmistaa, etteivät jotkut kunnat kanna suhteettoman suurta vastuuta Ruotsiin pakenevien ihmisten kotouttamisesta. Jotkut kunnat eivät ole viime vuosina ottaneet vastaan juuri lainkaan tulijoita.

"Tämä vääristynyt jakauma ei mielestäni ole pidemmän päälle kestävää", Johansson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Viime vuonna Ruotsiin tuli runsaat 81 000 turvapaikanhakijaa, mikä oli suurin määrä väkilukuun suhteutettuna EU:ssa. Kuntien vastuu tulijoiden asuttamisesta on ollut suuri kiistakysymys.

Nyt kullekin kunnalle on tarkoitus määritellä tietty kuntakohtainen lukema, joka kertoo, kuinka paljon tulijoita olisi vastaanotettava. Lukema määrittyy esimerkiksi kunnan koon, työmarkkinoiden ja jo vastaanotettujen siirtolaisten määrän mukaan. Jos luku ei täyty vapaaehtoisesti, kunta voitaisiin määrätä ottamaan lisää tulijoita, mikä olisi uutta.

Useiden kuntien syy siihen, etteivät ne ole halunneet ottaa vastaan tulijoita, on ollut se, ettei kunnilla ole ollut tarjota asuntoja. "Sitten on vain rakennettava", Johansson sanoi.

Kuntapaikkojen vähäisyys on johtanut muun muassa siihen, että monet jo oleskeluluvan saaneista odottavat kuntapaikkaa vastaanottokeskuksissa tai muissa väliaikaisissa asunnoissa. Heidän kotoutumisensa ja työllistymisensä hidastuu. Kesäkuun alussa tällaisia jo oleskeluluvan saaneita mutta yhä kuntapaikkaa odottavia tulijoita oli Migrationsverketin mukaan Ruotsissa yli 11 000.

Tänä vuonna Ruotsiin odotetaan tulevan suunnilleen saman verran turvapaikanhakijoita kuin viime vuonna.

"On muistettava, että tämä on myös hyvin suuri mahdollisuus. Monet tulijoista ovat hyvin koulutettuja ja nuoria, ja jos onnistumme kotouttamaan heidät hyvin, saatamme olla ainoa maa EU:ssa, joka selviää ikääntymisen asettamasta haasteesta", Johansson sanoi.

Se, onko hallituksen ehdotuksella mahdollisuuksia mennä läpi, jää nähtäväksi. Oppositiossa pakko ei ole saanut kannatusta.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat