Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otteet kovenevat Kiinassa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinaa johtavan kommunistipuolueen huoli valta-asemastaan tulee tavallista enemmän esiin aina kesäkuun neljännen päivän tienoilla. Parin vuoden aikana puolue on alkanut näyttää yhä huolestuneemmalta.

Tänään kesäkuun neljäntenä tulee kuluneeksi 26 vuotta siitä, kun Pekingin Tiananmenin aukiolla sotilaat surmasivat ihmisiä, jotka halusivat avoimempaa yhteiskuntaa ja vastustivat korruptiota.

Vieläkään puolue ei halua puhua asiasta. Verilöyly sensuroidaan mediasta ja nettipalstoilta. Vuosipäivän lähestyessä Tiananmenin aukiolla tiukennetaan valvontaa entisestään, etteivät aktivistit pääsisi järjestämään mitään huomiota herättävää.

Historia ei kuitenkaan katoa kieltämällä. Nyt Tiananmenia muistelee jo sukupolvi, josta osa ei vuonna 1989 ollut edes syntynyt. Viime kuussa yksitoista ulkomailla opiskelevaa nuorta kiinalaista julkaisi avoimen kirjeen, jossa he vaativat Kiinaa tekemään tiliä Tiananmenin tapahtumista.

Nykyisen puoluejohtajan Xi Jinpingin kaudella Kiina on kuitenkin tehnyt päinvastoin. Se on vaientanut soraääniä entistä kovemmin. Yksi huippukohdista oli viime vuonna verilöylyn 25-vuotispäivän tienoilla, kun harvinaisen suuri joukko aktivisteja pantiin telkien taakse. Heistä ovat yhä vankilassa muiden muassa lakimies Pu Zhiqiang, 50, aktivisti Chen Yunfei, 46, ja toimittaja Gao Yu, 71.

Myös surmattujen muistoa vaalivaa Tiananmenin äidit -verkostoa tukahdutetaan ankarammin kuin takavuosina. Verkostolla on ollut vuodesta 1999 lähtien tapana pitää yhteinen muistotilaisuus lähellä vuosipäivää joka viides vuosi. Viime vuonna se jäi viranomaisten häirinnän vuoksi ensimmäistä kertaa väliin.

Parin vuoden kuluessa myös kansalaisjärjestöjen, median, yliopistojen ja internetin kontrolli on koventunut.

Otteiden tiukkeneminen kuvastaa, että Kiinan kehityksestä ja avautumisesta huolimatta Kiinaa johtava puolue on myös henkisesti sama kuin vuonna 1989, jolloin se päätti tukahduttaa mielenosoitukset väkivalloin. Puolueen nykyiset otteet kumpuavat samasta asennoitumisesta kuin Tiananmenin tappokäsky.

Kansan vaurastuminen, kaupungistuminen, koulutustason nousu ja mahdollisuus vaihtaa ajatuksia internetissä eivät tee Kiinasta entistä avoimempaa yhteiskuntaa. Puolue katsoo, että ne vain vaativat entistä kovempia otteita vallan pitämiseksi.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat