Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Nyky-Venäjästä ei ole kumppaniksi

Chatham House -ajatuspaja kehottaa varautumaan Venäjän kanssa pahimpaan

Ulkomaat
 
sergei Karpukhin AFP
Ajatuspaja Chatham Housen mukaan lännellä ei ole keinoja muuttaa Vladimir Putinin hallintoa.
Ajatuspaja Chatham Housen mukaan lännellä ei ole keinoja muuttaa Vladimir Putinin hallintoa. Kuva: sergei Karpukhin AFP

Krimin valloitus ja Ukrainan sota avasivat viime vuonna länsimaiden silmiä Venäjän osalta. Arvostetun lontoolaisen Chatham House -ajatuspajan mielestä länsi ei ole silti vieläkään täysin tajunnut presidentti Vladimir Putinin Venäjän ajatusmaailmaa ja toimintatapoja.

"Nyky-Venäjä ei voi olla kumppani tai liittolainen, sillä erimielisyydet ovat suuremmat kuin yhteiset intressit", varoittaa ajatuspajan tänään torstaina julkistettava The Russian Challenge -raportti.

Artikkeliin liittyvät

EU ja Yhdysvallat elivät vuosikausia harhaluulossa, että kommunismin kaatuminen tuo Venäjän pikkuhiljaa kohti demokratiaa ja muita läntisiä arvoja.

Näin ei ole käynyt. Venäjän vaurastuminen 2000-luvun alussa toimi astinlautana, jonka avulla Putin johdatti Venäjää kohti omia tavoitteitaan. Niihin ovat kuuluneet Putinin liittolaisten rikastuttaminen sekä Venäjän geopoliittisen vallan kasvattaminen.

"Viimeisen puolentoista vuoden aikaiset tapahtumat ovat osoittaneet kiistatta, että Venäjän kanssa toimiessa optimismi ei kelpaa strategiaksi", Chatham Housen Venäjän- ja Euraasian-ohjelman johtaja James Nixey arvioi raportin saatesanoissa. Nixey on yksi raportin kuudesta kirjoittajasta.

Chatham Housen mukaan Venäjä-ongelma ei katoa itsekseen. Siksi lännen – ennen kaikkea Euroopan unionin ja Yhdysvaltain – pitää kehittää toimiva strategia, jotta Venäjä-uhat voidaan minimoida. Strategian pitää perustua siihen, mitä Venäjä tekee, ei siihen, mitä Venäjä sanoo.

1. Muutos lähtee Venäjältä
Raportin mukaan lännellä ei ole keinoja muuttaa Putinin hallintoa. Muutos lähtee Venäjältä, kun aika on kypsä. Silloin Putin liittolaisineen voi lähteä ryminällä, ja tähän kaaokseen lännenkin pitää varautua.

Nyky-Venäjän ei voi luottaa noudattavan kansainvälisiä sääntöjä. Putinin klikkiä ei pidä kuitenkaan sekoittaa Venäjän kansaan, vaan venäläisillä pitää olla mahdollisuus lähestyä länttä.

2. Venäjä ei puhu totta
Putinin Venäjän asevarasto kattaa paljon enemmän kuin perinteiset aseet. Venäjän kehittynyt informaatiosodankäynti on päässyt yllättämään lännen.

Lännen media ja päättäjät ovat olleet valmistautumattomia siihen, kuinka laajamittaisesti Venäjän valtio tukee ja rahoittaa väärän tiedon levittämistä. Disinfromaatiota tulee joka tasolta. Länsimainen ihanne tasapainoisesta tiedonvälityksestä on johtanut siihen, että länsimediakin toistaa Putinin Venäjän viestiä – ja vahvistaa sitä entisestään.

3 .Yhtenäisyys ratkaisee
EU:n yhtenäisyys on tärkeää, sillä Venäjä hallitsee hajottamalla. Pakotteiden höllentäminen olisi väärä viesti tilanteessa, jossa mikään ei ole muuttunut.

Saksa on tiukentanut linjaansa Venäjää kohtaan, ja geopolitiikka painaa taloutta enemmän myös muun muassa Britanniassa. Baltian maat ja Puola ajavat tiukkaa linjaa jo turvallisuutensa takia.

Raportti mainitsee Venäjään ymmärtäväisemmin suhtautuvista maista muun muassa Ranskan, Kreikan, Unkarin ja Itävallan. Suomi mainitaan 59-sivuisessa raportissa yhdessä alaviitteessä, joka koskee Putinin vuoden 2013 talvisotalausuntoja.

4. Naapurit tarkkana
Putinin Venäjän viesti ammentaa neuvosto- ja tsaarin ajan historiasta, jossa Venäjä oli vahva maailmanvalta. Venäjän geopoliittiset tavoitteet uhkaavat näin naapureita eli 14 entistä neuvostotasavaltaa. Venäjä näkee itsensä isäntämaana, jolla on oikeus holhota pienempiä.

Venäjä on silti riippuvaisempi EU:sta kuin toisinpäin, ja Venäjän talous on rapakunnossa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat