Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Suomen kehitysyhteistyö on hyvää keskitasoa

Kansalaisjärjestöillä on hoppu todistaa työnsä vaikuttavuus, Ritva Reinikka arvioi

Ulkomaat
 
Aapo Huhta HS
Ritva Reinikka laati selvityksen kehitysavun vaikuttavuudesta.
Ritva Reinikka laati selvityksen kehitysavun vaikuttavuudesta. Kuva: Aapo Huhta HS

Suomen apu on vähentänyt köyhyyttä esimerkiksi Etiopiassa, sanoo Suomen kehitysyhteistyön vaikuttavuudesta riippumattoman selvityksen tehnyt Ritva Reinikka. Suomen apu on suoraan vaikuttanut siihen, että kolme miljoonaa etiopialaista on päässyt kahden viime vuosikymmenen aikana puhtaan juomaveden piiriin. Suomen avun osuus tästä on noin kymmenesosa, ja se on Reinikan mukaan erinomainen saavutus.

Suomen erityisiä vahvuuksia kehitysyhteistyössä ovat vesihuolto, metsät, koulutus, sukupuolten tasa-arvo ja vammaistyö, Reinikka kertoo.

Edellinen eduskunta velvoitti ulkoministeriön tilaamaan selvityksen Suomen kehitysyhteistyön vaikuttavuudesta. Arviointiin ryhtyi todella raskaan sarjan asiantuntija, taloustieteen tohtori ja entinen Maailmanpankin inhimillisen kehityksen johtaja Reinikka.

Reinikka toteaa torstaina julkistettavassa raportissaan, että Suomen kehitysyhteistyö on hyvää keskitasoa. Ongelma kuitenkin on se, että osa hyödyistä ja tuloksista jää piiloon, koska niitä ei mitata.

Tulosajattelun on ulotuttava kaikille kehitysyhteistyön tasoille, myös siihen toimintaan, jota suomalaiset kansalaisjärjestöt tekevät avustuksillaan.

"Nyt ei selvitä enää ilman tuloksia. Julkista rahaa ei voi käyttää ilman, että tiedetään, mitä tuloksia sillä rahalla saadaan."

Kansalaisjärjestöjen tekemän kehitysyhteistyön tuloksellisuus olisi arvioitava samoin kriteerein kuin muukin kehitysyhteistyö, Reinikka sanoo.

"Kasvanut tukipotti on johtanut siihen, ettei ole tuotettu näyttöä tuloksista. Niitä voi hyvin olla, mutta nyt kansalaisjärjestöt eivät pysty sitä riittävän vakuuttavasti osoittamaan", Reinikka sanoo.

"Tehosta ja vaikutuksista on hoppu saada todisteet."

Suurin ongelma on se, että toimijoita on liikaa ja kehitysapu on hyvin pirstaloitunutta, Reinikka arvioi.

Reinikka ehdottaakin, että Suomi karsisi jäsenyyksiään ja rahoitustaan monenkeskisille järjestöille.

Suomen kumppanuusmaita Reinikka ei vähentäisi. "Maaohjelmat toimivat hyvin."

Reinikka kehuu myös kehitysrahoituslaitos Finnfundia.

Uuden hallituksen kehitysapuun tekemää 300 miljoonan euron leikkausta Reinikka pitää suurena. "Leikkaukset tekevät sen, että kehitysapua täytyy entistä enemmän fokusoida. Ja siinä Suomi ei ole ollut erityisen hyvä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat